Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білозубенко В.С.Зовнішньоекономічна діяльність...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

9.4. Виробнича кооперація

Кооперація - це форма тривалих та стійких зв'язків між господарчими суб'єктами, які зайняті спільним виготовленням і реалізацією певної продукції (товарів, послуг) на основі спеціалізації їх виробництва. Міжнародна кооперація розвивається в різних формах:

• кооперація, яка реалізується через договір і не супроводжується створенням будь-яких організаційних структур;

• кооперація, яка реалізується через міжнародні господарські об'єднання.

Кооперація розвивається за такими напрямками:

• науково-технічним;

• виробничим;

• науково-виробничим.

Виробнича коопера­ція - це така форма співробітниц­тва, коли кожний із партнерів виконує свою частку робіт у межах єдиного ви­робничого процесу; дохід же, отриманий по закінченні даного виробничого циклу і реалізації виробленого товару, розподіля­ється між партнерами відповідно до внеску кожного партнера в загальний обсяг робіт

Найпоширенішими видами виробничого кооперування є: підрядне кооперування, договірна спеціалізація, спільне виробництво.

При підрядному кооперуванні одна із сторін (замовник) доручає іншій (виконавцю) виконання певної роботи відповідно до обумовлених вимог до її виконання (асортимент, обсяг, термін, комерційні умови тощо). При необхідності замовник може передавати підряднику технологію, креслення і специфікації, обладнання і матеріали. Предметом угоди про підрядне кооперування може бути:

• виконання технологічних операцій за дорученням замовника з метою перетворення напівфабрикатів у готові комплектуючі вироби;

• випуск компонентів за кресленнями та специфікаціями замовника; складання вузлів та агрегатів з компонентів, які виробляються замовником.

Договірна спеціалізація виробництва передбачає розмежування виконання окремих частин та етапів виробничих програм, здійснення при необхідності перерозподілу капітальних вкладень. Договірна спеціалізація може виступати як подетальна та як технологічна.

Спільне виробництво організовується для здійснення конкретного економічного проекту при створенні складних видів продукції. При цьому партнери тісно взаємодіють на всіх етапах, починаючи з НДДКР і до збуту та сервісного обслуговування, з метою отримання накресленого заздалегідь кінцевого результату. Таке співробітництво оформляється у вигляді консорціуму, тобто тимчасового договірного об'єднання юридично самостійних фірм, для здійснення конкретного проекту.

Консорціуми - це об'єднання (союзи) юридично та господарсько самостійних компаній, які утворюються з метою виробничо-збутового кооперування, а також надання підрядних та інших послуг. Кожний член консорціальної угоди бере на себе зобов 'язання нести солідарну відповідальність по зобов'язаннях інших членів, які зв'язані з виконанням угоди та контрактів, які м доповнюють. Виробничо-збутова кооперація з часом може призвести до утворення СП з іноземними інвестиціями як незалежної юридичної особи.

Виробничий кооператив – одна з організаційно-правових форм здійснення підприємницької діяльності, що, як і господарські товариства, є адекватною ринковій системі господарювання.

Виробничому кооперативу притаманні такі ознаки:

• створення на добровільних засадах;

• безпосереднє здійснення виробничо-господарської діяльності, зокрема виробництва товарів, продукції, робіт, а також надання платних послуг іншим організаціям та громадянам;

• наявність статусу юридичної особи, який набувається з моменту державної реєстрації;

• наявність статуту як обов'язкового установчого документа;

• функціонування з метою отримання прибутку;

• корпоративний устрій: мінімальна кількість засновників - 3, як правило, фізичні особи, що досягли 16-річного віку; наявність статутного (основного) капіталу, розподіленого на паї;

• обов'язкова наявність статутного і резервного фондів;

• здійснення виробничо-господарської діяльності на засадах самофінансування і самоокупності;

• корпоративний характер управління справами кооперативу, яке здійснюється його органами: вищим органом є загальні збори членів кооперативу або збори уповноважених на те осіб;

• можливість існування асоціаційних членів, які за своїм правовим статусом нагадують вкладників комапдитного товариства або власників привілейованих акцій в акціонерному товаристві, хоча без гарантованої виплати фіксованого відсотка за вкладом.

Виробничі кооперативи за своєю природою подібні до торговельних товариств, своєрідно поєднують у собі риси як об'єднань капіталів, так і персональних об'єднань, а також виступають досить ефективною формою організації зовнішньоекономічної діяльності.