Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
організація під-в торгівлі.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
5.83 Mб
Скачать

5. Типізація торговельних підприємств

— характерний аналог, зразок тор­говельного підприємства або одиниці, виділений за ознаками капітальності і параметрів споруди даного суб'єкта торгівлі, а також основної його спеціалі­зації

— такий різновид торговельного під­приємства або одиниці, який характеризується сукупністю організаційних і технологічних ознак: місцем розташування, товарною спеціалізацією, розміром торговельної площі, характером процесу обслуговування, номенклатурою по­слуг, типовим набором торгово-технологічного устаткування, формами про­дажу товарів

— різновид магазину, що характеризується поєднанням його:

  1. товарної спеціалізації

  2. розміру торговельної площ

  3. характером процесу

  4. номенклатурою послуг

  5. типовим набором торговельно-технологічного обладнання

  6. формами продажу товарів

— це об'єктивний процес добору ефективних у технічному, технологічному, еконо­мічному змістах зразків торговельних підприємств і одиниць для забезпечення високорентабельної діяльності за умови створення максимальних зручностей для покупців

Процес типізації є реальною вимогою ринкової економіки і дозволяє забезпечити кілька напрямів роботи суб'єктів споживчого ринку:

- індустріалізувати, а отже, здешевити будівництво й улаштування торговель­них підприємств і одиниць;

- уніфікувати організацію торгово-технологічних процесів у них;

- сформувати й закріпити відому, а головно, зручну для покупців модель об­слуговування.

6. Перспективні типи і формати роздрібних торговців, їх характеристика

С

- це різновид торговельного підприємства або одиниці, що характеризується сукупністю організаційних і технологічних ознак: місцем розташування, товарною спеціалізацією, розміром торговельної площі, характером процесу обслуговування, номенклатурою послуг, типовим набором торгово-технологічного устаткування, методами продажу товарів

учасна практика роздрібної торговельної діяльності розширює і поглиблює поняття типу роздрібного торговця до його формату.

Зважаючи на значну подібність вітчизняних і закордонних типів роздрібних торговців, слід зазначити, що існують деякі відмінності в підходах до організації за кордоном ос­новних типів роздрібних торговельних інститутів. Загалом у розвинених країнах розрізняють продовольчі магазини і магазини загального профілю (непродовольчі і змішані).

магазин самооб­слуговування з річним обсягом продажу понад $ 2 млн і загальною площею близько 2200 M25 до того ж у ньому реалізація непродовольчих товарів є обмеженою. При цьому супермаркети в Європі мають значно меншу площу (400—2500 м2), тоді як американські — 500—4000 м2

магазин самооб­слуговування з торговельною площею від 2200 до 5500 м. Гіпермаркети досягають за розмірами сукупної торговельної площі 16 тис. м2 і розташовуються зазвичай на околиці міста, що є дуже привабливим для покупців з урахуванням специфіки розселення за кордоном.

магазин самооб­слуговування, що поєднанує в одному майновому комплексі гіпермаркету і непродовольчого магазину знижених цін

це умовні магазини, які торгують продовольчими то­варами і продуктами харчування за зниженими (гуртовими) цінами. Вони особливо широко розповсюджені в США, де подібні магазини поділяються на гуртові супе­рмаркети з обмеженим набором продуктів і гуртові магазини-склади з повним набором продуктів.

магазин самооб­слуговування, що має в одно­часній реалізації близько 1500 товарних найменувань у стандартних упаковках і за­звичай однієї торговельної марки. Вони працюють за методом магазину-складу з самообслуговуванням і не пропонують жодних додаткових послуг покупцям, які самостійно вибирають продукти в транспортних упаковках, пакетованих на транс­портних піддонах.

є великими продовольчими складами із загальною площею понад 5500 м2 і річним обсягом товарообігу до $ 50 млн. Відмінність цього типу магазинів від по­переднього (з обмеженим асортиментом) не тільки в параметрах площі і обсягах обігу, вони практикують торгівлю значно ширшим асортиментом продовольства загальнонаціональних торговельних марок, а також продуктами, що швидко псу­ються і потребують спеціальних температурних режимів при зберіганні. Для обох типів гуртових супермаркетів притаманна стратегія, орієнтована на отримання не­високої норми прибутку при значних обсягах продажу.

магазини зазвичай є приватними (або ж на за­садах партнерства) і функціонують незалежно від великих національних і інтер­національних торговельних корпорацій і торговельних мереж, розміщуються на площі 1000—2000 м2 і реалізують протягом року продовольства на суму до $ 2 млн.

спеціалізації за кордоном характеризуються від­носно обмеженим асортиментом товарів, що компенсується зручним розташуван­ням для широких контингентів покупців.

Це торгівельні підприємства, що пропонують для реалізації широкий і глибокий асортимент, високий рівень обсуговування

це непродовольчі магазини, які торгують зі скидками і пропонують відносно широкий, але неглибокий асортимент товарів за невисокого рівня обслуговування і порівняно низьких цін..

магазини надвузького, проте надглибо­кого асортименту товарів, який обмежується товарними найменуваннями однієї то­варної групи (підгрупи). Саме магазини цього типу в умовах щільної конкуренції на західному товарному ринку сконцентрували в своїх мережах торгівлю товарами окремих товарних груп, практично виключивши ці групи з асортименту універмагів і традиційних непродовольчих магазинів. «Спеціалісти в категорії» отримали назву «вбивць категорій», а саме таких товарних груп, як іграшки, побутова електроніка, товари для спорту, товари для офісів, комп'ютери, автомобільне приладдя тощо.

Це різнотип «спеціаліста в категорії», що об'єднує в собі магазин товарів для ведення домашнього господарства і магазин будівельних матеріалів. За внутрішньою організацією такий магазин практично не різниться від складу, однак його продавці є висококваліфікованими спеціалістами- консультантами в частині застосування окремих господарських товарів і матеріалів, а також користування інструментами і приладдям для будівництва і ремонту поме­шкань і садових ділянок.

це специфічне торговельне підприємство, яке обслуговує жи­телів і інші торговельні підприємства вузьким асортиментом товарів з низьким рів­нем сервісу. За типом улаштування гуртовий клуб— це великі за розмірами (до 11 000 м2) приміщення складського типу з примітивними інтер'єрами і широкими проходами для пересування підйомно-транспортного обладнання. Асортимент такого магазину непостійний, адже більшість товарів закуповується гуртом під час розпро­дажу, а співвідношення продовольчих і непродовольчих товарів становить приблизно 50/50 відсотків. Членами гуртового клубу можуть бути дрібні гуртові продавці, інші магазини й індивідуальні покупці, часто представники однієї професії.

Магазини знижених цін проводять закупівлі товарів під час сезонного розпро­дажу, «пакетом» викуповують надлишки товарів, непарні вироби, непопулярні мо­делі і фасони або товари з незначними вадами в товаровиробників, гуртових і роз­дрібних торговців зі скидкою в 50—75 відсотків..

Це магазини що мають непостійний, проте доволі широкий асортимент, приваб­люючи широкі маси покупців порівняно низькими цінами.

специфічний розпродаж, коли всі товари продаються за дуже низькою (за­звичай єдиною, напр. $ 1) ціною.

.

це роздрібні магазини, улаштовані безпосередньо при гуртових складах. За принципами організації діяльності вони нагадують магазини-салони, коли товари відбираються покупцями за демонстраційними зразками в залі або в каталозі, після чого працівниками магазину доставляються зі складу.

.