Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_z_stor_m_Ukramni.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
172.46 Кб
Скачать

59.Проголошення Західноукраїнської Народної Республіки, її внутрішня і зовнішня політика.

16 жовтня 1918 р Австрія напередодні повної поразки у війні проголосила автономію Галичини без поділу на Східну і Західну.

18 жовтня 1918 р у Львові створено Українську національну раду, яка проголосила намір створити українську державу.

1 листопада 1918 р національно-визвольне повстання у Львові організоване Центральним військовим комітетом, який очолював сотник УСС Дмитро Вітовський.- влада у Львові перейшла до Української національної ради.

9 листопада 1918 р Українська національна рада утворює уряд - Державний секретаріат на чолі з Костем Левицьким.

13 листопада 1918 р оголошено створення Західноукраїнської Народної Республіки ГЗУНР).

22-26 листопада 1918 р вибори до Української Народної ради в Сх..Галичині. Президентом ЗУНР став голова Національної ради Євген Петрушевич. „Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель колишньої Австро-Угорської монархії".

Квітень 1919 р аграрна реформа в Галичині - селяни отримали у власність землі польських поміщиків.

61. Українсько-польська війна 1918-1919 рр таїї наслідки.

Вже 2 листопада1918 р поляки почали бойові дії і Львів поділений на дві зони українську і польську.

22 листопада поразка українців у Галичині, поляки зайняли Львів , уряд ЗУНР переїхав до Тернополя, а в у кінці грудня до Станіслава(Івано-Франківська).

Лютий 1919 р - Вовчухівська наступальна операція УГА проти поляків.

В середині грудня створюється УГА (Українська Галицька армія) до якої офіцери з Наддніпрянщини в т. ч. Генерал Омелянович-Павленко - командуючий та полковник Мишківський - начальник штабу.

Травень 1919 р наступ у Галичині сформованої у Франції 60-тисячної польської армії Галлера.

Встановлення диктатури Є.Петрушевича в ЗУНР.Призначення новим командувачем УГА генерала О.Грекова.

7-28 червня 1919 р - Чортківська офензива - український наступ у Галичині.

28 червня-18 липня польський контрнаступ і витіснення УГА з території Галичини за річку Збруч.

60. Обставини та історичне значення проголошення злуки унр і зунр

1 грудня 1918 р у Фастові укладено попередню домовленість про об'єднання та співпрацю УНР і ЗУНР.

Січень 1919 р Закарпаття розділено між Угорщиною, Румунією та Чехо-Словаччиною. Народні збори в ХУСТІ рішення про возз'єднання з Наддніпрянською Україною. Під час більшовицької революції в Угорщині радянську владу встановлено і в Закарпанні, але проіснувала вона тут лише 40 днів.. За Сен-Жерменським договором 1919 р Закарпаття відійшло до Чехо-Словаччини. Велика Злука — урочисте оголошення 22 січня 1919 р. на Софійському майдані в Києві універсалу про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну Україну, День соборності України. 22 січня 1919 р. відбулося об'єднання УНР і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Текст універсалу

Віднині на всіх українських землях, розділених віками. Галичині. Буковині, Закарпатській Русі й Наддніпрянщині буде єдина велика Україна. Мрії, задля запровадження яких найкращі сини України боролися і вмирали, стали дійсністю. Значення:

Акт Злуки був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх динамічної самоідентифікації, становлення політичної нації.

Ідея соборності українських земель набула державного статусу, в наступні десятиліття залишалась інтегральним чинником і чи не єдиним неконтроверсійним положенням програмних цілей усіх течій національно-визвольного руху.

Акт Соборності надав завершеної форми самостійній українській державі, сприяв подоланню рудиментів федералізму в ментальності національної політичної еліти.

Об'єднання УНР і ЗУНР стало моделлю цивілізованого демократичного, неекспансіоністського збирання територій в єдиній суверенній державі. Етнонаціональна консолідація базувалася на таких засадничих принципах, як історичне самоусвідомлення спільності, ідеали свободи і незалежності, добровільне волевиявлення, опора на власні політичні і матеріальні ресурси. Разом з ухваленням Універсалу про злуку УНР і ЗУНР Трудовий конгрес задекларував, що об'єднана УНР «не має й думки забрати під свою власть чужі землі».

У січні 1919 року Українська Національна Рада у Станіславі прийняла ухвалу про злуку і надала повноваження своїй делегації завершити оформлення об'єднання двох держав. Президент Ради Свген Петрушевич наголошував: «По лінії з'єдинення не було між нами двох думок». І нарешті завершеного оформлення Акт Злуки дістав після ухвали Трудовим конгресом. Безперечно, сучасні правники і політики повинні робити певні поправки на складні й динамічні процеси української революції, які чимало державних рішень змушували ухвалювати за спрощеною процедурою. Об'єднавча акція 1919 року залишила глибинний слід в історичній пам'яті українського народу. Свідченням того стали січневі події 1990 року, коли крізь трухляві ідеологічні лещата агонізуючого режиму ця пам'ять вибухнула енергією інтелігенції і виструнчилась живим людським ланцюгом, єднаючи Київ і Львів, Схід і Захід України.

День соборності України Указом Президента України Леоніда Кучми від 25 січня 1999 року встановлено державне свято — День соборності України, що відзначається щорічно 22 січня — у день проголошення 1919 року Акту Злуки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]