Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕН БУХГАЛТЕРСЬКІЙ ОБЛІК.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
80.47 Кб
Скачать
  1. Облік грошей, виданих під звіт фізичним особам.

Підзвітні особи – це працівники п-ства, що одержали готівку підзвіт на відрядження або господарські витрати. На кожному п-стві засвідчується список осіб, що мають право на одержання готівки. Термін відрядження в межах України не перевищує 30 календарних днів, за кордоном 60 календарних днів. З метою підтвердження здійснених витрат підзвітна особа після повернення з відрядження до закінчення п’ятого банківського дня подає авансовий звіт до якого додає підтверджуючі документи на витрачену готівку. П-ством відшкодовуються наступні витрати на відрядження: 1) Вартість квитків, крім таксі. 2) Рахунки за проживання в готелі. 3) Комісійні в разі обміну валюти. 4) Оплата ПДВ включена в квитки та рахунки на проживання.

  1. Облік грошових коштів на поточних рахунках у банках. Порядок відкриття рахунків, первинні документи, порядок їх оформлення.

Для відкриття поточного банківського рахунку п-ство подає такі документи: 1. Заяву про відкриття рахунку, підписану керівником та головним бухгалтером. 2. Копію свідоцтва про держ. реєстрацію. 3. Копію статуту чи про взяття на облік у ДПА. 5. Копію свідоцтва про реєстрацію у Пенсійному Фонді. 6. Картки із зразками підписів та відбитків початків засвідчені нотаріально. Операції, що відбулися на рахунку за період підтверджуються банківською випискою, яка має кредитову ознаку, тобто кошти, що надійшли на рахунок п-ства банк відображає по Кт, а ті, що вибули з рахунку по Дт. Всі виплати, що здійснюються в безготівковій формі проводяться лише за згодою власника рахунку, за винятком виплат за виконавчими листами. П-ство має право в будь-якому банку відкрити лише один поточний рахунок в національній і один в іноземній, к-сть таких банків не обмежена.

  1. Класифікація розрахункових операцій – готівкові та безготівкові, товарні та нетоварні. Розкрийте їх сутність.

Операції пов’язані з розрахунками класифікуються за такими ознаками: 1) за економічними змістом: а) товарні – пов’язані з реалізацією товарів, робіт та послуг; б) нетоварні – пов’язані з погашенням кредиту, розрахунками з бюджетом, розрахунками з працюючими та сплатою фінансових санкцій. 2) за територіальним розміщенням п-ств: а) місцеві; б) міжміські; в) міжнародні. 3) за формою проведення розрахунків: а) платіжними дорученнями; б) платіжними вимогами; в) платіжними вимогами-дорученнями; г) чеками; д) акредитивами; е) векселями. Принципи проведення безготівкових розрахунків: 1. Платежі здійснюються до або після відвантаження продукції, виконання робіт та надання послуг. Платежі здійснюються за згодою платника. 3. Покупець може відмовитись від оплати розрахункових документів. 4. Платежі здійснюються за рахунок коштів платника або за рахунок банківського кредиту. 5. Зарахування коштів на рахунок одержувача виконується лише після списання цих коштів з рахунку платника. 6. Без погодження власника рахунку здійснюються платежі за рішенням суду та виконавчими листами.

  1. Форми та принципи грошових розрахунків.

Розрізняють наступні форми безготівкових розрахунків: 1. Чек – це розпорядчий документ банку на видачу готівки суворо за цільовим призначенням. Термін дії чека 10 днів. Різновидом чеку є розрахункові або лімітовані чеки, що використовуються в безготівкових розрахунках п-ств та фіз.. осіб з метою скорочення розрахунків з готівкою. 2. Платіжне доручення – це банківський документ, що виписується власником рахунку платника та містить розпорядження обслуговуючому банку про перерахування зазначеної в дорученню суми на рахунок одержувача. Термін дії 10 днів. Банк приймає доручення до виконання за умови наявності на рахунку суми вказаної в доручення. 3. Платіжна вимога – розрахунковий документ, який застосовується в разі примусового списання коштів з рахунку платника за рішенням суду або за виконавчими листами. Вимога приймається до виконання не залежно від наявності на рахунку вказаної у вимозі суми. 4. Платіжна вимога-доручення – складається з двох частин: верхню – вимогу заповнює одержувач платежу, нижню – доручення заповнює платник, якщо погоджується здійснити оплату. Термін дії 20 днів. 5. Вексель – форма розрахунків, згідно з якою векселедавець зобов’язується у визначений термін сплатити вказану векселі суму власнику векселя. 6. Акредитив – вид договору, що містить розпорядження банка-емітента, згідно з яким цей банк за дорученням клієнта або від власного імені зобов’язується здійснювати платежі на користь бенефіціару. Банк-емітент – це банк, що відкрив акредитив. Бенефіціар – особа на користь якої призначений платіж або відкрито акредитив. Акредитиви бувають: а) покриті – за рахунок власних коштів; б) непокриті – за рахунок кредиту; в) відзивний – може змінюватись або анульовуватись без повідомлення бенефіцару; г) без відзивний – всі зміни здійснюються за згодою бенефіціару. 7. Система клієнт-банк – це система електронних платежів, що потребує наявність модему, але не виключає можливості передачі до банку паперових копій документів. 8. Корпоративні картки – це система розрахунків через пост-термінал.