Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді по Заболотному.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
677.38 Кб
Скачать

54. За яким принципами збудована земельна Конституція. Охарактеризуйте другий принцип

Земельний кодекс ПРИНЦИПИ:

1.приватна власність

2.оренда !!!!! сьогодні найголовніша форма організації праці і с-г виробництва. Вона дає право мати зеслю постійно у власності сплачуючи за це певну кількість грошей. 5%

3.купівля-продаж

Види земель:

1.приватні

2.комунальні (органи місцевого самоврядування)

3. державні

Земельне законодавство базується на таких принципах:

а)поєднання особливостей використання землі як територіального базису, природного ресурсу і основного засобу виробництва;

б)забезпечення рівності права власності на землю громадян, юридичних осіб, територіальних громад та держави;

в)невтручання держави в здійснення громадянами, юридичними особами та територіальними громадами своїх прав щодо володіння, користування і розпорядження землею, крім випадків, передбачених законом;

г)забезпечення раціонального використання та охорони земель;

г)забезпечення гарантій прав на землю;

д)пріоритету вимог екологічної безпеки.

Невтручання держави в здійснення суб'єктами своїх прав щодо володіння, розпорядження та користування землею, крім випадків, передбачених законом — це результат демократизації земельних відносин. Закріплення цього принципу пов'язане з розширенням прав власників земельних ділянок і землекористувачів (у тому числі і орендарів), розвитком їх самостійності. Згідно ст. 154 ЗКУ органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування без рішення суду не мають права втручатись у здійснення власником земельної ділянки повноважень щодо володіння, користування і розпорядження належною йому ділянкою або встановлювати непередбачені законодавчими актами додаткові обов'язки чи обмеження. У випадку ж заподіяння шкоди неправомірним втручанням зазначених органів у здійснення власником повноважень щодо землі ст. 165 ЗКУ встановлює відповідальність названих органів.

55. Охарактеризуйте джерела фінансування виробничого процесу. Які на ваш погляд є базовими, а які проблемними?

(Джерела фінансування інвестицій)

  1. Власні фінансові ресурси і внутрішньогосподарські резерви

  2. Позичені фінансові засоби

  3. Залучені фінансові засоби, отримані від продажу акцій, пайових і інших внесків членів трудових колективів, громадян, юридичних осіб.

  4. Грошові засоби, централізовані об'єднаннями підприємств.

  5. Засоби позабюджетних фондів.

  6. Засоби державного бюджету, які представляються на поворотній та безповоротній основі.

  7. Засоби іноземних інвесторів.

Власні фінансові засоби:

  • Грошова частина внесків власників підприємств (статутні фонди)

  • Накопичення, створені в результаті господарської діяльності.

  • Мобілізація внутрішніх активів

Сутність мобілізації: частина оборотних активів вилучається з основної діяльності (оскільки ця діяльність може бути сповільнена у зв'язку з капітальним будівництвом) і використовується для фінансування капітального будівництва.

Позичені фінансові засоби:

  • Банківський кредит

  • Розміщення облігацій

- Позички юридичних осіб під боргові зобов'язання

  • Лізинг

Лізинг - фінансова операція з використанням майна через оренду.

Якщо підприємство не має вільних засобів для купівлі устаткування, то воно може звернутися до лізингової компанії. У відповідності до заключного договору лізингова компанія повністю оплачує виробнику (або власнику) устаткування його вартість і передає в оренду підприємству-покупцю з правом викупу (при фінансовому лізингу) в кінці строку оренди.

Таким чином підприємство отримує довгострокову позичку від лізингової компанії, яка поступово гаситься у результаті віднесення платежів по лізингу на собівартість продукції.

Лізинг дозволяє підприємству отримати устаткування, розпочати його експлуатацію, не відволікаючи засоби від обороту. В ринковій економіці використання лізингу складає 25-30% від загальної суми позичених засобів.

Без надійних капіталовкладень неможливо забезпечити створення і впровадження новітніх технологій, систем сучасної організації та управління товаровиробництвом і збутом продукції, розвиток ринкової інфраструктури, інформатизацію суспільства тощо. Це фундаментальні основи для забезпечення конкурентоспроможності національного товаровиробництва, без чого не може бути й успішної інтеграції нашої країни в Європейське співтовариство. Складні відтворювальні процеси відбуваються виключно на базі інвестування. Чим воно активніше, тим швидші темпи відтворення і ефективних ринкових перетворень.