Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білозубенко В.С.Зовнішньоекономічна діяльність...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

11.4. Гарантії уряду, що надаються сп

Згідно із Законом України "Про режим іноземного інвес­тування", підприємствам з іноземними інвестиціями ук­раїнським урядом надаються різні гарантії:

гарантії компенсації і відшкодування збитків інозем­ним інвесторам, включаючи упущену вигоду і моральну шкоду, завданих їм внаслідок дій, бездіяльності або не­належного виконання державними органами обов'язків щодо підприємств з іноземними інвестиціями;

гарантії в разі зміни законодавства. Якщо законодавчо будуть змінюватися гарантії захисту іноземних інвес­тицій, то протягом 10 років з дня набрання чинності та­ким законодавством на вимогу іноземного інвестора за­стосовуються державні гарантії захисту іноземних інве­стицій, зазначені в цьому Законі;

гарантії щодо примусових вилучень, незаконних дій державних органів. Іноземні інвестиції не підлягають націоналізації: їх не мають права реквізувати, за винят­ком здійснення рятівних заходів у разі стихійного лиха, аварій, епідемій. Рішення про реквізицію іноземних інвестицій та умови компенсацій можуть бути оскар­жені в суді;

гарантії в разі припинення інвестиційної діяльності. Іноземні інвестори мають право на повернення не пізніше 6 місяців з дня припинення цієї діяльності своїх інвестицій в натуральній формі або у валюті інве­стування в сумі фактичного внеску без сплати мита, а також доходів із цих інвестицій у грошовій чи товарній формі за реальною ринковою вартістю на момент при­пинення інвестиційної діяльності;

гарантії переказу прибутків, доходів та інших коштів, одержаних внаслідок здійснення іноземних інвестицій. Іноземні інвестори після сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів гарантують безперешкод­ний і негайний переказ за кордон їх прибутків, доходів та інших коштів в іноземній валюті.

Суперечки між партнерами спільних підприємств розгля­даються в судах та/або арбітражних судах України або за до­мовленістю сторін у третейських судах, у тому числі за кордо­ном.

11.5. Ефективність функціонування підприємства з іноземним капіталом

Для оцінки економічної доцільності створення СП необхідно розрахувати ряд показників, серед яких:

• прибуток від реалізації продукції;

• балансовий прибуток;

• чистий прибуток;

• річна і середньорічна рентабельність капітальних вкладень;

• внутрішня норма рентабельності;

• термін окупності проекту;

• валютна самоокупність.

Критерієм ефективності інвестиційного проекту є досягнення максимального інтегрального ефекту за період, що аналізується. Вказані показники доцільно розраховувати за роками (дискретно) накопиченими значеннями (інтегрально).

У цілому розрахунок основних показників можна звести до такої схеми.

1. Визначається прибуток від реалізації про­дукції в t-му році:

Рt = РSt (k + Рсt - Сt),

де Рt – прибуток від реалізації продукції;

РSt – валютна виручка від реалізації продукції в t-му році (якщо ці витрати не внесені до собівартості продукції);

k – курс Національного банку для перерахунку відповідної іно­земної валюти в національну (на момент проведення розрахунків);

Рсt – виручка від реалізації продукції на внутрішньому ринку

у t-му році;

Сt – повна собівартість реалізованої продукції у t-му році.

2. Чистий прибуток (Рnt) визначається як різниця між балансовим прибут­ком і сумою податків, що сплачується до Державного бюджету:

Рпt = Рbt - Tt,

де Tt – розмір податків.

3. При розрахунку інтегрального ефекту створення СП доцільно використовувати показник чистого прибутку:

де Рпt – чистий прибуток;

Аt – амортизаційні відрахування;

Кt – капітальні витрати по всіх джерелах фінансування;

Lt – ліквідна вартість;

at – коефіцієнти дисконтування.

Якщо показник NPV> 0 при даному нормативі дисконту, то це означає перевищення внутрішньої норми рентабельності проекту над витратами, пов'язаними зі здійсненням проекту. Якщо показник NPV<0, то інвестиційний проект недоцільно реалізувати, при варі­анті NPV= 0 інвестиційний проект не має чистого прибутку.

Ефективність інвестицій українського і зарубіжного інвесторів визначається показниками прибутку від реалізації проекту, рен­табельності і періоду окупності понесених (зазнаних) витрат, чи­стої поточної вартості і внутрішньої норми рентабельності.

Сума прибутку (Рn), що залишається у розпорядженні національного і іноземного інвесторів, визначається як різниця між балансовим прибутком b) і податком Тt.

Рnt = Рbt - Тt.

Якщо в інвестиційному проекті беруть участь дві або більше сторін, то прибуток між ним розподіляється відповідно до стату­тних документів або до внеску до статутного фонду спільного підприємства.

Прибуток, що отримує національний інвесторnn), можна визначити, як

Р nn = Рnt * y

де y – частка чистого прибутку, що має отримати національний інвестор.

Прибуток, що отримує іноземний інвесторnf), розрахову­ється таким чином:

Р nf = Рnt * z

де z – частка чистого прибутку, що отримує іноземний інвестор.