Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електроерозійна обробка.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
696.32 Кб
Скачать

45

Лекція №1 Мета і основні задачі курсу. Електрофізичні і електрохімічні методи обробки.

1. Актуальність. Коротка історія.

2. Класифікація і коротка характеристика електрофізичних і електрохімічних методів.

3. Переваги електрофізичних і електрохімічних методів.

4. Історія створення електроерозійного методу обробки матеріалів.

5. Технологічні схеми ЕЕО.

1. Актуальність. Коротка історія.

Електрофізичні і електрохімічні методи обробки з'явилися порівняно недавно: деяким з них усього кілька десятків років.

Нові методи почали інтенсивно розвиватися в зв'язку зі створенням сучасних галузей промисловості (космічної, атомної, електронної), стрімким зростанням приладобудування, енергетичного і хімічного машинобудування, інструментальної промисловості та ін. З розвитком цих галузей створювалися нові високоміцні матеріали, що важко піддаються класичним методам обробки різанням на металорізальних верстатах. Інтенсивне впровадження в промисловість обробки тиском, точного лиття, пластмас збільшило потребу в штампах, ливарних формах, прес-формах і інших виробах складної конфігурації. У зв'язку зі створенням нових конструкцій машин і приладів, тенденцією до мініатюризації в електроніці і приладобудуванні потрібно здійснювати унікальні технологічні операції, нездійсненні або важковиконувані звичайними методами обробки різанням. Для багатьох з цих галузей серйозною проблемою стало створення високопродуктивних методів різання і розкрою листового матеріалу при мінімальній кількості відходів. А в зв'язку з постійно зростаючими вимогами до підвищення якості, надійності, довговічності виробів, що випускаються, все більшу актуальність набуває створення нових методів зміцнюючої технології для підвищення зносостійкості, корозійної стійкості, жароміцності та інших експлуатаційних характеристик деталей і інструментів.

Рішення багатьох проблем розвитку сучасного виробництва було знайдено в створенні, розробці і удосконалюванні електрофізичних та електрохімічних методів обробки матеріалів. В основі цих методів лежить використання різних фізико-хімічних процесів енергетичного впливу на заготовку для формоутворення деталі. Найбільше широко застосовуються ті нові методи, що для виготовлення деталей використовують видалення непотрібного матеріалу.

Пріоритет у розвитку багатьох методів електрофізичної і електрохімічної обробки належить радянським ученим. Винахідниками електроіскрової обробки, що поклала початок розвиткові інших електроерозійних методів, є Б.Р. Лазаренко і Н.І. Лазаренко, анодно-механічної – В.Н. Гусєв, електроерозійно-хімічної – І.І. Мороз та ін. Використання лазерної обробки стало можливим завдяки теоретичним розробкам радянських учених-фізиків Н.Г. Басова й А.М. Прохорова.

Широкому впровадженню електрофізичної і електрохімічної обробки сприяє те, що необхідне устаткування в можна одержати модернізацією металорізальних верстатів (координатно-розточувальних свердлильних, вертикально-фрезерних, кругло- і плоскошліфувальних і ін.) або виготовити на підприємстві самостійно.

Перед електрофізичними та електрохімічними методами обробки відкриваються широкі перспективи. Розширюються області їхнього застосування в різних галузях промисловості, постійно удосконалюються існуючі процеси обробки.