Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_z_stor_m_Ukramni.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
172.46 Кб
Скачать

73.Суспільно-політичне життя в Україні в зо -ті роки Сталінські репресії.

Боротьба И.Сталіна за одноосібну владу у ході якої необхідно було обгрунтувати фізичне знищення своїх конкурентів мала наслідком появу сфальсифікованих судових процесів під час яких обвинуваченим ставили обвинувачення в „шкідництві", „саботажі" та терористичних актах.

1928р. - „шахтинська справа" - перший масовий процес в межах україни. , судовий процес над інтелігенцією Донбасу за сфабрикованими звинуваченнями у шпигунстві і терористичних актах.. -засуджено два десятки інженерів і керівників шахт.

1929р створено „трійки" у складі начальника ДПУ, секретаря КПУ та голови територіальної ради для швидкого здійснення правосуддя без суду.

1930р - „справа СВУ", судовий процес над українською національною інтелігенцією 1938 р закрито національні школи в Україні. - репресовано близько 5 тисяч осіб. Відомого в минулому політичного діяча Сергія Єфремова зроблено організатором і головним обвинуваченим цієї вигаданої організації.

1934 р - вбивство Кірова у Ленінграді приводом до масових репресій. Сфабриковані процеси в Україні над „Українським національним центром", „Білогвардійським терористичним центром у Києві".

Репресовано і знищено насамперед комуністичну верхівку не за якісь справжні провини, а

внаслідок боротьби за посади між партапаратчиками. У тому числі: Клірінг. СКос

Ю.Коар, В.Затонськ

Особливо багато втрат у ході репресій зазнала армія. До 70% офіцерського складу військових частин, розташованих в Україні було розстріляно або відправлено до Сибіру по видуманих обвинуваченнях. Постійно шукаючи і знищуючи ворогів більшовицька влада могла обгрунтувати труднощі народу діяльністю „шкідників", які нібито хочуть знищити цю владу.

74.Культурне життя в Україні в зо -ті роки. „Розстріляне відродження"

Культурний розвиток в 30 - х роках в україні відбувався за умов повної ідеологізації всього суспільства, масових репресій, переслідуванб інакомислячих. Політика „українізації" змінилася політикою „русифікації". До України прибув П. Постишев разам з тисячами партійних функціонерів. Вони обіймали усі керівні посади в республіці й почали виконувати завдання Сталіна, що були викладені в сумнозвісній телеграмі, яку надіслали до України у грудні 1932 р. У цій телеграмі була вимога: „Припинити українізацію".Багатьом ученим навішувалися ярлики „войовничих фашистів", „махрових представників української націоналістичної контрреволюції". У 1931 р. було заарештовано М. Грушевського. У листопаді 1933 р. П. Постишев нахвалявся, що лише з наркомату освіти „вичистили" біля 300 вчених і освітників. 13 травня покінчив життя самогубством відомий письменник - новатор Микола Хвильовий. Протягом одного 1933 р. від наукової роботи було усунено біля 1649 осіб, або 16,4% усього складу науковців. Усього жертвами репресій стали близько 500 українських письменників. Було знищено всесвітньо відому школу художника - монументаліста Михайла Бойчука (1937 p.), репресовано акторів театру „Березіль" на чолі з Лесем Курбасом.Не було галузі української культури яконе зачепили репресії. Національно - культурне відродження 20-х років було жорстоко придушене і увійшло в історію як „ростріляне відродження". За підрахунками учених, у 1930-х роках було фізично знищено майже 80% української творчої інтелігенції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]