Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bileti_Vidpovidi.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
11.04 Mб
Скачать

2. Структурна організація та архітектура оптоелектронних засобів

Протягом багатьох років для побудови інформаційно-вимірювальних і обчислювальних структур використовуються в основному елементи двоїчної логіки. Це пояснюється відсутністю надійних і економічних елементів з багатьма стійкими станами. Як відомо, електронні двоїчні елементи по своїй фізичній природі ознаками багатофункціональності не володіють. Судячи з таких ознак, застосування опоелектронних елементів і пристроїв виявиться більш ефективним.

Для побудови багатофункціональних оптоелектронних схем застосовуються базисні елементи - оптрони, що працюють у регенеративному режимі.

Регенеративний оптрон - це мікромодуль, що містить мінімальну кількість напівпровідникових світло- і фотоелектричних елементів, що розташовані у твердому тілі і взаємозалежні зворотними оптичними зв'язками. Крім роботи оптронів у тригерному режимі вони можуть бути використані також як елементи індикації без застосування додаткових "компонентних" витрат для досягнення цього фізичного ефекту (індикації). Таким чином, по своїй фізичній природі, на відміну від електронних функціональних елементів, оптоелектронніе елементи і схеми володіють так називаною природною багатофункціональністю.

Розвиток оптоелектронної елементної бази припускає поступове відмовлення від традиційних принципів побудови інформаційно-вимірювальних і обчислювальних пристроїв. Особливо перспективною областю застосування пристроїв із широким використанням досягнень мікроелектроніки і технології виготовлення оптоелектронних приладів є пристрої обчислювальної техніки. Створення оптоелектронних функціональних схем - це напрямок, що реалізує модульний принцип побудови вузлів обчислювальної техніки на основі принципів багатофункціональності і регулярності.

Принцип примусової багатофункціональності в загальному виді можна сформулювати в такий спосіб, Багатофункціональний по своїй природі пристрій може використовуватися в конкретних умовах як а елемент системи, що реалізує повний набір можливих функцій, або багатофункціонально, тобто реалізувати одну з функцій.

Принцип багатофункціональності має на увазі розширення функціональних можливостей оптоелектронних елементів і пристроїв, що знаходяться на різних рівнях ієрархії системи, випереджаючи ріст їхньої складності.

В оптоелектронних обчислювальних засобах принцип багатофункціонального використання елементів і пристроїв можна реалізувати на різних ієрархічних рівнях - від тривіальних (порівняно простих) оптоелектронних елементів до операційних (досить складних) пристроїв. Якщо розглянути з цього погляду оптоелектронні вузлові, то такими є оптоелектронні модулі для запису чисел, оптоелектронні перерахункові схеми, суматори й ін. Більшість з цих модулів є багатофункціональними, тому що вони дозволяють реалізувати в одному блоці без зміни його структури визначену сукупність різного роду перетворень інформації, фізично представленої електронними або світловими (або комплексно: і електронними і світловими) сигналами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]