Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді по Заболотному.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
677.38 Кб
Скачать

44. Яким є фондовий ринок України за конкурентоспроможністю?

Фондовий ринок України перебуває в стадії формування. Останнім часом спостерігається позитивні тенденції в його розвитку. Зокрема, незважаючи на непросту політичну ситуацію в державі, активного скидання акцій не відбувається. Основне завдання сьогодення - створення умов для становлення цілісного, висококваліфікованого, ефективного і справедливого ринку цінних паперів з метою подальшої інтеграції його в світові фондові ринки.

Даний ринок є важливою складовою структури ринкової економіки. В Україні оборот цінних паперів стає однією з основних галузей фінансової сфери, без якої даремно механізм ринкової економіки не здатен функціонувати

Фондовий ринок в Україні нині складається з ринків акцій, облігацій, іпотечних сертифікатів,сертифікатів ФОН, інвестиційних сертифікатів, казначейських зобов'язань України, ощадних та депозитних сертифікатів, векселів та ін.

Фондовий ринок - явище об'єк­тивне, він виник у зв'язку з гострою потребою в додатковій формі мобі­лізації коштів для фінансового за­безпечення розвитку економіки держави. Світовий досвід доводить, що причиною економічної, а не­рідко й політичної кризи є слаборозвинений фінансовий сектор країни. Натомість фондовий ринок спроможний надати фінансові по­слуги особливим категоріям (під­приємствам, організаціям), за допо­могою яких можна швидше адапту­ватися до негативних змін в еконо­мічному та політичному середовищі

Фондовий ринок як складова фінансового ринку традиційно вва­жається забезпечувальною ланкою всієї фінансової системи держави.

В руках держави фондовий ринок покликаний виконувати такі завдання:

• сприяти формуванню єдиного еко­номічного простору країни;

• допомагати визначати пріоритетні напрями інвестиційного фінансування секторів економіки;

• стимулювати конкурентоспро­можність одних та обмежувати інших галузей;

• розподіляти, зменшувати інвес­тиційні ризики;

• бути носієм ринкової ідеології, що передбачає широку лібералізацію еко­номіки;

• функціонувати як соціальний інститут, який спроможний забезпечи­ти капіталізацію заощаджень та пере­творити їх на інвестиції.

Досягнути позитивних змін на фондовому ринку значною мірою вдасться за рахунок зусиль відпо­відних державних органів. Разом із цим, не слід забувати, що держава може лише коригувати напрями роз­витку фондового ринку, а його стан та перспективи залежать виключно від діяльності суб'єктів господарю­вання.

Слід виділити наступні проблеми фондового ринку:

1. Недосконалість конкурентос­проможності фондового ринку випливає із того, що недостатньо сприятливою є державна політика щодо оподаткування на фондово­му ринку. Не завжди здійснюєть­ся оприлюднення вагомої інфор­мації про ринок цінних паперів, домінуючими цінними паперами на ринку залишаються державні, що певною мірою перешкоджає ви­пуску нових з боку підприємниць­ких структур.

2. Проблема податкового стиму­лювання розвитку фондового рин­ку потребує звільнення від обкла­дення податком на прибуток під­приємств та податком на додану вартість некомерційних організацій фондового рин­ку; скасування плати  за реєстрацію інформації про новий випуск цінних паперів. Також доцільно відмовитися від оподаткування курсових різниць, що виникають при перерахуванні у національну валюту інвестицій на фондовому ринку, які надходять в іноземній валюті.

3. Проблема корпоративного уп­равління ринком полягає в недо­сконалій системі розкриття інфор­мації про вартість цінних паперів та об'єкти інвестування через інстру­менти фондового ринку.

4. Мала розбудова інфраструктури фондового ринку потребує органі­зації обміну інформацією між орга­нізаційно оформленими ринками, оскільки такої організації на даний час немає. Також виникає необхід­ність запровадження електронного документообігу при укладанні та ви­конанні угод з цінними паперами, прийняття єдиних стандартів та сер­тифікації систем електронного циф­рового підпису та шифрування да­них

Розвиток фондового ринку значною мірою забезпечується формуванням його інфраструктури.

Інфраструктура ринку України являє собою розмаїття економічних від­носин, які швидко розвиваються. У процесі економічного переходу до ринкових відносин Україна зіткнулася з низкою гострих проблем: безро­біття, високий рівень інфляції, скорочення обсягів виробництва, зниження рівня життя, зростання економічної нерівності. Ринковій же економіці необхідна відповідна інфраструктура - система взаємопов'язаних, взаємо­діючих, субординованих інститутів, які функціонують як у рамках окремих ринків (мікрорівень), що виконують відповідні функції, так і в національній економіці в цілому (макрорівень).

Створення ефективної інфраструктури фондового ринку України - один із головних засобів забезпечення підвищення якісних показників його роботи.

Ефективність формування інфраструктури фондового ринку:

- впливає на акумуляцію і концентрацію коштів населення та під­приємств;

- позитивно позначається на залученні вітчизняного та іноземного капіталів в економіку країни;

- сприяє процесу приватизації на її завершальному етапі;

- узгоджує майнові інтереси країни, інституційних та індивідуальних інвесторів у процесі обігу цінних паперів;

- заощаджує суспільні витрати на обіг фінансових інструментів та полегшує взаємні розрахунки підприємств;

- сприяє підвищенню ефективності управління підприємством;

- створює умови для інтеграції країни у світову економічну систему завдяки впровадженню загальносвітових принципів і стандартів функціонування фондового ринку.

Основними суб'єктами фондового ринку є його безпосередні учасники та інститути, що забезпечують проведення операцій на ньому. До перших належать інвестори, брокери, дилери, менеджери. Вони є безпосередніми учасниками проведення операцій і в більшості випадків відповідають за прийняті рішення. Водночас для укладання та остаточного завершення угоди необхідно користуватися різними торговими і реєстраційними сис­темами. Уся система інститутів фондового ринку, що реалізує операції, являє собою його інфраструктуру.

Фондовий ринок України, з одного боку, є підсистемою економічної системи і фінансово­го ринку країни, а з іншого - системою економі­чних відносин з приводу випуску розміщення, продажу-купівлі цінних паперів.

В Україні фондовий ринок є нерозвиненим і оборот цінних паперів стає однією з ос­новних галузей фінансової сфери, без якої дарем­но сподіватися на нормальне функціонування складного механізму ринкової економіки. Як відо­мо, реформування власності супроводжується структурною перебудовою народного господар­ства і зумовлює створення фондового ринку, а останній сприяє закріпленню результатів цього реформування.

Аналіз стану та динаміки фондового ринку на сучасному етапі свідчить про те, що в Україні сформувався спекулятивний фондовий ринок, який перебуває у сильній залежності від інозем­ного капіталу та зовнішньоекономічної динаміки. Характерними його рисами є висока концентра­ція власності, незначна участь населення в інвес­туванні у фінансові активи.

Вітчизняний фондовий ринок вже пройшов кілька складних етапів» свого розвитку і потребує розробки його більш ефективної моделі. Сьо­годні фондовий ринок України перебуває в нестандартній ситуації і пе­реживає своєрідну стадію "зламу", якою визначатиметься його май­бутнє