Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕН БУХГАЛТЕРСЬКІЙ ОБЛІК.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
80.47 Кб
Скачать
  1. Облік поточних зобов’язань.

Поточні зобов’язання вкл.: 1)короткостр. кредити(60), 2)поточна заборг. за довгостр. зобов.(61) – виникає якщо п-сто має поточну заборг. за довгостр. зобов.(кредити). 3)короткостр. векселі видані(62), 4)розрах. з постач. та підрядч. Постачальники – юр. і фіз.о., які викон. роботу та надають послуги. 5)податкові – загальна сума податку одержана платником у звітному періоді. Податковий кредит – сума на яку платник податку має право зменшити своє податкове зобов’язання. 6)розрах. за страхування – зобов’язання по сплаті єдиного соц..внеску, одержувачем якого є пенсійний фонд, який розподіляє одержані суми внеску між собою, фондом соц/страх і фондом страхування на випадок безробіття. 7)розрах. з оплати праці.

  1. Облік довгострокових зобов’язань.

Серед довгострокових зобов’язань виділяють: 1.кредит(рах.50) – економічні відносини, що виникають між позичальником та кредитором з приводу одержання позики в грошовій або товарній формі на умовах повернення у певний строк із сплатою %. Види: 1)за терміном: а)короткострокові(до року) – даються для придбання запасів ТМЦ; б)середньострокові(від року до 5) - даються для впровадження нової техніки та удосконалення технологій; в)довгострокові(понад 5 років) – для капітального будівництва, реконструкцій та розширення будівництва. 2)за об’єктами: а)товарні – надається продавцями покупцям у вигляді поставки товару або призначений для оплати товару;грошовий – надається банками в грошовій формі; в)банківський кредит – надається банками суб’єктам всіх форм власності на умовах тимчасового користування обумовлених в договорі; г)споживчий – надається фіз..особам резидентам України на придбання товарів і послуг. 3)за забезпеченням: а))забезпечений – надається під будь-які цінності; б)банковий(овердрафт) – надається тільки фін. стійким підпр. на термін до 10 днів. 2.вексель: *прості, *переказні (довгостр. векселі рах.51). 3.облігації(52) – борговий цінний папір, який засвідчує факт передачі на умовах повернення інвестору грошових коштів із сплатою % її емітенту. 4.відстрочені податкові зобов’язання(54) – тимчасова різниця в сумі податок на прибуток, що виникає в результаті не відповідності сум прибутку за даними бухг.і податкового обліку.

  1. Економічна сутність доходів.

Дохід – збільшення активів або зменшення зобов’язань, яке призводить до зростання власного капіталу. В обліку доходи відображу. згідно із принципами нарах. та відповідності доходів і витрат. Принцип нарах. полягає у відображенні результатів госп-х результатів в тому звітному періоді, в якому операції були здійснені незалежно від часу надх. платежів. Принцип відповідності полягає у порівнянні доходів та витрат звітного періоду. Доходи визнаються за умови якщо їх оцінка може бути достовірно визначена. Не визнаються доходами такі платежі: 1)суми ПДВ, акцизу, інших податків, що підлягають перерах. до бюджету. 2)суми надходжень за договорами комісії на користь комітента. 3)суми попередньої оплати продукції. 4)суми авансу в оплату продукції. 5)суми завдатку під заставу або в погашення позики. 6)надх. що належать іншим особам. Доходи є пасивним рахунками та обліковуються на рах-х 7 класу. Збільшення доходів відображу. за Кт, зменшення доходів на суму податків або в результаті спис. На фін. рез. за Дт.