Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_z_stor_m_Ukramni.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
172.46 Кб
Скачать

47.Україна в Ронки революції!905-1907 рр, посилення реакції після революції.. - перша

російська революція. Почалась зі страйку робітників Путивлівського заводу в Петербурзі.9 січня 1905

р. Кривава неділя в Петербурзі.Січень-березень страйки на 320 заводах України (12 січня страйк на

заводах Києва: Південноросійському машинобудівному і заводі Гретера і Кривенка.).22 лютого

повстання селян на Хуторі Михайлівському(цукровий завод Терешенка).

14 червня 1905 p. повстання на панцернику „Князь Потьомкін Таврійський"? жовтня 1905 р. початок всеросійського політичного страйку. 17 жовтня царський маніфест про скликання державної думи і проголошення загальнодемократичних свобод. - Революція здійснилась.

Жовтень 1905 р. утворення рад робітничих депутатів.„Хлібороб" - перша українська газета на Наддніпрянщині виходила у Полтаві на кошт братів Шрагів.„Громадське слово"(„Громадська думка") - перша щоденна українська газета.- редагували С.Єфремов. Б.Грінченко. Журнал „Киевская старина" перейменовано в „Україна". Виходити суспільно-політичні журнали „Дзвін". „Українська хата", „Рідний дім". „Село".

1905 р повстання на крейсері „Очаків" під керівництвом лейтенанта П.Шмідта у Севастополі, підтримане на 10 кораблях Чорноморського флоту, 2 тижні боїв у місті.

Листопад 1905 р повстання саперів під командуванням поручника Жаданівського у Києві Грудень 1905 р збройне повстання на Донбасі, в Катеринославі, Олександрівську, Харкові найбільш запеклий бій у Горлівці.

Утворення профспілок.Виникнення „Просвіт": Київська -Б.Грінченко. Леся Українка; Чернігівська - М.Коцюбинський, Катеринославська - Д.Яворницький, Полтавська - П.Мирний, Миколаївська - М.Аркас.

Червень 1907 р. - розпуск царем „неслухняної" селянської Другої думи - „Столипінський третьочервневий переворот". Реакція. Чорносотенні погроми, арешти, згортання політичних свобод.

48. Україна в планах Антанти і Троїстого союзу.

Україна являла собою велику та багату на ресурси територію. Тому всі воюючі сторони в період Першої Світової війни мали щодо неї свої плани.

Зокрема в планах Росії було захоплення Галичини, Закарпаття, Буковини .

Натомість Австро-Угорщина прагнула приєднати до себе Волинь і Поділля Німеччину насамперед цікавили багаті кам'яновугільні басейни Донбасу, порти Чорного моря і Кримський півострів

Туреччина прагнула взяти реванш за поразки в Кримських війнах і також захопити Крим.

49.Перша світова війна і політичні сили України. Ставлення українських політиків до війни було не однозначним. У серпні 1914 р. у Львові створено між партійне об'єднання Головна Українська рада (ГУР), пізніше Загальна українська рада - очолив Кость Левицький - за підтримку українцями Австро-Угорщини, і автономію усієї України в австрійській державі.Серпень 1914 р. у Відні емігранти зі Східної України заснували Спілку визволення України (СВУ) - Д.Донцов, В.Дорошенко, А.Жук, О.Скоропис-Йолтуховський, М.Меленевський - при підтримці країн Центрального блоку створити незалежну Українську гетьманську державу. У серпні 1914 р. у Києві створено „Карпато-русский освободительный комитет" - москвофілами з Західної України. Частина УСДРП на чолі з С.Петлюрою вважала, що „українці повинні виконати свій громадянський обов'язок перед вітчизною" -Росієюінша частина УСДРП на чолі з В.Винниченком антивоєнну позицію: „Геть війну! Хай живе автономія України!"На фронтах воювало 3,5 млн. українців у російській армії і 250 тис. - в Австро-Угорській. В Росії закрито українські газети і журнали. Лідера українського національного руху М.Грушевського заслано до Симбірська. Австрія провела масові арешти в Україні. Заарештованих до концтаборів у Талергофі, Терезієнштадті, Гнаві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]