Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕН БУХГАЛТЕРСЬКІЙ ОБЛІК.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
80.47 Кб
Скачать
  1. Облік готової продукції.

Готова продукція – це продукція, яка пройшла всі стадії обробки, випробування, приймання, укомплектування згідно з умовами договору із замовниками відповідає технічним умовам та стандартам. Класифікація готової продукції: 1) за формою: а) готова продукція, що має уречевлену форму; б) готова продукція, що має форму роботи та послуги. 2) за готовністю: а) готовий продукт; б) напівфабрикат; в) незавершене вир-во. 3) за технічною складністю: а) проста – одержується в результаті основного вир-ва; б) супутна – утворюється в одному вир-му циклі з основною продукцією, але потребує додаткових витрат для відділення від основної; в) побічна – утворюється в 1 циклі з основною, але не потребує додаткових витрат. Із цеха готова продукція оприбутковується на склад за накладними, на підставі якої в бухгалтерії ведеться накопичувальна відомість випуску готової продукції. Для визначення доходу від реалізації продукції застосовується метод нарахування, тобто доходом вважається вартість фактично відвантаженої продукції, не залежно від часу надходження платежів за неї. Дохід від реалізації продукції визнається за умови: 1) якщо п-ство передало покупцеві ризики пов’язані з володінням продукції. 2) п-ство не бери подальшої участі у керівництві за реалізованою продукцією. 3) сума доходу від реалізації може достовірно визначена. 4) сума витрат пов’язаних з реалізацією, можуть бути достовірно оцінені. 5) в май бут. Ймовірне отримання п-ством ек-них вигод від реалізації. Для визначення доходу від реалізації робіт та послуг застосовуються 2 методи: * метод рівномірного нарахування – викор., якщо обсяг робіт не визначений; * метод поетапного завершення – визначається на основі відсотку готовності до питомої ваги затрат.

  1. Що таке власний капітал? з яких компонентів він складається?

Власний капітал – частина в активах п-ства, що залишається в його розпорядженні після вирахування всіх зобов’язань. Розмір вл. Капіталу відображу. у першому розділі пасиву балансу. Зміни в складі розміру капіталу відображу. в звіті про фін. результати в звіті про рух грошових коштів і в звіті про вл. капітал. класифікація: 1)за формою: а)інвестований – формується за рах. внесків засновників; б)подарований – форм. зарах. безоплатно одержаних активів; в)форм. зарах. нерозподіленого прибутку. 2)за рівнем відповідальності: а)статутний – визн. статутними документами та підлягає обов’язковій держ. реєстрації; б)додатковий – не реєструється, скл. з резервного, додаткового капіталу, нерозподіленого прибутку. На розмір власного капіталу впливають: 1)інвестиції – капітал зростає, 2)доходи – збільшують капітал, 3)вилучення акцій та вихід засновників. 4)вилучення кошів власниками або анулювання акцій.

  1. Облік статутного капіталу.

Статутний капітал – зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, що належить п-ству на правах власності. Розмір стат. капіталу згідно із госп. кодексом України: для акціонерних товариств повинен = не менше ніж 1250 мін-х з/п; для товариств з обмеженою відповідальністю не менше ніж 100 мін-х з/п. функції: 1)основоположна – майно, яке вноситься до статутного капіталу є майновою основою підприємницької діяльності. 2)регулятивна – визначає частку кожного засновника при розподілі прибутків та збитків. 3)довгостр. фін.-визначає що капітал викор. п-ством протягом всього його існування. 4)організаційна – визначає організаційну структуру, що впливає на управління товариства. 5)гарантійна – капітал гарантує виконання зобов’язань перед третіми особами. Порядок формування статутного капіталу у п-ств різних форм власності: 1)держ. п-ства – статутний капітал форм. зарах. виділення державою частки нац. майна. 2)госп. товариства(кооперативи) – капітал форм. зарах. пайових внесків членів кооперативу та наз. пайовим. 3)відкриті акціонерні товариства – статут. Капітал форм. За рах. вільного продажу акцій рівної номінальної вартості на фондовому ринку. 4)закриті акціонерні товариства – капітал форм. шляхом акцій рівної номін. вартості тільки серед засновників. 5)товариства з обмеженою відповідальністю – капітал формується за рах. майнових та грошових внесків засновників.

На момент держ. реєстр. кожен із засновників повинен внести не менше 30% від своєї заявленої частки. Впродовж першого року існування п-ства капітал повинен бути сформований повністю. До боржників заст..штраф 10% річних від суми боргу за кожен день прострочки.