Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_z_stor_m_Ukramni.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
172.46 Кб
Скачать

13. Галицьке та Волинське князівства, та їх об'єднання Романом Мстиславовичем

З 1084 року Галицька земля, де князювали правнуки Ярослава Мудрого — Рюрик, Володар і Василько Ростиславичі. відокремилася від Києва. Спочатку вона була роздроблена на кілька князівств, але Володимирко Володарович і 1144 р. об'єднав їх в одне князівство зі столицею у Галичі.Галицьке князівство досягло найбільшої могутності за князювання Ярослава Осмомисла (1152-1187). який вів запеклу боротьбу проти боярства. Після смерті Ярослава настали занепад князівської влади і ослаблення впливу Галицького князівства. З цього скористалися угорські феодали, які 1188 року захопили Галич. Проти іноземних загарбників спалахнуло Галицьке повстання 1189 року.В 1199 році волинський князь Роман Мстиславич оволодів Галицьким князівством і об'єднав його з Волинським в єдине Галицько-Волинське князівство. Волинське князівство 1154р. розділилося на Володимирське і Луцьке. Далі історія Волинського князівства зосереджується у Володимирському князівстві, на чолі якого став Мстислав II Ізяславич. Наприкінці 1160-х років воно було поділене між його синами. У другій половині XII ст. Волинс.ько-Володимирське князівство перетворюється на одне з найсильніших у Давній Русі. Найбільшої могутності воно досягло за князювання Романа Мстиславича (1170—1205). Роман Мстиславич об'єднав Володимирське князівство з Галицьким. 1199 р - утворення Галицько-Волинського князівства. Роман Мстиславович - волинський князь столицею Галич. Літопис Руський вперше називає „самодержцем" всея Русі саме Романа. Здолав боярську опозицію. 1201(2. 3)р приєднав Київ, Переяславщину і ЧернігівщинуНезважаючи на міжусобні війни між окремими князями. Волинська і Галицька земля здавна підтримували якнайтісніші економічні та культурні взаємини. Ці взаємини стали передумовою об'єднання Волині й Галичини в одному князівстві. Незадовго до смерті Роман утвердився і в Києві. Кияни охоче перейшли на бік Романа і відчинили йому Подільські ворога Києва.Утворення об'єднаної Галицьке-Волинської держави було подією великої історичної ваги. Недаремно літописець називав Романа великим князем, „царем на Русі", „самодержцем всея Русі", причому слово „самодержець" вперше в літописі застосовано саме щодо нього. Цей титул, перекладений з грецького титулу візантійських імператорів - автократор. засвідчив зміцнення позиції великого князя, підпорядкування ним непокірних боярських угруповань. На шляху до Саксонії Роман Мстиславич загинув у випадковій сутичці з військом краківського князя Лешка Білого під Завихостом на Віслі у 1205 р.

14. Галицько-волинське князівство за часів Данила Романовича. (1238-1264). У 1215 р Данило і Василько одержали батькову вотчину - Володимир. Данило одружився на дочці Удатного Анпі і в 1219р. самотужки визволив від поляків Берестейщину і Забужжя. У 1225р. рвідвоював у поляків Луцьк і Пересопницю. 1229р Данило відновив владу над Волинню, а в 1238р - над Галичиною. Василькові віддав Волинь.

1238р перемога під Дорогочином над тевтонськими рицарями Добжинського ордену.

1239р відновлення влади над Києвом, призначення посадником воєводи Дмитра. Відбудова міст-фортець після навали 1241р монголо-татар. Холм - нова столиця.

1245р. - битва під Ярославом розгром Романовичами угорців, поляків та їх ставленика Ростислава.

1246р - поїздка до Сараю за ярликом.

Утворення галицької митрополії. Призначення митрополитом „печатника" Кирила.

1253р - коронація Даиияа.(Перший український король) в Дррогочині. Переговори з Інокентієм IV про хрестовий похід.

1254-5р похід Данила проти татар здобуто Болоховські міста, які добровільно піддалися монголо-татарам і на Київ - розгром намісника хана Куремси. 1255-56 протистояння з Литвою (Міндовгом).

1255 р. заснування Львова.

1259 р - поразка Данила від Бурундая. Знищено укріплення Володимира-Волинського, Луцька, Данилова, Львова. Кременця. Вціліли лише укріплення Холма.

15.Монгольська навала та її наслідки для українських земель 1206 р - Чингісхан (Темучин)

об'єднав монголо-татарську державу.

1223р - битва на р.Калці. Монголо-татари вперше з'явились на кордонах Русі. Половці попросили в руських князів допомогои проти монголо-татар. Проти 25 тисяч монголо-татар на чолі з Джебе і Субедеєм. Князі: галицький - Мстислав Удатний. Волинський - Данило Романович. Монгголо-татари здобули перемогу через неузгодженість дій союзників, але повернулись назад і на довгий час про них забули.

1236р - початок походу Батия, внука Чингсхана на Русь.

1237-1238рр - спустошення міст Північно-Східної Русі.

1239р напад на українські землі, захоплено Чернігів і Переяслав.

6 грудня 1240р після двотижневої (шести- десяти- тижневої) облоги взято Київ. Останні захисники загинули під уламками Десятинної церкви. Воєвода Дмитро - ставленик Данила Галицького керував обороною.

1241р -- завоювання Галицько-Волинського князівства. Кременець і Данилів не взяті монголо-татарами.1242 р Батий створив державу Золота Орда заснувавши столицю Сарай-Бату. Руським князям він видавав ярлики на княжіння. Київщина, Чернігівщина, Переяславщина увійшли до улусу Золотої Орди. - „Болоховськіміста".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]