Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_z_stor_m_Ukramni.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
172.46 Кб
Скачать

28. Боротьба гетьмана Петро Дорошенка за об’єднання українських земель .(1665-1676)

Гетьман Правобережної України. 1665 р визнав зверхність Польщі щоб стати гетьманом. 1666р переговори з Туреччиною про союз на правах автономії. 1667р попросив допомоги у царя, за умови визнання його єдиним гетьманом, - отримав відмову. Після неї на допомогу проти Польщі залучив татар, але вони лише грабували Україну. 1668 рік похід на Лівобережжя, вбивство козаками Брюховецького, проголошення Дорошенка гетьманом обох сторін Дніпра . Але Польща зуміла знайти своїх прихильників, які обрали гетьманом Правобережжя Михайла Ханенка. Запорозька Січ (Іван Сірко) теж виступила проти гетьмана на Правобережжі під гаслами вигнання татар з України. Царські війська на Лівобережжі добились обрання гетьманом Д.Многогрішного. У цій ситуації в 1669 р Дорошенко укладає угоду з Туреччиною про протекторат.1672р Дорошенко і турецька армія починають війну з Польщею. Взято Волинь, Поділля, частина Галичини, обложено Львів. Жовтень 1672р Бучацький мир. – Польща визнавала владу Д

орошенка на Брацлавщині та Київщині, а Туреччині віддавала Поділля. Населення України більше не підтримувало Дорошенка, почавсь масовий перехід населення на Лівобережжя і далі на Слобожанщину у володіння московського царя. Спроби гетьмана жорстокістю зупинити переселенців прискорили його падіння. Розчарувавшись у боротьбі у 1676 році Дорошенко зрікся булави на користь лівобережного гетьмана Івана Самойловича, об’єднавши таким чином хоч і не всю Україну. Був висланий царем у центр Росії, йнго онука Наталя Гончарові була Дружиною російського поета О.Пушкіна.

29.Гетьман Іван Мазепа (1687-1709)

1687р Коломацькі статті. – Заборона усувати з посад старшину і полковників без згоди царя. Заборона зовнішніх зносин. Заборона торгівлі з Кримом. Заохочення шлюбів між українцями і росіянами. Полк московських стрільців охороняв гетьмана.

У 1701р офіційно на Лівобережжі гетьман запровадив 1 день панщини.

1700-1721рр Північна війна між Москвою і Швецією. Воєнні дії перемістились у Польщу У Якій два королі, один ставленик Карла ХІІ – С.Лещинський , другий Петра І, - Август ІІ. Перемога будь кого з противників мала б наслідком повне поглинання території України Польщею, якій один і другий правителі обіцяли українські землі.

1706 р таємна угода Івана Мазепи з Карлом ХІІ.

1706 р таємна угода Івана Мазепи з Карлом ХІІ. Вересень 1708 р поразка шведів під Лісною у Білорусі .1708 р. донос на Мазепу полковників Кочубея та Іскри. –Страта обох

24 жовтня 1708 р перехід Івана Мазепи на бік шведів. За винятком 10 тисяч запорожців очолюваних кошовим Костем Гордієнком(об’єднались з Мазепою в березні 1709 р під Диканькою) козацтво і народні маси не підтримали Мазепу. Листопад 1708р князь О.Меншиков з наказу Петра І зруйнував резиденцію гетьмана Батурин, яку захищав полковник Д.Чечель, а зрадив полковник І.Нос, росіяни вирізали усіх жителів Батурина.. У Глухові було скликано козацьку раду на якій обрано вірного Москві гетьмана Івана Скоропадського. Травень 1709 р царське військо зруйнувало Січ на річці Чортомлик та козацьку фортецю-переправу - Переволочна. Запорожці, які врятувалися спершу заснували на кордоні січ на річці Кам’янці, а потім в Олешківську Січ (1711-1730 рр ) у володіннях кримського хана. 27 червня 1709 року битва під Полтавою. – Шведи розбиті. Мазепа разом з Карлом ХІІ врятувалися втечею до Молдови у місті Бендери. Тут у серпні 17

09 р Мазепа помер.

30. Конституція П.Орлика1710 р „ Пакти і конституція прав і вольностей Запорозького війська” – перша українська конституція. Написана і прийнята на козацькій раді у місті Бендери (Молдова) де перебували у вигнанні козаки гетьмана Мазепи після Полтавської битви.

Конституцію прийнято після смерті Івана Мазепи, під час виборів нового гетьмана в екзині (у вигнанні) Пилипа Орлика. 16 статей. Проголошувалась незалежність України від Москви та Польщі, визнававсь протекторат Швеції і союз з Кримом. Загальна Рада мала стати парламентом, до складу якого входила старшина і представники від усіх полків. Обмежувалась влада гетьмана(його втручання у фінанси і суд) Скасовувались надмірні податки. Держава дбала про козацьких вдів і сиріт. Містам Магдебурзьке право. Єдиний недемократичний пункт, з огляду на сьогодення – виключні права православної церкви. Конституція так і не була введена в дію на Україні бо Орлику не вдалося здійснити мрію свого життя – звільнити Україну від московського панування.

31. Ліквідація російським самодержавством гетьманства та решток автономного устрою Гетьманщини . Вперше гетьманство в Україні ліквідовано в часи Петра І, який у 1722р створив І Малоросійську колегію, яка керувала Україною, Цар тоді відмовився затвердити на просаді наказного гетьмана Полуботка і ув’язнив його.. Вдруге гетьманську посаду ліквідовано після смерті Данила Апостола у 1734 році коли створено тимчасове правління гетьманського уряду, яке складалося з трьох українців і трьох росіян. У 1750 році гетьманську посаду знову відновлено . На неї призначено брата фаворита цариці Єлизавети Петрівни Кирила Розумовського, якому і судилося стати останнім гетьманом України...

Катерина ІІ (1762-1796), змусила гетьмана зректися влади у 1764 році так гетьманську посаду в Україні було скасовано втретє і в останнє.. Створено ІІ Малоросійську колегію, яку очолив генерал-губернатор Петро Румянцев (до 1789 р). – До її складу входило 4 росіян і 4 українців. – Завдання цього органу привести устрій України у відповідність з російським, ліквідувавши залишки автономії.

1781р с касування полково-адміністративного устрою в Україні. Натомість (у 1781р) створено три намісництва: Київське, Новгород-Сіверське та Чернігівське. Вони об’єднувались в Малоросійське генерал-губернаторство.

1783 р ліквідація козацьких полків. Замість козацьких створено 10 кавалерійських регулярних полків, згодом перейменованих в карабінерські.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]