Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_z_stor_m_Ukramni.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
172.46 Кб
Скачать

11.Політична роздробленість

Мстислав (1125-1132)- останній київський князь, який правив усією Руссю. Успішно воював з половцями. Дочки Мстислава - дружини датського,норвежського, угорського королів та імператора Візантії.

Причини роздробленості: 1 .Велика територія держави та етнічна неоднорідність населення.

2.Зростання великого феодального землеволодіння.

3.Відсутність чіткого механізму спадковості.

4.Зміна горгівельної контоктури. Поліцентрія у зовнішній торгівлі.

5.Напади кочівників.

Суперництво за Київ між Мономаховичами та Ольговичами.

Київське князівство.

1147р - повстання у Києві.

1155 р Києвом заволодів Юрій Довгорукий син Мономаха, але за два роки помер.

1169р - пограбування і погром Києва військами ростово-суздальського князя Андрія олюбського.

Чернігівське князівство. Правляча династія Ольговичів до 1240р (Святополка сина Ярослава \ Мудрого.).

В кінці XII ст. виникла половецька держава - Дешт-і-Кипчак. 1183р київський князь Святослав і Новгород-сіверський Ігор в битві на р.Хирія завдали поразки половцям 1185р новгород-сіверський князь ігор Святославович вирішив не ділити слави з іншими і вирушив на половецького хана Кончака. -Сюжетом для „Слово о полку Ігоревім"

Галицьке князівство. Відокремилось від Києва в 1097 р. Династія правнуків Мудрого мстиелавичів -Рюрик. Володар і Василько .- Перемишль, Звенигород , Теребовля. Брати приборкали ' боярство, з допомогою половців завдали поразки Польщі, 1099ррозгромній угоріле.

1141р Володимирко Володарович(1124-1153) об'єднав Галицьке князівство. З 1144р його центром став Галич. 1145р придушив повстання міщан Галича, які запросили на князювання Звенигородського князя Івана Ростиславовича(Берладника). Могутність галицьких бояр.

Ярослав Осмомисл(1153-1187) придушив опір бояр, приєднав придунайські землі. Син Ярослава -Володимир( 1187-1198) вів тривалу боротьбу з боярами. 1189 р. галицькі бояри запросши Романа Мстиславовича, але Володимир при підтримці німецького короля Фрідріха Барбаросси та польського короля Казимира повернувся.

Волинське князівство. Внук Володимира Мономаха Із 'яслав Мсиславович(1136-1142; 1146-1154) 1154 р - князем став Мстислав Ізяславович правнук Мономаха. 3.1170р стало незалежним від Києва. 1170 р початок правління Романа Мстиславовича. Головним результатом політичної роздробленості стала втрата Руссю незалежності та її завоювання монголо-татарами.

12.Культура Київської Русі.

1187 р в Київському літописі вперше вжито термін « Україна» - у розповіді про смерть переяславського князя Володимира Глібовича.

Перші школи виникли в часи Володимира Великого.

Перші лікарні - Дем'ян Пресвітер і Агапіт Лічень працювали у Печерському монастирі.

На початку XII ст. Нестор створив „Повість минулих літ"(1113р).Дописували Сильвестр і Мстислав Володимирович. Збереглась в Лаврентіївському списку(1377), та Іпатіївському списку(кін.ХVст)

Київський літопис XII ст.. -писав ігумен Видубецького монастиря Мойсей.

Галицько - Волинський літопис XIII ст.. - писав книжник Тимофій.

Література: „Моління Даниїла Заточника", „Слово о полку Ігоревім"- можливий автор Володимир, син Осмомисла, ..Остромирове Євангеліє"(ХІ ст.), Нестор - автор Житія Бориса і Гліба та Житія Феодосія Печерського.

,.Ізборник"(1073) - перша давньоруська енциклопедія.

Перша кам'яна церква у Києві - Успіння Богородиці. (991р).Десятинна церква (989-996). Спаський собор у Чернігові (1036)

Збереглись до сьогодні: Успенські собори в Чернігові та Володимирі Волинському, церкви Св. Пантелеймона в Галичі. Кирилівська в Києві. Білокам'яний Успенський собор у Галичі.

Архітектор Петро Милоніг - гідротехнічну споруду для захисту церкви Св Михайла Видубицького монастиря від Дніпрових вод, досконалі дерев'яні храми.

Художник Алімпій, автор ікони „Богоматір велика Панагія". „Печерська Богородиця" та мозаїк Михайлівського Золотоверхого собору. Григорій - другий з найдавніших художників Русі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]