Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_z_stor_m_Ukramni.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
172.46 Кб
Скачать

62. Директорія, її внутрішня політика і зовнішньополітичні орієнтири та причини поразки.

В ніч з 13 на 14 листопада 1918 р УНС утворив Директорію у складі: В.Винниченко -голова. С.Петлюра. А.Макаренко(Об'єднана рада залізничників), П.Андрієвський(УПСР), Ф.Швець(Селянська спілка). Центром повстання - Біла Церква. Опорою Директорії Галицький курінь січових стрільців Євгена Коновальця. Після боїв під Фастовом та вирішального 18 листопада 1918 р під Мотовилівкою за 40 км від Києва, гетьманські війська місяць оборонялись у Києві.

14 грудня 1918 р П.Скоропадський зрікся влади. 18 грудня 1918 р Директорія вступила до Києва.

Листопад-грудень 1918 р - висадка військ Антанти в Одесі і Новоросійську, які підтримували ворогів України - Білу армію генерала Денікіна, мета якої - „відновлення великої і неділимої Росії"

26 грудня 1919 р Директорія оприлюднює програмний документ „Декларацію..." - Відновлення УНР. скасування усіх законів гетьманату, експропріація церковних та великих земельних володінь,-нроте земельна власність іноземних поміщиків оголошена пізніш недоторканою і селяни не отримали обіцяної землі бо на Правобережжі всі поміщики визнавались іноземними, створено уряд на чолі з В.Чехівським.

Отаманщина замість регулярної армії. Отамани Н.Махно, М.Григор'єв, Зелений(Д.Терпило) дуже швидко вийшли з-під контролю Директорії. Єврейські погроми, під час яких в 1919-1920 рр загинуло до 50 тисяч євреїв.

5лютого 1919 р. більшовики вдруге захопили Київ, Директорія та її уряд переїхали до Вінниці.

Переговори між Директорією і Антантою, виконуючи ультиматум останньої Директорія вивела

зі свого уряду соціалістів. - В.Винниченко подав у відставку, головою Директорії став С.Петлюра. Головою Ради Міністрів став безпартійний С.Остапенко. Отамани М.Григор'єв і Зелений перейшли на бік більшовиків.

Лютий - березень 1919 р більшовицький наступ - Директорія відрізана від військ Антанти, на початку березня переїжджає до Проскурова але оточення значних сил і поразка під Вапняркою, і Директорія їде у Рівне.

Після запровадженої в Україні політики „воєнного комунізму", більшовики не змогли надовго втриматись тут і під тиском білої армії Денікіна та об'єднаних українських армій залишають Україну. 30 серпня 1919 р українські армії вступили до Києва, але того ж дня сюди ввійшла армія Денікіна, яка зажадала аби українці вийшли з міста.

24 вересня 1919 р керівництво ЗУНР і УНР прийняли Декларацію про оголошення війни Добровольчій білій армії.

Вересень-листопад 1919 р бої армій УНР в „трикутнику смерті" між більшовиками, поляками і білими.

6грудня С.Петлюра переїхав до Варшави, а Є Петрушевич до Відня.

6 грудня 1919-травень 1920 р 1 -й „зимовий похід" армії УНР тилами білої та червоної армій під командуванням генерала Омеляновича-Павленка.

63. Політичний курс більшовиків в Україні у 1919-1920рр. „Воєнний комунізм"

29 листопада 1918 p. проголошення у м.Курську „Маніфесту про відновлення радянської влади в Україні". Створено маріонетковий Тимчасовий р'обітничо-селянський уряд України, який очолив Г.П'ятаков.

Початок грудня початком радянського вторгнення в Україну. - У січні більшовики захопили головні міста Лівобережжя.

6 січня 1919 року у Харкові проголошено УСРР(таку назву мала до 1937 року)

23 січня почав працювати Трудовий конгрес - парламент УНР, але він передав законодавчу владу Директорії зсилаючись на неможливість роботи в той час.

29 січня в більшовицькій столиці України Харкові Тимчасовий робітничо-селянський уряд Г.П'ятакова склав свої повноваження, - створено раду народних комісарів на чолі з болгарином Християном Раковським. Утворено Центральний виконавчий комітет(ЦВК) на чолі з Г.Петровським. Запроваджено політику „воєнного комунізму". Ліквідація ринкових відносин, приватної власності, створення Всеукраїнської надзвичайної комісії(ЧК) В лютому ліквідовано Донецько-Криворізьку республіку.

10березня 1919 р прийнято першу радянську Конституцію УСРР

1919 р більшовики запровадили продрозкладку - кількість зерна, яку селянин мав здати державі, базарна торгівля хлібом заборонялась, залишки зерна зобов'язані продавати державі за встановленими нею цінами. Грабунком села займались робітничі більшовицькі продзагони. Нав'язувавсь перехід від одноосібних до колективних селянських господарств.

У відповідь на селянські повстання більшовики запроваджують кругову поруку, військову блокаду сіл, репресії.

11грудня 1919 р більшовики втретє декларували відновлення радянської влади Харкові.

Створено Всеукраїнський революційний комітет на чолі з Г.Петровським. У складі якого

В.Затонський, О.Мануїльський, ГГринько, В.Качинський.

16 грудня 1919 р більшовики взяли Київ. До кінця березня 1920 р більшовики витіснили денікінців з України в Крим. Спочатку дещо пом'якшено радянський режим . Продрозкладку лише з господарств, які мали більше 3 гектарів землі. Пільги бідноті яка допомагала грабувати заможних селян. З травня створюються комітети незаможних селян - „комбіди". Та згодом націоналізація промисловості, транспорту і зв'язку, мілітаризація економіки та запровадження трудової повинності.

Становлення однопартійного тоталітарного режиму. У 1920 р самоліквідуваласьУПСР (боротьбисти). Перейшовши до КпбУ (О.Шумський, ГГринько, П.Любченко) Відносини між радянською УСРР і Росією з 1920 по 1922р на засадах „договірної федерації"".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]