Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕН БУХГАЛТЕРСЬКІЙ ОБЛІК.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
80.47 Кб
Скачать
  1. Державне регулювання б.О. – мета, повноваження центральних органів виконавчої влади у сфері б.О.

Держ.регулювання б.о. та фін.звітності в Україні здійсн. з метою: - ств.єдиних правил ведення б.о. та скл-ня фін.звітності, які є обов'язковими для всіх п-ств та гарантують і захищають інтереси користувачів; - удосконалення б.о. та фін.звітності.

Регулювання питань методології б.о. та фін.звітності здійсн. Мін/фін України, яке затверджує нац. положення (стандарти) б.о., інші нормативно-правові акти щодо ведення б.о. та скл-ня фін.звітності.

Порядок ведення б.о. та складання фін.звітності в банках встан-ся НБУ відповідно до цього Закону та нац-х положень (стандартів) б.о.; про виконання бюджетів та госпрозрахункових операцій бюджетних установ установлюється Державним казначейством України відповідно до законодавства. Порядок ведення б.о.фін.-госп.діял.інвестора, пов'язаної з виконанням робіт (послуг), передбачених угодою про розподіл продукції, визначається такою угодою відповідно до вимог законодавства України. При Міністерстві фінансів України діє Методологічна рада з б.о. діє як дорадчий орган з метою: - організації розробки та розгляду проектів національних положень (стандартів) б.о.. Інших нормативно-правових актів щодо ведення б.о. та складання фінансової звітності; - удосконалення організаційних форм і методів б.о. в Україні; - методологічного забезпечення впровадження сучасної технології збору та обробки обліково-економічної інформації; - розробки рекомендацій щодо вдосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації бухгалтерів.

  1. Облік грошових коштів у касі. Облік грошових документів – первинні документи, порядок їх оформлення.

Облік готівкових розрахунків здійснюється відповідно порядку № 637 «Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні». Відповідно до цього положення здійснюючи готівкові розрахунки п-ство повинне дотримуватися наступних вимог: 1) Гранична сума щоденного готівкового обороту п-ства не повинна перевищувати 10 тисяч гривень. Дане обмеження не поширюється на: а) розрахунки з фіз. особами, бюджетом та цільовими фондами; б) добровільні пожертвування та благодійну допомогу; в) розрахунки за електроенергію; г) використання коштів, виданих на відрядження. 2) Кожне п-ство самостійно встановлює ліміт каси (макс. можлива сума готівки, що може залишатися в касі наприкінці робочого дня). Ліміт каси встановлюється відповідно розрахунку середньоденного надходження або середньоденної видачі з каси. 3) Понад встановлений ліміт п-ство мають право зберігати готівку в касі на виплату зарплати, стипендій та пенсій протягом трьох робочих днів. 4) Надходження готівки до каси оформляється прибутковим касовим ордером (ПКО), в якому зазначається від кого, на що надійшла готівка. Особі, що внесла готівку видається квитанція до ПКО. 5) Видача готівки проводиться за видатковими відомостями або видатковими касовими ордерами (ВКО), в яких зазначається кому, за що або навіщо видана готівка, ВКО обов’язково підписує керівник п-ства, якщо на додаткових до ВКО документах дозвільний підпис керівника, то на самому ВКО він не обов’язковий. 6) Приймання і видача готівки, а також документальне оформлення руху готівки здійснюється в день надходження або в день видачі готівки і не пізніше. 7) Видача коштів під звіт на відрядження відбувається на весь термін відрядження, на господарські витрати не більше двох робочих днів включаючи день одержання готівки. 8) В міру видачі або отримання готівки в касових ордерах касир проставляє дату і номер, а додаткові документи погашає штампом оплачено чи отримано. 9) Касові ордери обов’язково реєструються в касовій книзі в двох примірниках окремо по ПКО і окремо по ВКО, в кінці дня виводиться залишок готівки. Другий відривний примірник касової книги разом з касовими ордерами повертається до бухгалтерії. 10) Інвентаризація каси проводиться за наказом керівника п-ства, але не рідше 1 раз на квартал.