Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_z_stor_m_Ukramni.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
172.46 Кб
Скачать

16.Галицько-волинське князівство за Наступників Данила Романовича.

Лев (1264-1301) Приєднав Закарпатську Русь і Люблінську землю (брати: Мстислав правив у Теребовлі, Шварно - у Холмі). У цей час Володимир Василькович на Волині будував міста і церкви, прославивсь як філософ, заснував велику книгописну майстерню - написаний Галицько-Волинський літопис.

1299р - київський митрополит переніс свою резиденцію до Володимира-на-Клязьмі, а в 1325р -до Москви

Юрій І (1301-1315) ..Король Русі та князь Володимири. "Відновив єдність держави, втратив Люблін.

1303 р добився визнання галицької митрополії константинопольським патріархом. Галицька митрополія(1303-1437(1401)). Галицький митрополит Петро став першим московським митрополитом. Столицею держави зробив Володимир-Волинський.

Андрій і Лев (1315-1323) - останні Романовичі .Союз з Польщею і Тевтонським орденом проти Литви і татар. Під час їх правління повстання проти Угорщини в Закарпатті наджупана Петра. Петуні і

Копаса(1315-1322рр).- Повсталі запрошували Романовичів на угорський трон. Втрачено Дорогочинську і Берестейську землі. Загинули у поході проти татар хана Узбека.

Болеслав Тройденович(Юрій II) мазовецький князь, внук Льва І (1325-1340)- в 14 років, останній галицько-волинський князь. Запрошував у Галичину чеських та німецьких колоністів.

1339 р м. Сянок першим в Україні отримало магдебурзьке право. Сприяв поширенню католицизму. Після невдалого походу на Польщу з татарами підписав угоду з Казимиром III про передачу йому трону після своєї смерті- обурені галицькі бояри отруїли князя у Володимирі-Волинському.

17.3вільнення українських земель з-під влади Золотої орди та їх приєднання до Великого князівства.

Творцем Великого князівства Литовського є Міндовг, який правив у середині XIII ст Великий князь литовський Гедимін (1316-1341) завершив розпочате попередниками загарбання білоруських

земель.

1351-1352рр польсько-литовська війна за українські землі. - Польщі -Галичина, Литві - Волинь.

Ольгерд Гедимінович (1345-1377) - литовський князь, який зумів за допомогою білорусів та українців розбити монголо татар і приєднати українські землі до Литви, звільнивши їх від Монгольського іга. У 1355 - 1356р Ольгерд захопив Чернігово-Сіверщину.

І362р - битва на Синіх Водах (нині р. Синюха). - Литовський князь Ольгерд розбив монголо-татар і приєднав Київщину і Поділля до Литви.(Остаточно татари відмовились від України в кінці 80-х - ярлик Тохтамиша.) - після битви з Литовським князем Вітовтом на річці Ворсклі у 1399 році.

18.Спроби збереження української державності у складі Литви. Князь Свидригайло.

Опинившись у складі Литви, українські князівства одержали сприятливі умови для свої о соніально-економічного і культурного розвитку. Річ у тім, що Литва перейняла українсько-білоруську культуру, традиції державного життя Київської Русі та Галицько-Волинського князівства, «руські» правні норми та ін., а тому і перетворилася поступово на Литовсько-Руську державу.Ситуація різко змінилася, коли розпочався процес зближення Литви та Польщі. Кревська унія призвела до поступової ліквідації самостійності південно-західних князівств, забезпечила панування польських феодалів над населенням українських земель.В 1413 р. була ухвалена наступна унія в місті Городлі. Спираючись на цю угоду, польські феодали посилили натиск на підлеглі Литві Волинь і Поділля. Перший удар було завдано Волині.

Про багаторічну боротьбу князя Свидригайла проти очолюваної братом Польщі за самостійність і збереження православ'я на землях колишньої Русі розповідається у повісті Ю. Опільського «Сумерк» (1929 p.). Був князем Чернігівським, Новгород-Сіверським, Вітебським, Брянським. До його володінь належало й Покутгя. Свидригайлові війни за збереження самостійності українських земель тривали з 1430 по 1435 рік.

1432р поразка Свидригайла під Вільномиром.- До Польщі відійшло Західне Поділля(Кам'янець. Скала. Смотрин) Свидригайла позбавлено титула великого князя і до смерті в 1452р він був Волинським

У 1452 р. Волинське князівство ліквідовувалося і перетворювалося у звичайну литовську провінцію. У 1471 р. було ліквідовано і Київське князівство Таким чином, Волинь, Київщина, Поділля перетворювалися на воєводства з намісниками-воєводами на чолі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]