Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕММ%2083[1].doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

68. Дайте основні визначення економічного ризику

Економічний ризик — це об’єктивно-суб’єктивна категорія у діяль¬ності суб’єктів господарювання, що пов’язана з подоланням невизначеності та конфліктності в ситуації неминучого вибору. Вона відображає міру (ступінь) відхилення від цілей, від бажаного (очікуваного) результату, міру невдачі (збитків) з урахуванням впливу керованих і некерованих чинників, прямих та зворотних зв’язків стосовно об’єкта керування.

Під суб’єктом ризику розуміють особу (або колектив), яка зацікавлена в результатах керування об’єктом ризику і має компе¬тенцію прийняття рішень щодо об’єкта ризику.

Джерело ризику — це чинники (явища, процеси), які спричиняють невизначеність результатів, конфліктність у широкому сенсі цього поняття.

Під інформаційною ситуацією розуміють певний ступінь градації невизначеності навколишнього середовища в одному з можливих станів із заданої множини, якою володіє суб’єкт управління на момент прийняття рішення.

ситуація результату може бути охарактеризована, рисами: наявність невизначеності та (чи) конфліктності; наявність альтернатив (стратегій) та необхідність вибору однієї з них (уникнення того, щоб здійснити вибір, є різновидом вибору); можливість оцінити наявні альтернативи - прийняти рішення.

69. Вкажіть основні кроки процедури аналізу ризику

1. Аналіз та діагностика економічної (управлінської) ситуації, пов’язаної з певним об’єктом (проектом) і обтяженої ризиком. Визначення головних завдань, основних суперечностей (неузгодженості), домінуючих тенденцій

2. Виявлення інтересів основних учасників подій, їхнього ставлення до ризику

3. Виявлення управлінських цілей, методів та засобів їх досягнення

4. Аналіз основних чинників (параметрів), які впливають на прийняття рішень, розподіл їх на керовані та некеровані параметри ризику

5. Здобуття інформації про можливі діапазони значень некерованих параметрів (чинників) ризику

6. Генерація набору альтернативних варіантів проекта (об’єкта, способу дій)

7. Виявлення пріоритетів (системних критеріїв) суб’єкта ризику щодо різних варіантів проекту (об’єкта, способу дій)

8. Оцінювання згенерованих альтернативних варіантів. Вибір їх під-множини, що найкраще відповідає вимогам суб’єкта ризику

9. Розробка відповідного способу дій (програми), яка була б найкра¬щою (найбільш ефективною) з погляду переведення обтяженої ризиком ситуації у більш сприятливу

70. Дайте характеристику основних чинників ризику

Перша група. Більшість пов’язаних з економікою процесів є принципово індетермінованими. Таким, наприклад, є науково-тех¬нічний прогрес, різні природні явища, зміни клімату, розвиток смаків споживачів тощо.

Друга група. оптимальну неповноту інформації, бо нерідко більш доцільно працювати з неповною інформацією, ніж збирати вкрай дорогу практично повну інформацію. До цієї групи можна віднести і неповноту інформації, обумовлену обмеженістю потужностей для її обробки. Сюди ж відносять і неточності, що виникають внаслідок наближених методів оцінки даних.

Третя група. Існує «організована» невизначе-ність, або асиметрія інформації. Вона спричинена тим, що нерідко деякі економічні агенти вважають доцільним приховувати деяку частину інформації з економічних, політичних чи з інших причин.

Невизначеність ситуації характеризується тим, що вона залежить від багатьох змінних чинників, контрагентів, дії яких неможливо передбачити з прийнятною точністю. На підвищення ступеня ризику впливає також і відсутність (неоднозначність) чітко визначених цілей та критеріїв їхньої оцінки, зрушення в суспільних потребах і споживчому попиті, непередбачувана поява нових технологій і техніки, зміна кон’юнктури світового ринку, корекція траєкторії руху економіки з політичної необхідності, непередбачуваність природних явищ тощо.