Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білозубенко В.С.Зовнішньоекономічна діяльність...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Змістовний Модуль 2. Техніка проведення зовнішньоекономічних операцій

Тема 5. Організація і техніка зовнішньоторгових операцій

5.1. Поняття та види зовнішньоторгових операцій

5.2. Експортно-імпортні операції

5.3. Реекспортні та реімпортні операції

5.4. Операції зустрічної торгівлі

5.1. Поняття та види зовнішньоторгових операцій

Сутність зовнішньоторгових операцій полягає в міжнародному обміні (торгівлі) про­дукцією в матеріально-речовинній формі. До зовнішньоторго­вельних операцій належать:

  • експортно-імпортні операції,

  • реек­спортні та реімпортні операції,

  • операції зустрічної торгівлі (рис. 5.1 ).

Зовнішньоторговельні операції

Експортно-імпортні операції

Реекспортні операції

Реімпортні операції

Операції зустрічної торгівлі

Операції натурального обміну

Операції, що передбачають участь продавця в реалізації товарів, запропонованих покупцем

Операції з давальницькою сировиною

Викуп застарілої продукції

Постачаннякомплек-туючих

Операції в межах промислового співробітництва

Співробітництво на компенсаційній основі

Виробниче кооперування

Компенсацій-на операція

Зустрічні закупки

Авансові закупки

Угоди типу “Світч”

Угоди типу “Офсет”

Спільне виробництво

Договірна спеціалізація

Підрядне кооперування

Рис. 5.1 Класифікація зовнішньоторгових операцій

У світовій практиці використовуються також спеціальні форми зовнішньої торгівлі товарами в матеріально-речовій формі: торги, аукціони, біржі.

Зовнішньоторговельні операції становлять переважну ча­стину всіх міжнародних комерційних операцій.

5.2. Експортно-імпортні операції

Експорт товарів - це продаж товарів українськими суб'єктами зовнішньо­економічної діяльності іноземним суб'єктам господарської діяль­ності (у тому числі з оплатою не у грошо­вій формі) з вивезен­ням або без вивезен­ня цих товарів через митний кордон

України.

Імпорт товарів - купівля (у тому числі з оплатою не у грошовій формі) українськими суб'єк­тами зовнішньоеко­номічної діяльності в іноземних суб'єктів господарської діяль­ності товарів із вивезенням або без ввезення цих товарів на територію Украї­ни, включаючи ку­півлю товарів, при­значених для власного споживання устано­вам та організаціям України, розташова­ним за її межами.

У міжнародній комерційній практиці під експортом та імпортом розуміють тільки операції, котрі здійснюються на комерційних засадах, на підставі укладання та виконання МТУ - контрактів купівлі-продажу. Поставки у вигляді допомоги, дарування та ін., які здійснюються на безвідплатних засадах, у вартість експорту та імпорту, як правило, не включаються, а враховуються окремо.

Експортно-імпортні операції вважаються здійсненими, якщо товар після виконання певних митних формальностей та процедур, про які подані відомості для статистичного обліку, пропустили через митний кордон країни-контрагента.

У міжнародній комерційній практиці використовують два основних методи здійснення експортно-імпортних операцій:

Прямий метод або прямі продажі – передбачає встанов­лення прямих зв'язків між виробником (постачальником) та кінцевим споживачем, тобто постачання товарів безпосеред­ньому кінцевому споживачу та закупівлю товарів у безпосереднього самостійного виробника на підставі договору купівлі-продажу.

Непрямий чи посередницький метод – передбачає купівлю і продаж товарів через торгово-посередницьку мережу на підставі укладення спеціального договору – агентської, комісійної або іншої угоди з торговим посередником, у якій передбачається виконання останнім певних обов'язків, пов'язаних з реалізацією товару продавця, за агентську, комісійну чи іншу винагороду.

Нагадаємо, що посередниками можуть бути брокери, дилери, комісіонери, оптові покупці, промислові та торгові агенти. Їхні функції полягають у пошуку іноземних партнерів, підготовці документації і оформленні угод, кредитно-фінансовому обслуговуванні і страхуванні товарів, післяпродажному обслуговуванні, рекламуванні товарів тощо.