Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді по Заболотному.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
677.38 Кб
Скачать

60. Що означає кон'юнктура сівозміни, як вона будується, коли в ній є найвища необхідність.

Кон'юктура сівозміни – це підвищений попит на на одну з культур сівозміни.

Приклад:

1. багаторічні трави (пар)

2.озимі культури

3.цукровий буряк

4.кукурудза на зерно

5.кукурудза на зерно

6.зерно-бобові (горох, нут, соя)

7. озимі культури

8. цукровий буряк.

800га:8=100га – 300%= 26-285

Переваги: реагує на попит і виклики ринку, забезпечує бездефіцитне забезпечення продуктами підвищеного попиту.

Недоліки: порушує науково-обгрунтований порядок культур в сівозмін.

Дана сівозміна має бути побудована так, щоб в разі необхідності можна було вивести її з сівозміни за кулька років.

61. Поясніть, що означає термін «стратегічна реструктуризація», її завдання та період дії

Стратегічна реструктуризація забезпечує довготермінову конкурентоспроможність, для досягнення якої необхідне визначення стратегічної мети підприємства, розробка стратегічної концепції розвитку, а також напрямів і інструментів реалізації цієї мети. При здійсненні стратегічної реструктуризації все починається з визначення місії компанії, що дає змогу обґрунтувати її існування, напрям розвитку, сферу та специфіку діяльності.

Стратегічна реструктуризація може передбачати такі дії:

  1. диверсифікацію виробництва та вихід на нові ринки збуту;

  2. технічне переозброєння та впровадження нових технологій;

  3. сертифікацію виробництва і продукції;

  4. реструктуризацію організаційної структури підприємства;

  5. підвищення кваліфікації персоналу;

Передує процесу реструктуризації детальний аналіз технічної, економічної і фінансової ситуації (який вид продукції буде випускатись після реструктуризації, як будуть використовуватись вивільнені виробничі потужності, яка буде при цьому величина прибутку). Якщо виробництво не може бути відновлено, то підприємство підлягає закриттю. Завдання реструктуризації:

—відновити конкурентоспроможність і платоспроможність підприємства;

—домогтися виживання підприємства.

Стратегічна реструктуризація здійснюється в довгостроковому періоді, базується на результатах оперативної реструктуризації і пере­дбачає залучення внутрішніх і зовнішніх джерел фінан­сування в межах адаптаційної та випереджаючої реструктури­зації.

62. Дайте характеристику явищу «рейдерство». Його «+» і «-»

В країнах з ринковою економікою, однією із форм конкуренції є агресивна, напівзаконна діяльність суб’єктів господарювання – так зване «рейдерство». Це явище, як правило, викликане різними чинниками: недосконалістю законодавства, бажанням іноземних компаній увійти на ринки інших країн тощо.

Рейдерів умовно поділяють на «білих», «сірих», та «чорних». «Біле» рейдерство – це законна діяльність, спрямована на придбання підприємства. «Біле» рейдерство зазвичай діє методом корпоративного шантажу в рамках чинного законодавства і в нашій країні трапляється доволі рідко. Після того, як до рук корпоративного шантажиста потрапляє 10-відсотковий пакет акцій компанії, до неї досить часто пред’являються вимоги про проведення позачергових зборів акціонерів. Найчастіше директори компаній не ідуть на переговори, після чого рейдери переходять до сірих і чорних дій. «Чорне» і «сіре» рейдерство засноване на використані у своїй діяльності незаконних методів, підробних документів, силових захоплень тощо. В Україні рейдерство здійснюється не у виробничих цілях, а у спекулятивних: підприємства захоплюються найчастіше заради дорогої нерухомості.

Головною ознакою рейдерства є його зв’язок з адміністративним ресурсом: правоохоронними органами, органами місцевого самоврядування, вищими органами державної влади.