Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_z_stor_m_Ukramni.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
172.46 Кб
Скачать

66.Впровадження більшовиками нової економічної політики в Україні, його значення і наслідки. 1921-ї 928 рр

Політика воєнного комунізму поставила більшовицьку Росію на межу існування. Масові селянські повстання, боротьба людей проти продзагонів заставили Леніна шукати інший більш поміркований шлях захоплення і утримання влади, в тому числі на Україні.

Березень 1921 р X з'їзд РКПб перехід більшовиків від „воєнного комунізму" до НЕПу. Продрозверстку замінено продподатком, хліб що лишився дозволено продавати, дозволено оренду землі, використання найманої праці, малі підприємства знову стали приватними. Характерним явищем - „ножиці цін" - високі ціни на промислову продукцію і занижені на сільськогосподарську для викачування коштів з села на індустріалізацію. Не відмовилась держава від організації артілей, комун, сільськогосподарських кооперативівАле у політичній сфері жодної демократизації: процес 1921 року над УПСР.

68. Голод в Україні 1921-1923 рр

Незважаючи на проголошену нову економічну політику більшовики і далі розглядали Україну як джерело безкоштовного отриманн продовольства для Росії і червоної армії. Тому в україні продподаток був настільки великим, що здавши його державі селянам уже мало що лишалось для себе.

Коли ж у 1921 році врожайність по україні була невисокою через несприятливі погодні умови і здати норму для держави було майже неможливо, влада не зважала на це. Більшовицькі продзагони отримали вказівку за будь яку ціну виконати план хлібозаготівель і добилися свого. Так в Україні відбувся перший за її багатовікову історію голод 1921-1923 рр перший штучний голодомор. Наслідком неврожаю в південних губерніях і виконання продподатку за всяку ціну. Померло від голоду в Україні 1.5-2 млн. Репресії і грабунок церкви - „на допомогу голодаючим". Влада надто довго не визнавала самого факту існування голоду в Україні. Зерно вирване у голодуючих селян везли еталонами у російське Поволжя, де також у цей чаб був голод. Лише у 1922 р Більшовики звернулис за допомогою міжнародних організацій для вмираючих українських селян. Значну допомогу Україні у цей час надала асоціація американських фермерів (AAA). Голод припинився лише в 1923 році.

69. Процес входження України до срср та її статус в союзній державі.

Вересень 1922 р Й.Сталін(Джугашвілі) запропонував „,план автономізації" для об'єднання радянських республік за яким УСРР на правах автономії входила до складу РСФРР

Один з лідерів УСРР Д.Мануїльський підтримав цей план - Сталін назвав його „липовим українцем".

Х.Раковський засудив цей план оскільки він не лишав радянським республікам майже жодних суверенних прав.

У свою чергу Ленін склав ще більш вишуканий план об'єднання вільних республік, за яким вони не мали і автономії. Його й було реалізовано. - ЗО грудня 1922 р І з'їзд СРСР оголосив про утворення СРСР у складі РСФРР, УСРР, БСРР, ЗСФРР.

Остаточно оформлено новий статус України у 1925 році після внесення відпровідних змін до Конституції УСРР.

67. „Українізація": причини, суть, наслідки.

1923-1933 рр період „українізації" - за задумом більшовиків коренізації радянської влади в національних республіках. Провідниками „українізації"' працівники радянського уряду, були Г.Гринько, О.Шумський, М.Скрипник. Повернулось з еміграції багато національних діячів повіривши в добрі наміри більшовиків. Утому числі М.Грушевський, В.Винниченко - скоро все зрозумів і виїхав знову

Наслідки українізації були справді вражаючими. Більше половини радянських чиновників змушені були вивчити українську мову. Загальна середня освіта в Україні майже на 75% була на українській мові. До 80% газет і журналів україни стали виходити українською мовою. У більшості вищих навчальних закладів України викладання велося теж українською мовою. 1925-1928 рр літературна дискусія ВАПЛІТЕ з ініціативи М.Хвильового(Фітільова) - „Геть від Москви! Дайоні Свропу!" - українська література повинна орієнтуватись на передову європейську а не лише на російську. „Україна чи Малоросія?".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]