Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bileti_Vidpovidi.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
11.04 Mб
Скачать

3. Основні показники та характеристики оптоелектронних засобів

Технічні можливості оптоелектронної апаратури як засобу виміру, керування, обчислення і т.п. визначаються характеристиками, основними з яких є: операційні ресурси, ємність оптоелектронних засобів збереження інформації, швидкодія, продуктивність, надійність і вартість. Розглянемо кожний з них.

Операційні ресурси оптоелектронної апаратури - це перелік того, що можуть робити інформаційні, вимірювальні, обчислювальні і керуючі пристрої. Характеризуються кількістю необхідних операцій, виконання яких обов'язкове для реалізації основних функцій оптоелектронної апаратури, і визначаються в основному способом представлення інформації і системою керуючих команд із метою обробки, збереження і введення-висновку інформації.

Ємність оптоелектронних засобів збереження інформації. Оптоелектронні інформаційно-вимірювальні, обчислювальні і керуючі системи орієнтуються на застосування як внутрішніх, так і зовнішніх запам'ятовуючих пристроїв (ЗП). Ємність пам'яті оптоелектронної апаратури - це кількість збережених у ЗП одиниць інформації, вимірюваних у бітах, кілобайтах, і т.д.

Швидкодія оптоелектронної апаратури. Швидкодія оптоелектронних функціональних пристроїв характеризується швидкістю виміру, перетворення (обробки) і передачі інформації. Таким чином, швидкодія визначається або числом реалізованих операцій за одиницю (за секунду) часу, або часом виконання однієї операції. Її можна оцінити або номінальною швидкодією, або середньою швидкодією.

Продуктивність оптоелектронної апаратури визначається середньою кількістю реалізованих (вимірюваних, оброблюваних або керованих) задач за одиницю часу. Її завжди можна підрахувати, якщо в першу чергу відомо середній час реалізації задачі. Середній час реалізації задачі можна визначити, якщо відомі середнє число виконуваних операцій, імовірність їхньої реалізації і номінальна швидкодія оптоелектронної апаратури.

Надійність оптоелектронних схем - властивість збереження працездатності схем або апаратури в цілому) протягом визначеного часу, тобто - це властивість виконувати покладені на них функції протягом заданого проміжку часу. Надійність роботи оптоелектронних схем порушується відмовленнями, імовірнісними подіями, частоту яких прийнято характеризувати величиною, називаною інтенсивністю відмов (середнім числом відмов за одиницю часу). По своїй природі відмови бувають різні. Серед них виділяються в основному відмови випадкового характеру (короткочасні), регулярні (періодичні) і, відмови так називаного катастрофічного характеру (коли цілком припиняється властивість працездатності оптоелектронних схем). Інтенсивність відмов головним чином залежить від складності функціональних схем, тобто від кількості складових оптоелектронних елементів з'єднань (зв'язків) і технології виробництва виробів.

Вартість оптоелектронних схем - визначається головним чином сумарною кількістю вартості задіяних у них базисних елементів і застосовуваних зв'язків між окремими компонентами схеми. Сума застосовуваних в оптоелектронній схемі базисних елементів і зв'язків між ними називається устаткуванням виробів (у даному випадку оптоелектронної схеми). Ускладнення схеми за рахунок збільшення кількості застосовуваних елементів і зв'язків між ними, як правило, завжди приводить до підвищення вартості кожного пристрою, у тому числі апаратури, що реалізована (побудовані) на базі оптоелектронної схемотехніки.

Білет№13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]