Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕН БУХГАЛТЕРСЬКІЙ ОБЛІК.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
80.47 Кб
Скачать
  1. Мета та сутність бухг.Обліку. Фактори побудови б.О.

Бух. облік – це система безперервного суцільного взаємопов’язаного та документально обґрунтованого відображення, станом господарських засобів, їхніх джерел, господарських процесів і результатів діяльності в єдиному грошовому вимірнику для забезпечення інформації необхідної для управління і контролю. Ф-ції бух. обліку: 1) інформаційна – надання документально-обґрунтованої інформації про будь-яку діяльність п-ства. 2) контрольна – це перевірка законності та доцільності господарських операцій, забезпечення збереження майна власника та ефективне йог о використання. 3) аналітична – оцінка досягнутих результатів та прогнозування діяльності в майбутньому. До методичних прийомів бух. обліку належить: 1) Спостереження: а) документування – закріплення факту здійснення господарських операцій на технічному носії; б) інвентаризація – це метод підтвердження достовірності облікових даних. 2) Вимірювання: а) оцінка – спосіб грошового вимірювання об’єктів обліку; б) калькуляція – підсумування виробничих витрат з метою визначення собівартості продукції, робіт та послуг. 3) Систематизація: а) бух. рахунки – порядок групування об’єктів обліку за ознакою економічної однорідності; б) подвійний запис – тотожне відображення господарських операцій одночасно на кількох рахунках (Дт, Кт). 4) Узагальнення: а) бух. баланс – узагальнення облікових даних через рах. та подвійний запис; б) бух. звітність – підсумкове узагальнення облікових даних за звіт. період. Фактори побудови обліку: 1. Вид діяльності: а) надзвичайна; б) звичайна (операційна, фінансова, інвестиційна). 2. Розмір діяльності. 3. Розподільна побудова управлінського та фінансового обліку.

  1. Правові засади регулювання, організації та ведення б.О. Форми ведення б.О.

Правове регулювання обліку здійсн. на підставі:- законів і постанов Верховної Ради України; - постанов Кабінету Міністрів України та інших органів виконавчої влади; - постанов НБУ; - постанов органів статистики. Пенсійного фонду, Фонду зайнятості, Фонду соціального страхування тощо; - листів Державної податкової адміністрації.

Порядок ведення б.о. та складання фін.звітності в банках встан-ся НБУ відповідно до цього Закону та нац-х положень (стандартів) б.о.; про виконання бюджетів та госпрозрахункових операцій бюджетних установ установлюється Державним казначейством України відповідно до законодавства. Порядок ведення б.о.фін.-госп.діял.інвестора, пов'язаної з виконанням робіт (послуг), передбачених угодою про розподіл продукції, визначається такою угодою відповідно до вимог законодавства України. При Міністерстві фінансів України діє Методологічна рада з б.о. діє як дорадчий орган з метою: - організації розробки та розгляду проектів національних положень (стандартів) б.о.. Інших нормативно-правових актів щодо ведення б.о. та складання фінансової звітності; - удосконалення організаційних форм і методів б.о. в Україні; - методологічного забезпечення впровадження сучасної технології збору та обробки обліково-економічної інформації; - розробки рекомендацій щодо вдосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації бухгалтерів.

Організація б.о. на підприємстві:

1. б.о. на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації.

2. Питання організації б.о. на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

3. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

4. Для забезпечення ведення б.о. підприємство самостійно обирає форми його організації; - введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером; - користування послугами спеціаліста з б.о., зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи; - ведення на договірних засадах б.о. централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою; - самостійне ведення б.о. та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форма організації б.о. не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися.

5. Підприємство самостійно: - визначає облікову політику підприємства; - обирає форму б.о. як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них з додержанням єдиних засад, встановлених цим Законом, та з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних; - розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів; - затверджує правила документообороту і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку; - може виділяти на окремий баланс філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які зобов'язані вести б.о., з наступним включенням їх показників до фінансової звітності підприємства.

6. Керівник підприємства зобов'язаний створити необхідні умови для правильного ведення б.о., забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до б.о., правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

7. Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення б.о. підприємства (далі - бухгалтер): - забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності; - організує контроль за відображенням на рахунках б.о. всіх господарських операцій; - бере участь в оформленні матеріалів, пов'язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства; - забезпечує перевірку стану б.о. у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства.

8. Відповідальність за б.о. господарських операцій, пов'язаних з ліквідацією підприємства, включаючи оцінку майна і зобов'язань підприємства та складання ліквідаційного балансу і фінансової звітності, покладається на ліквідаційну комісію, яка утворюється відповідно до законодавства.