Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_z_stor_m_Ukramni.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
172.46 Кб
Скачать

25. Українсько-московський договір 1654 р та його суть .

Жовтень 1653 року Земський собор у Москві рішення про війну з Польщею і „взяти гетьмана і все ³йсько Запорозьке під государеву руку”.Січень 1654 року посольство боярина Бутурліна до Переяслава. Погоджено умови договору: військовий союз проти Польщі, протекторат московського царя над Україною, збереження основних прав і вольностей Запорозького війська. 18 січня 1654 року Переяславська рада. Козацька верхівка присягнула на вірність московському царю. ³дмовились від присяги: Київський митрополит Сильвестр Косів та ще ряд провідних постатей того часу відмовились від принесення присяги московському царю.

Березень 1654р українська делегація на чолі з полковником Павлом Тетерею та суддею ... уклала в Москві з царем договір – „Березневі статті”: Україна зберігала свою військово-адміністративну систему на чолі з гетьманом, незалежність у внутрішній політиці, але позбавлялась суверенітету у зовнішній(заборона зносин з Польщею і Туреччиною). Козацьке військо отримало реєстр на 60 тисяч козаків, яким цар платив за службу. Домовлено про початок спільних бойових дій проти Польщі і Кримського ханства.

27.Гетьман Іван Виговський (1657-1659)

Серпень 1657 р обраний старшиною з огляду на молодість Юрка. Виразник інтересів заможної верхівки роздає рангові маєтності шляхті. Невдоволення незаможного козацтва. Березень-червень 1658 року повстання полтавського полковника Мартина Пушкаря(полтавський полк) і Якова Барабаша(Запорозька Січ). Повсталих таємно підтримувала Москва. При допомозі татар повстання придушено, але на Полтавщині загинуло 50 тисяч козаків.

Вересень 1658 року Гадяцька унія між Польщею і Україною: Створювалось „Князівство Руське” в межах Київського, Брацлавського і Чернігівського воєводств, з автономією у складі Речі Посполитої. – Влада гетьмана ставала по життєвою, козацьке військо 30 тисяч та 10 тисяч найманців, по 100 козаків з кожного полку ставали шляхтичами, рівноправність церков, право відкрити 2 університети... . Москва ввела на Лівобережжя 100 тисячну армію воєводи Трубецького. Липень 1659 року битва під Конотопом. – При підтримці татар і поляків І.Виговський розбив московське військо. Проте кошовий запорожців Іван Сірко напав на Крим Чим розірвав союз Виговського з татарами. Врешті через невдоволення пропольською політикою та підтримку шляхти і творення нової заможної еліти конкуренти Виговського зуміли усунути його від влади на „чорній раді ” у Фастові (вересень 1659).

26. Державне будівництво в ході Визвольної війни Б.Хмельнтицькицй – видатний діяч.. Внаслідок державотворчої роботи Б. Хмельницького в Україні сформувався такий державний апарат:

Генеральна старшина – фактично уряд України:

- писар, відав діловодством і закордонними справами;

- обозний, керував артилерією і постачанням армії;

- суддя, очолював Генеральний суд;

- осавул, відповідав за організацію і боєздатність війська;

- хорунжий, за збереженість прапора

- бунчужний, зберігав гетьманський бунчук.

- гетьман найвищу владу, видавав універсали, відав фінансами, скликав раду, головнокомандуючим, керував зовнішньою політикою.

На початку 1650 року гетьман провів територіально-адміністративну реформу: козацьку Україну поділено на 16 полків (9 правобережніх і 7 ліво- ), які поділялись на272 сотні.

1650р договори з Туреччиною, Трансільванією, Молдовою, Валахією.

Очолив Визвольну війну українського народу проти Польщі та утворену українську державу з назвою ³йсько Запорізьке Б.Хмельницький.Закінчив Львівську єзуїтську колегію. Два роки в полоні після Цецори, повернувшись став писарем у реєстровому війську, За участь у повстанні 1637р розжалуваний в сотники(в Чигирині). Гетьман став у ході війни неперевершеним військовим стратегом, полководцем і дипломатом. ³н зумів створити українську державу і звільнити наро від панщини.

Б.Хмельницький 6 серпня 1657 року помер. Ще в квітні 1657 року за наполяганням хворого Богдана старшинська рада в Чигирині обрала гетьманом його сина Юрія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]