Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді по Заболотному.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
677.38 Кб
Скачать

69. Що означає термін «рейдерство», «кластер», «дефолт», «власні та закріплені доходи»?

Рейдерство – система поглинання підприємств шляхом захоплення, насильницького злиття, скупки акцій через підставну структуру, шляхом винесення судового рішення з подальшим силовим захопленням підприємства; це загальна назва ланцюжка операцій, що, за допомогою недосконалостей (вразливостей) у законодавстві, дозволяє відібрати активи в законних власників, з метою подальшого присвоєння, перепродажу або знищення.

Кластер (промислово-фінансова група) – це об’єднання споріднених підприємств, які мають подібний цикл виробництва та спільну мету.

Дефолт – це нездатність держави покрити свої боргові зобов’язання.

Власні доходи — це доходи (податкові і неподаткові надходження), що формуються і використовуються місцевими органами влади на підвідомчій їй території. Перелік власних доходів в Україні законодавчо не визначений (крім деяких місцевих податків і зборів). Тому органи місцевого самоврядування повинні самостійно планувати власні доходи і постійно прагнути до збільшення їхньої частки в загальній сумі надходжень. До власних доходів належать місцеві податки і збори, платежі, що встановлюються місцевими органами влади, доходи комунальних підприємств, доходи від майна, що належить місцевій владі та інші.

Закріплені доходи — це доходи, що цілком у визначеній частині закріплюються за тим чи іншим бюджетом. Перелік закріплених доходів місцевих бюджетів України визначається законодавством. Згідно з Бюджетним кодексом до місцевих бюджетів зараховуються прибутковий податок з громадян, плата за землю, податок з власників транспортних засобів, державне мито в частині, що належить відповідним бюджетам, плата за ліцензії на впровадження певних видів господарської діяльності, плата за торговий патент на здійснення деяких видів підприємницької діяльності та інші.

70. Поясніть яким чином формується «Кредитний портфель»? Що означає термінологія «Портфельні інвестиції»?

Кредитний портфель формується за рахунок:

  • Вільних коштів від фізичних осіб;

  • Вільних коштів від юридичних осіб;

  • Міжбанківська торгова біржа (є найдорожчими коштами, які можуть залучити банки; використовують коли високий рівень інфляції);

  • Кошти НБУ (дає кошти під % не менший від рівня інфляції).

Портфельні інвестиції — це вкладення капіталу в цінні папери з метою отримання доходу та за відсутності права реального контролю над об’єктом інвестування.

71. Поясніть політику та суть третього сегмента економіки.

Логістика є третім сегментом економіки і займає 25% у структурі прибутків. Наука про логістику зародилась в 70-х роках в США.

Логістика – це здатність гарантувати правильний вибір в правильний час, в правильній кількості і правильному стані, в правильному місці, і правильний час, для правильного споживання і за правильною вартістю. В цьому вислові окреслено багато суттєвих дій логістики. Наприклад, підкреслюється просторовий та часовий характер (місце і час переміщення, час і витрати обслуговування). Також підкреслюються витрати та рівень обслуговування.

Логістика – це системний підхід до вирішення проблем бізнесу, в основі якого лежить аналіз.

Логістика – це процес ефективного планування, використання та управління потоком сировини,напівфабрикатів та готової продукції від пункту походження до пункту споживання з низькими витратами зберігання запасу і пов’язаної з цим процесом інформації з метою пристосування до вимог споживача.

Логістика ставить не тільки стратегічні завдання, зв’язані з організацією управління і навіть з філософії менеджменту, вона включає і проблеми операційної діяльності.

Логістика є областю управління, інтереси якої потребують аналізу елементів усієї системи на перспективу:

  • Вантажно-розвантажувальні роботи;

  • Передбачення попиту;

  • Планування виробництва;

  • Обслуговування споживача;

  • Місцеположення підприємства і складської діяльності;

  • Загальне логістичне матеріально-технічне забезпечення.

Ці додаткові витрати можуть бути більшими, ніж економія від найдешевшого перевезення (водного).

Таким чином, перевезення не повинно оптимізуватися без врахування впливу таких елементів логістики як складування і упаковка.