Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді по Заболотному.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
677.38 Кб
Скачать

84. Приклад кон’юнктурної сівозміни.

Кон'юктура сівозміни – це підвищений попит на на одну з культур сівозміни.

Приклад:

1. багаторічні трави (пар)

2.озимі культури

3.цукровий буряк

4.кукурудза на зерно

5.кукурудза на зерно

6.зерно-бобові (горох, нут, соя)

7. озимі культури

8. цукровий буряк.

800га:8=100га – 300%= 26-285

Переваги: реагує на попит і виклики ринку, забезпечує бездефіцитне забезпечення продуктами підвищеного попиту.

Недоліки: порушує науково-обгрунтований порядок культур в сівозмін.

Дана сівозміна має бути побудована так, щоб в разі необхідності можна було вивести її з сівозміни за кулька років.

85. Охарактеризуйте коротко термін «Соціальні орієнтири», їх головні пріоритети, що стосуються сільської поселенської мережі

Соціальні орієнтири – це політика держави, спрямована на розвиток сільських територій та покращення соціально-економічної ситуації на селі. Головними пріоритетами такої політики має стати збільшення робочих місць, насамперед, для жінок; покращення соціальної інфраструктури села; будівництво дитячих садків, шкіл, місць для відпочинку. Обов’язковими джерелами фінансування соціального розвитку є: Державна підтримка;

  • Бюджет місцевих рад;

  • Міжнародні гранти;

  • Дорадництво (екстеншен)

  • Підприємства, що орендують землю (н-д, 1% від прибутку)

  • % від реалізації алкогольних виробів, тютюну, податок від дороги

  • Земельний податок

86. Види державної підтримки вітчизняного сільськогосподарського виробника

87. За рахунок яких факторів можна підвищити рівень родючості ґрунтів

Відтворення родючості може бути розширеним, простим і неповним.

Розширене відтворення родючості – це поліпшення сукупності властивостей ґрунту, які впливають на його родючість.

Просте – це відсутність помітних змін сукупності властивостей ґрунту, які впливають на його родючість.

Неповне – це погіршення властивостей ґрунту, які впливають на його родючість. Це широко розповсюджене як у світі, так і у нашій країні, явище має негативні наслідки в природному й соціально-економічному відношеннях. Зниження родючості ґрунту відбувається за рахунок трьох основних процесів. Перший – антропогенна деградація (ерозія, викликана людиною, вторинне засолення, вторинне заболочення). Другий – виснаження ґрунту (зменшення запасів гумусу, поживних речовин тощо). Третій – стомлення ґрунту (накопичення в ньому різних токсичних елементів, викликаних повторними й беззмінними посівами, надлишком хімічних засобів тощо).

Основні прийоми підвищення ефективної родючості ґрунтів і максимального використання її природної родючості пов’язані з раціональним застосуванням органічних та мінеральних добрив, вапнуванням і гіпсуванням ґрунтів, системою обробітку, виведенням нових високоврожайних сортів культурних рослин, зрошенням та осушенням, травосіянням, створенням полезахисних лісосмуг, введенням сівозмін.

88. Що означає термін «Перехідний період економіки»? Чим характеризуються такі зміни в економічному середовищі

Перехідна економіка — це особливий стан економічної системи на етапі її становлення (еволюції до зрілого врівноваженого стану) і реформування (еволюції до нової економічної системи, до нового врівноваженого стану).

Перехідна економіка характеризує проміжний стан суспільства, переламну епоху економічних, соціально-політичних перетворень. Звідси — особливий характер перехідної економіки, що відрізняє її від так званої звичайної, тобто усталеної, цілісної, ринкової, адміністративно-командної чи змішаної економіки. Слід наголосити й на тому діалектичному принципі, що всі зміни в перехідній економіці є змінами розвитку, тоді як зміни у цілісній економічній системі випливають з безпосереднього її функціонування та вдосконалення.

Для перехідної економіки характерні такі специфічні риси:

  1. Наявність у ній перехідних економічних форм, в чому власне і виявляється одночасне співіснування елементів господарювання змінювальної і змінюючої систем, тобто поєднання старого і нового. Наприклад, в економіці сучасної України мають місце відносини оренди з викупом, які є перехідними формами власності: від державної до колективної, кооперативної або приватної. У своїй діалектиці перехідні форми економічних відносин виражають взаємозв’язок, суперечливість, стрибкоподібність, але тенденцій розвитку. Квінтесенцією боротьби між суспільною (що відходить) і приватною (що приходить) формами власності є процеси роздержавлення і приватизації та глибоке розшарування українського суспільства.

  2. Перехідна економіка історична, оскільки вона має обмежений характер у часі, тобто визначається в системі координат «від» і «до»: від демонтажу командної системи і до початку функціонування змішаної.

  3. Перехідна економіка нестабільна і нестійка. Одночасно будь-які економічні відносини досить чітко виявляють свою суперечливість та швидко вичерпують свій діючий потенціал. Наприклад, сертифікатна приватизація в Україні, коли «вичерпала свої можливості» (яких, до речі, і не було), перейшла у відкриту стадію грошової приватизації.

  4. Альтернативний характер розвитку перехідної економіки. Це означає, що її підсумки і результати можуть бути різними.