Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білозубенко В.С.Зовнішньоекономічна діяльність...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

3.4. Методи державного регулювання зед.

Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності здійснюється за допомогою широкого кола заходів, кількість яких постійно зростає. Найбільш поширеною є класифікація методів регулювання зовнішньоекономічної діяльності відповідно до Генеральної угоди щодо тарифів і торгівлі (ГАТТ) та її правонаступник - Світової організації торгівлі (СОТ). Згідно цієї класифікації виділяють таки методи державного регулювання ЗЕД:

за спрямованістю дій на економічні процеси їх слід поділяти на протекціоністські та лібералізаційні заходи;

за характером впливу на економічні процеси - на організаційно-правові, адміністративні та економічні заходи (рис. 3.2).

Протекціоністські заходи спрямовані на захист внутрішнього ринку від іноземної конкуренції. Заходи лібералізації спрямовані на усунення обмежень у зовнішній торгівлі, що призводить до зростання конкуренції з боку іноземних компаній.

До адміністративних заходів відносять засоби прямого обмеження експорту або імпорту (впровадження квот, ліцензій, ембарго). До економічних заходів відносять засоби, які впливають на зовнішньоекономічні процеси через економічні інтереси їх учасників (політику встановлення мит, акцизів, інших зборів; систему оподаткування, політику встановлення банківської облікової ставки, курсу валюти).

Рис. 3.2. Класифікація заходів регулювання зовнішньоекономічної діяльності підприємств

Митно-тарифне регулювання - це найважливіший механізм державного регулювання ЗЕД (зовнішньої торгівлі), який є прикладом економічного регулювання і відповідає вимогам ринкової економіки на відміну від нетарифних обмежень, які носять характер державного силового регулювання зовнішньої торгівлі.

До того ж митно-тарифне регулювання виступає найважливішою складовою митної справи, однією з основних функцій митних органів будь-якої країни. Згідно з принципами ГАТТ/СОТ митно-тарифна політика держави спрямована на регулювання зовнішнього ринку і стимулювання експорту.

Основи правового фундаменту митно-тарифного регулювання були закладені Законом України «Про Єдиний митний тариф» від 05.02.1992 року № 2098-ХІІ. Цей закон визначив основні напрямки тарифного регулювання, ввів у законодавство України такі поняття, як ввізне, вивізне, спеціальне, антидемпінгове,

компенсаційне мито, митна вартість товарів тощо. Він визначив види мита за способом справляння - адвалорне, комбіноване, специфічне; регламентував процедуру нарахування і сплати мита, надання тарифних преференцій.

Митний тариф являє собою перелік товарів, які обкладаються митом, застосовуваним даною країною до імпортованих товарів, систематизованих відповідно до Товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності (ТН ЗЕД). Мито, стягнуте митницею, являє собою податок на товари й інші предмети, що переміщаються через митний кордон дер­жави.

Митні тарифи складаються з трьох видів мит:

  1. максимальних;

  2. мінімальних (пільгових);

  3. преференційних.

Перші зазвичай використовуються в торгівлі з країнами, з якими немає торговельних угод; другі - у випадках, коли існують торговельні договори за умов введення режиму найбільшого сприяння. Треті - різновид торговельних (преференційних) мит, які зазвичай використовуються при імпорті товарів із країн, що розвиваються.

Метою митного тарифу є:

♦ раціоналізація товарної структури ввозу товарів до Ук­раїни;

♦ підтримка раціонального співвідношення ввозу та ви­возу товарів, валютних доходів та видатків на території України;

♦ створення умов щодо прогресивних змін у структурі виробництва;

♦ захист економіки України від недобросовісної інозем­ної конкуренції;

♦ забезпечення умов щодо ефективної інтеграції України у світове господарство.

Мита виконують такі функції:

♦ фіскальну, коли вводяться для того, щоб добути гроші для держави. Ця функція стосується як імпортних так і експортних мит;

♦ протекціоністську, коли вводяться для скорочення чи усунення імпорту, тим самим захищаючи вітчизняних виробників від іноземної конкуренції;

♦ балансувальну, коли вони вводяться для запобігання небажаного експорту товарів, внутрішні ціни на які нижчі від світових.

Звичайно розрізняють такі види мит (згідно закону „Про єдиний митний тариф”):

1. За способом стягування:

адвалорне (вартісне), що нараховується у відсотках до митної вартості товарів, які обкладаються митом (наприклад, 30 % від митної вартості). Як правило, ці мита застосовуються при обкладанні товарів, що мають різні якісні характеристики в межах однієї товарної групи. Адвалорні мита допомагають підтримати однаковий рівень захисту внутрішнього ринку не­залежно від коливання цін на товар, тобто автоматично адап­туються до інфляції. При цьому змінюється тільки сума дохо­ду в бюджет.

Так, якщо розмір мита дорівнює 30 % від ціни то­вару в 150 дол., то доход бюджету становить 45 дол. Якщо ціна товару збільшиться до 200 дол., то сума доходу бюджету зрос­те до 60 дол., а при зменшенні ціни до 80 дол., доходи станови­тимуть 24 дол. Отже, адвалорне мито підвищує ціну імпортно­го товару на установлений відсоток;

специфічне, що нараховується у встановленому грошо­вому розмірі на одиницю товарів, що обкладаються митом (на­приклад, 15 дол. за 1т). Специфічні мита накладаються, як правило, на стандартизовані товари. Ступінь митного захисту за допомогою специфічного мита знаходиться в прямій залежності від коливання цін.

Так, специфічне мито в 100 дол. за одиницю імпортного вентилятору більше обмежує імпорт вен­тилятора ціною 600 дол., тому що становить 16,7 % його ціни, ніж вентилятора ціною 1000 дол., тому що становить 10 % йо­го ціни. Тому рівень захисту вітчизняних виробників при ви­користанні специфічних мит із зростанням імпортних цін па­дає, а зі зменшенням імпортних цін – збільшується. Однак при падінні імпортних цін специфічне мито підвищує рівень захисту внутрішнього ринку;

комбіноване, що поєднує обидва ці види митного об­кладання (наприклад, 30 % від митної вартості, але не більш 15 дол. за 1т).