Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді по Заболотному.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
677.38 Кб
Скачать

35. Що являється найголовнішим принципом побудови економіки. Роль страхових компаній в діяльності кластерів.

Страхові компанії відіграють важливу роль в діяльності кластерів, тому що чисто страхових функцій, страхові компанії можуть відігравати велику роль щодо капіталізації своїх активів безпосередньо в реальний сектор економіки з використанням різноманітних форм прикладання капіталу. До них в першу

чергу можна віднести такі інструменти як вкладання в корпоративні цінні папери підприємств, купівля контрольних пакетів акцій найбільш ліквідних підприємств, входження страхових компаній до інтегрованих корпоративних структур на правах дійсних або асоційованих членів і ін. Очевидно, що з часом, цей „дует" (банки і страхові компанії) перетвориться в потужний фінансовий сегмент розвитку економіки держави. - забезпечення

36. Охарактеризуйте рівень самозабезпеченості продуктами харчування країн світової спільноти

Майже 50% населення планети не доїдає, 18% - голодує. Існують науково-обгрунтовані норми споживання на душу населення. В умовах ринкової економіки враховується купівельна спроможність громадян, владою встановлюється вартість споживчих кошиків.

Відбулися принципові зрушення в товарній структурі міжнародної торгівлі. Значення сировини і продуктів харчування зменшилося, а палива — зросло. Значно розширилася торгівля готовими виробами. Якщо їхня частка в світовому експорті у першій половині XX ст. становила 38—45 %, то в 1960 p. вона досягла 55, а в 1970 p. — 65 %. Особливо швидко зростав промисловий експорт економічно розвинених країн - 76,9 % у 1969 p. У структурі промислових товарів 1/3 припадала на машини, обладнання, засоби транспорту. Соціалістичні країни індустріалізували господарства на власній технічній базі, тому їхня частка у світовому імпорті-експорті машин була незначною — 12—13 %. У торгівлі між країнами РЕВ експорт машин у 1967 p. становив 31 %. Першість мали Чехословаччина (50 %), НДР (49 %). Радянський Союз вивозив паливо, метал, сировину (40 %), частка машин становила лише 20 %. Одночасно імпорт з країн РЕВ давав можливість СРСР забезпечити 1/3 потреби у машинах і продуктах харчування, рослинній сировині

37. За яким принципом будується регіональний бюджет ? Що таке «Власні та закріплені доходи»?

Регіональні бюджети - головна фінансова база регіональних органів влади, складова частина регіональних фінансів.

Регіональні бюджети представляють собою систему фінансових відносин між органами влади на місцях та суб'єктами господарювання з приводу перерозподілу національного доходу в процесі утворення основного в рамках даної території державного фонду грошових коштів і його використання для задоволення об'єктивно існуючих територіальних суспільних потреб.

Через систему регіональних бюджетів встановлюється зв'язок між юридичними і фізичними особами, між державною, акціонерної, приватної та іншими формами власності в результаті вилучення доходів та їх перерозподілу.

Сутністю регіонального бюджету слід вважати розподіл і перерозподіл коштів по галузях і територіям, що дозволяє формувати раціональну структуру регіональної економіки, посилювати її соціальну спрямованість, забезпечувати єдиний рівень соціальної захищеності громадян певної території

Формування доходів і видатків регіональною бюджету будується на принципі чіткого відокремлення сфери доходів і видатків, встановлення і використання довгострокових нормативів бюджетних відрахувань підприємств та організацій, за якими забезпечується оптимальний рівень їх діяльності. Значну частину в структурі доходів місцевого бюджету займають прямі податки на доходи підприємств, організацій, громадян, а також різноманітні платежі.

Таким чином, через витрати і податки бюджет виступає важливим інструментом регулювання і стимулювання економіки та інвестицій, підвищення ефективності виробництва. Державна підтримка надається передовим галузям господарства - авіабудування, космічних програм, атомної промисловості, енерго-машинобудуванню та інші. Така підтримка пов'язана також з реалізацією високоефективних і швидко окупних продуктів. Для регулювання економіки повинна активно використовуватися податкова політика шляхом застосування відповідного податкового механізму. За допомогою регіональних бюджетів здійснюється вирівнювання рівнів економічного і соціального розвитку територій. З цією метою формуються і регулюються регіональні програми економічного і соціального розвитку регіонів з благоустрою сіл і міст, розвитку мережі доріг, утримання історичних пам'яток та закладів культури та ін Важливу роль у вирівнюванні економічного і соціального розвитку регіонів грає надання фінансової допомоги з федерального бюджету.

Основу самостійності місцевого бюджету становлять власні та закріплені доходи.

Власні доходи - вони формуються на території, підвідомчій відповідному місцевому органу влади і згідно з його рішенням.

До власних доходів належать:

^ місцеві податки і збори;

^ платежі, що встановлюються місцевими органами влади; ^ доходи комунальних підприємств; ^ доходи від майна, що належить місцевій владі, та ін. Закріплені доходи - це доходи, які закріплюються за певним бюджетом.

Закріплені і власні доходи є основою самостійності місцевих бюджетів.