Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_z_stor_m_Ukramni.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
172.46 Кб
Скачать

22.Козацько-селянські повстання кін 16 ст

Повстання Криштофа Косинського(1591-1593рр)Косинський – гетьман реєстрових козаків. Повсталі захопили Білу Церкву, Трипілля, Переяслав. В 1592р повстання вийшло за межі Подніпров’я і поширилось на Волинь та Поділля. 1593р – битва під П’яткою на Житомирщині, поразка повсталих від об’єднаних військ магнатів батька і сина Костянтина і Януша Острозьких. Косинський відступив на Січ. У травні 1594р новий похід Косинського на Черкаси. Під час переговорів з старостою черкаським Олександром Вишневецьким був підступно вбитий.

Повстання Северина Наливайка(1594-1596)Після походу на Молдову Наливайко підняв повстання на всій Україні. Оволодів Брацлавом, Баром, ³нницею. У 1595Р Наливайко вирушив на Волинь та Білорусь. Друга частина козацького війська на чолі з Григорієм Лободою у цей час діяла на Правобережжі. Проти повсталих польний гетьман С.Жолкевський, який витіснив повсталих з Волині і Брацлавщини. Березень 1596р Наливайко і Лобода об’єднались під Білою Церквою, але продовжили відступ. Табір в урочищі Солониця під Лубнами. Чвари між повсталими. – Вбивство Лободи. Переговори з Жолкевським, - прибічники лободи видали Наливайка полякам. Поляки порушивши обіцянку влаштували різанину в козацькому таборі. Наливайка страчено у Варшаві. Польський сейм у 1597р визнав козаків ворогами держави, а їх землі і майно вирішено конфіскувати. Але вже у 1600р 4 тисячі козаків брали участь у поході польської армії на Молдову.

23.Козацький рух в 20-30 х роках 17 ст.

Повстання Марка Жмайла(1625)8 тисяч поляків коронного гетьмана С.Конєцпольського проти 6 тисяч козаків біля Курукова озера. Переговори. Козаки скинули Жмайла і обрали М.Дорошенка, який уклав Куруківську угоду.- Реєстр збільшено до 6 тисяч. Дорошенко провів реформу ³йська Запорозького поділивши реєстровців на 6 полків: Біло- Церківський, Канівський, Корсунський, Переяславський, Київський та Черкаський. Полки поділялись на сотні з центрами у містечках.

Повстання Тараса Федоровича (Трясила)(1630)На Переяславщині. Проти козаків С.Конєцпольський. Перемога козаків під Переяславом. Переяславська угода. – Реєстр до 8 тис..

Повстання Івана Сулими(1635)1630р завершено будівництво поляками (французький архітектор óйом де Боплан) Козацької фортеці на Дніпрі, яка мала б закрити шлях з Києва на Запорожжя. Козаки зруйнували фортецю і вирізали залогу з німецьких найманців. Повстання П. Бута (Павлюка) 1637

Запорожці обрали гетьманом влітку 1637р. Сподвижники – полковники Карпо Скидан, Дмитро Гуня, Семен Биховець, Яків Острянин. Під гаслами національного та релігійного визволення взяло участь 10тис козаків. Грудень 1637р. поразка козаків під Кумейками біля Черкас від коронного війська М.Потоцького. ³дступ і оточення під Моровицею біля Чигирина. Після гарантій особистої безпеки від посередника, польського емісара, прихильника козаків, київського міщанина А.Кисіля П. Бут особисто взяв участь у переговорах і був схоплений і страчений поляками. Д.Гуня і К.Скидан з козаками відійшли на Запорожжя. Микола Потоцький призначив старшим серед реєстрових козаків Іллю Караїмовича. Реєстровці, які залишилися присягли на вірність королю- під текстом присяги значиться і підпис Богдана Хмельницького.

Повстання Якова Острянина та Дмитра Гуні 1638 р. Приводом стала ординація. У квітні 1638 р. повсталі загони Я.Острянина, Д. Гуні, К. Скидана, розбили поляків на чолі з Стефаном Потоцьким під Говтвою. Нові польські війська під командою М.Потоцького та Яреми Вишневецького у травні завдали поразки козакам під Лубнами. ³дступ козаків під Жовтин. Звідси Я. Острянин з частиною козаків у червні прорвався у межі Московської держави. Козаки, що лишились обрали гетьманом Д.Гуню. ³н передислокував козацьке військо в урочище Старці, де шість тижнів успішно захищався в оточенні. 7 серпня з частиною війська вирвався на Дон. К.Скидан загинув у таборі.Вересень 1638 р. - козацька рада у Києві розглянула „Ординацію” , а в грудні 1638 р. у Масловому Ставі на Канівщині визнала її пункти. У 1639 р. поляки відбудували фортецю Кодак. Настало десятиліття „золотого спокою”.

24.Причини та початок Визвольної війни. 1648-1657ррБогдан(Зіновій) Михайлович Хмельницький.

Основними причинами Національно-визвольної війни в середині XVII ст. були:1. Релігійне гноблення - наступ католицизму та уніатства на права й свободи Української православної церкви, конфіскація церковного майна та земель, насадження католицизму серед населення, впровадження обов'язкового податку для населення на утримання католицької та уніатської церкви, діяльність ієзуітів.2. Національне гноблення - обмеження українців у правах при зайнятті урядових посад та роботі в органах самоврядування міст, вказівки на другосортність й неповноцінністьукраїнців. 4. Соціальне гноблення

Очолив Визвольну війну українського народу проти Польщі Б.Хмельницький.Закінчив Львівську єзуїтську колегію. Два роки в полоні після Цецори, повернувшись став писарем у реєстровому війську, За участь у повстанні 1637р розжалуваний в сотники(в Чигирині).

Лютий 1648р початок повстання на Січі, обрання гетьманом Б.Хмельницького.29 квітня - 16 травня 1648р битва під Жовтими Водами. – Розгром 6 тисяч поляків, смертельно поранено Станіслава Потоцького, перехід реєстровців на бік Хмельницького.26 травня 1648р битва під Корсунем.- Уполон взято 8,5 тисяч поляків з їх гетьманами М.Потоцьким та М.Калиновським.Взявши Стародуб і Чернігів(на початку серпня) повсталі завершили визволення усієї Лівобережної України. У п.п. червня визволено Київ.23 вересня 1648р під селом Пилявка на Поділлі нова перемога над поляками. – Розгром основного польського війська, очолюваного Остророгом, Калиновським і Заславським.Помер король Владислав ІV, новим королем став Ян Казимир.Жовтень 1648р – облога Львова, листопад – Замостя в межах етнічної Польщі .- Де і завершено похід.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]