Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді по Заболотному.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
677.38 Кб
Скачать

13. Основні чинники, які обумовлюють зміну структури виробництва, це попит та пропозиція.

Якщо попит перевищує пропозицію – наступає дефіцит і формуються необґрунтовано високі ціни, якщо навпаки – наступає демпінг і формуються необґрунтовано низькі ціни. Попит і пропозиція повинні бути врівноважені. Найстрашніше в економіці – це ситуація, коли пропозиція перевищує попит, в такому випадку це шлях до банкрутства. Банкрутство застосовується до підприємства, акціонерного товариства, приватного товариства та ін.. видів підприємств з різною формою власності, а дефолт застосовується виключно до держави. Дефолт – це нездатність держави покрити боргові зобов’язання.

14. Які фактори впливають на удосконалення системи регіонального управління?

Регіональні фактори конкурентоспроможності мають багато спільного з факторами розміщення виробництва, однак між ними є й певні відмінності. Фактори конкурентоспроможності визначають не стільки розміщення виробництва, скільки конкурентну позицію регіону на ринку певних товарів, наприклад промислових.

Переваги окремих регіонів можуть змінюватися з плином часу під впливом не тільки зміни потенціалу факторів конкурентоспроможності, але й регулюючої діяльності держави, розвитку ринкових механізмів, активізації інноваційно- інвестиційного бізнесу, появи нових конкурентоспроможних підприємств тощо.

Засоби, якими суб’єкти господарювання регіону створюють і утримують конкурентну перевагу на тих або інших ринках в межах регіону і країни, є основою для розуміння ролі цього регіону в загальнонаціональній економіці, або в системі регіонів.

Фактори, що впливають на систему регіонального управління:

Економіко-географічне положення, Транспортний,Сировинний, Паливно-

Енергетичний, водний, земельний, екологічний, трудовий, інноваційний, інвестиційний, Форм організації виробництва і територіальних зв’язків (створення кластерів), Агломераційний, споживчий.

15. Що ви розумієте під терміном «Адміністративна та територіальна реформа»?

Адміністративна реформа взагалі та реформа адміністративного права зокрема, що проводяться в державі, висвітили необхідність визначення основних категорій адміністративно-юрисдикційного процесу. У законодавстві та спеціальній літературі не вироблено єдиної точки зору з приводу поняття, структури й основних характеристик адміністративно - юрисдикційного процесу. Чітко не визначені критерії віднесення того чи іншого порядку діяльності в державному управлінні до різновидів адміністративних проваджень і включення їх в адміністративно-юрисдикційний процес.При цьому відбувається відповідна зміна точок зору на деякі фундаментальні політико правові цінності і реалії практики. Причому, йдеться далеко не тільки про так звану “зміну акцентів”, а про кардинальні зміни, про принципово нові підходи і уявлення щодо існуючих явищ і традицій. Пошуки в цьому напрямку є нагально необхідними в рамках адміністративної реформи, що здійснюється в Україні 

Територіальна реформа – передбачає скорочення центрального апарату управління, організація центральних органів підприємств.