Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_z_stor_m_Ukramni.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
172.46 Кб
Скачать

35. Початок національного відродження в Наддніпрянській Україні .

1805 р відкрито Харківський університет з ініціативи Василя Каразіна . – „українського Ломоносова”. Харків і Слобожанщина завдяки університету стали колискою українського національного відродження.

Літературний гурток „харківських романтиків” Левко Боровиковський, А.Метлинський, О.Корсун.

1800-1830рр конфлікт українських дворян нащадків козацької старшини з російською геральдичною канцелярією, яка ставила під сумнів їх дворянство. Роман Маркович, Василь Черниш, Василь Полетика, Федір Туманський написали дослідження про свої родоводи. – Звідси почалось захоплення інтелігенції історією і культурою рідного народу.

Професійні праці:

Дмитро Бантиш-Каменський „Історія Малої Росії”(1822), Москва.

Росія в цей час пропагує ідею великодержавності(Михайло Карамзін – „Історія держави Російської”)

„Історія русів” – твір невідомого автора, на початку століття поширена в рукописах, у 1846 р надрукована в Москві.

Дослідження українського фольклору:

Микола Цертелєв , грузинський князь „Опыт собрания старинных малороссийских песен ” 1819 р Петербург.- Поклала початок етнографічним дослідженням. ³н повторив висновок Адама Міцкевича про те, що українці найпоетичніші і наймузикальніші з слов’янських народів.

Михайло Максимович , професор Московського університету видав збірки „Малоросійські пісні”(1827) та „Українські народні пісні”(1834), очолив Київський університет.

Ізмаїл Срезневський – „Вигляд на пам’ятники украинской словестности” 1834 р - висновок про те, що українська мова не діалект, а повноцінна мова.

Г.І.Калиновський „Опис весільних українських простолюдних обрядів” – початок української етнографії.

Осип Бодянський , професор Московського університету темою магістерської дисертації вибрав поезію слов’янських племен.

Микола Гоголь теж збирав українські пісні.

1840 р „Кобзар” Т.Г.Шевченка.

36.Діяльність масонських лож та декабристський рух в Україні .

Масони

Масонство в Україні з’явилось у зв’язку з війною з Наполеоном. Завдяки учасникам походу на Францію. Це були таємні організації які на своїх зібраннях обговорювали майбутній устрій держави. Більшість масонських лож в Україні не переймалися майбутнім самої України.

1817 р ложа „Вмираючий Сфінкс” (Харків)

1818 р „Понт Евксинський” (Одеса)

- „З’єднані слов’яни” (Київ)

Винятком була масонська ложа - „Любов до істини” (Полтава) – С.Кочубей, В.Тарнавський, В.Лукашевич, І.Котляревський. Єдина ложа, яка розглядала національне питання.

Декабристський рух1815-1816 рр – перша опозиційна організація офіцерів в Україні „Залізні персні”, у Кам’янці-Подільському. Очолив Володимир Раєвський. Антикріпосницькі, республіканські ідеї.

1821р.- виникло Південнне товариство декабристів з центром у Тульчині начолі з Директорією у складі П.Пестеля , Олександра Юшневського. У 1823 р. товариство поділилось на три філії: Тульчинську, Васильківську і Кам’янську. Програмний документ товариства- Руська правда Пестеля передбачала встановлення в Росії республіки, скасування кріпацтва і наділення селян землею і проголошення політичних свобод. Проте, навіть про автономію України мова не йшла.1821р.- створено Північне товариство в Петербурзі начолі з М.Муравйовим , С.Трубецьким, Є. Оболенським. Програмний документ- Конституція Муравйова передбачав конституційну монархію, наділення селян землею за викуп, переьворення Росії у федерацію республік за економічним принципом ( на території України мали бути Чорноморська і Українська держави). Діяч товариства- Кіндрат Рилєєв написав історичні поеми „ Наливайко” і „ Полтава ”.

1823р.- у Новограді-Волинському створено „ Товариство об’єднаних слов’ян”. Очолили офіцери- брати Андрій і Петро Борисови . Програмні документи - „Правила об’єднаних слов’ян” і „Клятва об’єднаних слов’ян” передбачали створення федеративного союзу слов’янських держав. Україна не значилась в числі суб’єктів цього союзу. У вересні 1825р. „товариство” об’єдналося з Васильківською управою.Державний переворот запланований на літо 1826р. під кервіництвом обох товариств не відбувся через смерть Олександра І в грудні 1825р.14 грудня 1825р. у день присяги новому цареві Миколі І відбувся виступ Північного товариства декабристів на Сенатській площі. Але 3тис. солдат і офіцерів так і не дочекались наказу про наступ від свого керівництва. 29 грудня 1825р. повстав Чернігнівський піхотний полк у с.Триліси на Київщині. Здобувши з боєм Васильків повсталі вирушили на Житомир. Очолили повстання брати Муравйови-Апостоли –правнуки українського

гетьмана і Бестужев-Рюмін. 3 січня 1826р. між с.Устинівка і Ковалівка повсталі були розбиті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]