Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_z_stor_m_Ukramni.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
172.46 Кб
Скачать

40. Російські реформи 60-70 рр хіх ст. Та розвиток Наддніпрянщини .

19 лютого 1861 р Маніфест Олександра ІІ та „ Загальні положення про селян, звільнених від кріпосної залежності”. – Скасування кріпацтва у Наддніпрянській Україні. Право селян: купувати нерухомість, займатись підприємництвом, торгівлею, сільське самоврядування – волосне правління і селянські сходи, обрання старости. Однак: рекрутська повинність, подушний податок, тілесні покарання волосні суди.Половину усієї землі залишено поміщикам. 94% селян наділи менше5 десятин, що за межею бідності. Ще 2 роки „тимчасово зобов’язаними”. На 49 років роз приділено сплату селянами викупних платежів на користь поміщиків за власну землю. – Воля була куплена селянами. Лише революція 1905 р заставила царя ліквідувати дальшу сплату викупних платежів.

1864 р Земська реформа – запроваджено місцеве самоврядування. Земства займались організацією охорони здоров’я, підтримкою початкових шкіл, стан шляхів, поштовий зв’язок, статистика, розподіл грошових надходжень від держави. – На Правобережжі земства створено пізніше. 1864 р Судова реформа. – Незалежність судів, відкритий розгляд справ, суд присяжних, право на адвоката усім система судів: Апеляційні – 3 ,Київська, Одеська, Харківська судові палати, Окружні суди в губерніях. Дрібні справи – мирові суди – судді яких обирались земствами на 3 роки. Волосні суди для селян. Суди військові і церковні. 1864 р реформа освіти. Створено єдину систему нижчих початкових шкіл. Народні коледжу для всіх станів. Середню освіту: класичні і реальні гімназії, - 7 років навчання. 1868 р реформа вищої школи. Автономія університетів.(Вчена рада обирала ректорів, проректорів, ради факультетів – деканів на 4 роки.) 1864 р військова реформа. Поділ на військові округи.(Київський, Одеськ

ий, Харківський). У 1874 р військовий Статут ввів військову повинність для усіх станів. Скорочено термін служби з 25 до 6 в сухопутних і 7 років на флоті.1865 р побудована перша в Україні залізниця: Одеса-Балта. Головною паливною базою імперії Донбас, який у 1900 р давав 70% вугілля. – 94% акцій галузі в французьких та бельгійських підприємців.Криворізький басейн в 1900 р 57% руди в імперії. – Англійські та французькі інвестори.1871 р перший чавун вироблено на заводі Джона Юза 60-80 рр Київщина і Поділля головним центром цукроваріння в імперії. 1875р. відбвся страйк на заводі Белліно-Фендеріха в Одесі організований Південноросійським союзом робітників.

41.Виникнення та діяльність громад в др.. Пол хіх ст. В.Антонович .

1859 р у Петербурзі Шевченко, Білозерський і Костомаров заснували українську Громаду. 1860 р нове видання „Кобзаря”. З 1861 по 1862 р Громада видавала перший в Російській імперії часопис „Основа”. Громада обмежилась захистом українськоїмови, освіті для народу, виданні науково-популярної літератури для народу(виключно культурно-просвітницьке спрямування).

Весною 1860 р з ініціативи К.Михальчука київські студенти створили „Українську громаду”, яку очолив Володимир Антонович. Найвпливовіші учасники; Борис Познанський, Тадей Рильський. Однією з течій громадівського руху „хлопоманство” – ідеологом В.Антонович . „Моя сповідь”

В.Антоновича” – програмним документом. –Розмовляли виключно українською мовою, одягались у народне вбрання, дотримувались народних звичаїв і обрядів. Під час канікул мандрували селами, збирали народні пісні, прислів’я. Громади в Полтаві, Чернігові, Харкові, Одесі ін. ³дкривали недільні і щоденні школи, працювали в них вчителями, створювали публічні бібліотеки.

В українську демонстрацію перетворивсь похорон Шевченка у 1861 р –перевезення тіла з Петербурга до Києва, звідти до Канева.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]