Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_z_stor_m_Ukramni.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
172.46 Кб
Скачать

6.Праукраїнська держава „Руська земля" Кий, Аскольд і Дір VII - IX ст.

Теорії походження терміну" Русь" і держави на Русі:

1.Норманська ( від місцевості і племен у варягів )- розроблена Г.Байєром та Г.Міллером у XVIII ст. - Першим з критикою цієї теорії виступив у 18 ст. М.Ломоносов

2.Наддніпрянська(автохтонна) ( від назв річок з коренем - рос - в басейні Дніпра (М.Грушевський)

3.Фінська ( від слова „ ротсі". яким фіни називали шведів )

4.Хозарська гіпотеза ( Омелян Пріцак : „поляни - одне з хозарських племен „)

Засновники Києва: брати - Кий, Щек, Хорив, сестра Либідь. Місто засновано в кінці V ст.

Першим державним утворенням на Русі стала Куявія (земля полян з Києвом), Славія (Новгородська земля), Артанія (Ростово-Суздальська чи Приазовська Русь).

Арабський мандрівник Хасан аль Масуді згадує князя Діра ( першого серед слов'янських царів)

40-50 р. р . IX ст. - виникнення Київського князівства.

Наступник Діра Аскольд прийняв титул кагана. На запрошення санайців ( грузинських племен ) у 852-853р.р. брав участь у відбитті нападу арабів на Закавказзі. У 864р. ходив походом до Іранського міста Абезгун. •

860р.- перший похід на Візантію і хрещення Аскольда.

866р.- Аскольдова спроба хрещення Русі, наслідком - опір знаті і волхвів, які запросили Новгородського князя Олега.

7. Роль князів Олега,, Ігоря, Ольги і Святослава у становленні Київської держави. .У 882р.-882р.- Олег захопив Київ. вбив Аскольда, об'єднав навколо Києва частини Руських земель -виникнення держави Київська Русь.

Олег (882-912рр), - зробив Київ „матір'ю городів руських". Запровадив „Закон руський" - звід звичаєвого права. Підкорив древлян, сіверян і уличів в Україні. Війна з хозарами, зруйновано їх порти на Аспії.907, 911 - походи на Візантію.

Вигідні угоди 907, 911 рр з Візантією. Загинув у поході на Арабський халіфат.

Ігор (912-945рр), - перший з династії Рюриковнчів.(Рюрик - новгородський князь -870-879рр) Тривала боротьба з древлянами і уличами. Відхід останніх від Дніпра у межиріччя Південного Бугу і міністра. Поява печенігів(мир з ними з 915-930 рр, далі систематичні напади.) Походи на Візантію 941р знищення флоту „грецьким вогнем"), 944 p., поновлення миру але на гірших ніж у 907р умовах. 944р Похід на Закавказзя, взяв Дербент та Бердаа.

945р.- збір данини(полюддя) Ігорем у древлян. Повстання древлян, вбивство Ігоря.

Ольга ( 945-964 рр) Придушила повстання древлян, спалено Іскоростень, страчено племінного Вождя Мала. П

одаткова реформа: впорядковано розмір данини -уроки, встановлено місця збору данини - погости. Власний замок - Вишгород. Адміністративна реформа: усунуто від влади племінних вождів, на їх місце призначено княжих посадників. 957р.(можливо і в 946р) - дипломатичний Візит до Константинополя (перший в історії Русі), зустріч з Костянтином Багрянородним, друге хрещення Ольги. 959р. руське посольство до німецького імператора Отгона і запрошення єпископів. Але місія єпископа Адальберта 961-962 невдалою латиняни змушені втікати з Русі. Язичницька опозиція поставила на престол Святослава.

Святослав Хоробрий(964-972).Князь-воїн. „Іду на ви". 964-968рр - походи на схід(підкорив з'ятичів. розгромив волзьких болгар, буртасів(мордву). Хозарський каганат(965р) зруйнувавши столицю і іль., переміг ясів і косогів- предків осетинів і черкесів захопив м. Тмутаракань у Сх. Криму).

968р. - перший Дунайський похід. Як союзник Никифора Фоки - імператора Візантії проти болгарського царства. Захоплено північ Болгарії, але не віддав Візантії.. Резиденція Святослава -Лереяславець. Підкуплені Візантією на Русь напали печеніги, обложивши Київ(968). - Святослав повернув до Києва. Землі поділив між синами: Київ - Ярополку, Овруч(землі древлян) - Олегу. Новгород - Володимиру.

969-972рр - другий Дунайський похід. Імператор Іоан Цимісхій і болгарський цар Борис зиступили проти Святослава. Оточення під Доростолом - 3 місяці. Почесний мир (971). Загибель князя Ігора порогах від печенігів (972) - кубок хана

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]