Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕН БУХГАЛТЕРСЬКІЙ ОБЛІК.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
80.47 Кб
Скачать
  1. Форми та системи оплати праці.

Основою організації праці на п-стві є тарифна система, яка включає: * тарифна сітка – це співвідношення оплати праці працівників даних кваліфікацій згідно з тарифних розрядів та тарифних коефіцієнтів; * тарифна ставка – це розмір зарплати за 1 годину робочого часу працівника певної кваліфікації; * відрядна розцінка – це вартість одного виробу зробленого за одиницю часу; * тарифна угода – це договір між наймачем та виконавцем робіт з питань оплати праці та соц. гарантій. Форми і системи оплати праці: 1) погодинна – розмір заробітку залежить від к-сті відпрацьованих годин з урахуванням рівня кваліфікації: а) проста погодинна – тарифна ставка * на к-сть відпрацьованих годин; б) погодинно – преміальна – тарифна ставка * на к-сть відпрацьованих годин + премія. 2)відрядна – розмір заробітку визначається за к-стю виробленої продукції в од. часу за встановленими тарифними ставками та нормами виробітку: а) пряма – відрядна – визначається к-стю виробленої продукції та відрядною розцінкою; б) відрядно-преміальна – обсяг продукції * відрядну розцінку + премія; в) відрядно0прогресивна – робота в межах плану за прямою-відрядною, а понад за прогресивно зростаючою; г) акордна – встановлюється фонд оплати праці на весь обсяг робіт, щомісяця працівникам виплачується аванс, а остаточний розрахунок після здачі об’єкту.

  1. Форми реорганізації підприємств та документування процесу реорганізації.

Реорганізація – правонаступництво однієї юр.особи за всіма майновими правами та зобов’язаннями або частиною цих прав та зобов’язань іншої юр.особи. Правопопередником виступає особа, що реорганізовує, а правонаступником о., що ств.в процесі реорганізації. Форми реорганізації юр.особи: 1)злиття – всі майнові права та зобов’язання право попередників переходять до правонаступників при цьому відб.державнапереєстрація п-ства. 2)приєднання – всі майнові права та зобов’язання право попередника переходять до правонаступника, до статуту якого відносяться певні певні зміни, але держ. перереєстрація не потрібна. 3)поділ – відповідна частина прав та зобов’язань право попередника переходить до правонаступників, в результаті відб.держ.перереєстрація п-ства. 4)виділення – право передник не припиняє своєї діял., але може утворити дочірнє п-ство.5)перетворення – правонаступник проводить держ. перереєстр.правопопередника одержуючи всі його права та зобов’язання. Документування процесу реорганізації: 1)проводиться інвентаризація майна та зобов’язань таа складається інвентаризаційний акт право попередника, скл.передавальний баланс юр.особи, що реорганізаційна. 3)скл. звіт про фін. результати право попередника. 4)надаються пояснення окремих статей до передавального балансу то звіту про фін. результати.

  1. Ліквідація підприємств – причини та судові процедури.

Ліквідація – оголошення припинення госп-їдіял.п-ства з реалізацією всіх його активів, погашенням всіх зобов’язань і розподілом майна, що залишалося між засновниками.

Причини ліквідації: 1)добровільне припинення діял.: а)за ініціативою власника внаслідок зміни профілю або жорсткої конкуренції; б)в результаті закінчення строку, на який створювалося п-ство; в)досягнення мети, що була поставлена засновниками під час створення п-ства. 2)примусове припинення діяльності: а)визнання недійсними установчих документів, в разі не відносності чинному законодавству; б)систематичне або грубе порушення законодавства; в)визнання банкрутом. Банкрутство – визнана гоп-м судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через процедури ліквідації. Перш ніж закрити п-ство в результаті банкрутства , судом можуть бути призначені наст. процедури: 1)розпорядження майном боржника – сис-ма заходів щодо нагляду та контролю за управлінням і розпорядженням майном боржника з метою аналізу його фін.стану. 2)мирова угода – домовленість між боржником та кредиторами про відстрочку або розстрочку платежів чи припинення зобов’язання за згодою сторін. 3)санація – сис-ма заходів спрямована на оздоровлення фін. стану боржника, а також задоволення вимог кредиторів шляхом кредитування та реструктуризації. 4)ліквідація – припинення юр.о.