Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді по Заболотному.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
677.38 Кб
Скачать

49. Поясніть, що означає аналіз елементів логістичної системи.

Логістика означає здатність гарантувати правильний вибір в правильній кількості в правильному стані, в правильному місці, в правильний час, для правильного споживання і за правильною вартістю. В даному визначенні окреслено багато суттєвих дій логістики. Наприклад окреслюється просторовий і часовий характер (місце і час переміщення, витрати на обслуговування).

Логістика є область управління, інтереси якої потребують аналізу елементів системи на перспективу. Іншими словами, необхідний аналіз елементів логістики для можливих змін, результатом яких були б більш низькі витрати. Наприклад, водний транспорт буде самим вигідним за рівнем витрат, альтернативою для будь-якої компанії, якщо він оптимізує тільки систему перевезення. Однак використання цього виду транспорту може вимагати зросту запасу, додаткової одиниці для складування вантажів. Ці додаткові витрати можуть бути більшими, ніж, економія, одержана від водного перевезення. Іншими словами, рішення про спосіб транспортування повинно прийматись з урахуванням суміжних областей запасу, складування упаковки і т. п., тобто повинна бути оптимізована система в цілому, а не тільки одна з підсистем.

Таким чином, перевезення не повинно оптимізуватись без урахування впливу на такі суміжні області в системі логістики, як складування і упаковка. В той же час логістика є тільки однією з підсистем у фірмі і тому не повинна оптимізуватись без врахування інших підсистем.

50. Дайте визначення другому принципу побудови економіки. Поясніть роль та завдання менеджера.

Ме́неджмент (управління) — це процес планування, організації, приведення в дію та контроль організації з метою досягнення координації людських і матеріальних ресурсів, необхідних для ефективного виконання завдань. Менеджмент пронизує всю організацію, торкається практично всіх сфер її діяльності.

Менеджер - це керівник (директор, адміністратор, керуючий тощо), який має спеціальну управлінську освіту і відповідає за розробку і прийняття рішень щодо організаційних питань менеджменту. На відміну від спостережних і контрольних органів, менеджер завжди наділяється виконавчою владою і несе повну відповідальність за очолювану ділянку роботи. Менеджер розглядається як професійний керівник, як представник особливої професії, а не просто юрист, економіст чи інженер, що здійснює управлінські функції. Менеджер не тільки має спеціальну управлінську підготовку, але, незалежно від країни, мусить знати англійську мову, як це прийнято для деяких видів морського транспорту, авіалайнерів тощо. Професіоналізм менеджера полягає в наявності знань і навичок у сфері менеджменту, маркетингу і організації виробництва, здатності до роботи З людьми в умовах її конкурентного середовища.

51. Що означає термін «складний процент» та майбутня вартість грошей

Майбутня вартість грошей – це сума інвестованих в нинішній момент грошових засобів, в які вони перетворяться через певний період часу з урахуванням певної процентної ставки.

Визначення майбутньої вартості грошей пов’язане з процесом нарощення цієї вартості, який являє собою поетапне збільшення вкладеної суми шляхом приєднання до первісної її суми суми процентних платежів. В інвестиційних розрахунках процентна ставка платежів використовується не тільки як інструмент нарощення вартості грошових засобів, але і як вимірювач ступеня дохідності інвестиційних операцій.

Вартість грошей в майбутньому завжди вища.

Основне поняття теорії процентів – складний процент. Складним процентом називається сума доходу, яка створюється в результаті інвестування грошей при умові, що сума нарахованого простого процента не виплачується в кінці кожного періоду, а приєднується до суми основного вкладення і в наступному платіжному періоді сама приносить доход.

Основна формула теорії процентів визначає вартість грошей:

Де P – сучасне значення вкладеної суми грошей; F - Майбутнє значення вартості грошей; n - Кількість періодів часу, на яку проводиться вкладання; r - Норма доходності (прибутковості) від вкладення.