Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
організація під-в торгівлі.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
5.83 Mб
Скачать

Методи мерчендайзингу для магазинів самообслуговування Метод „золотого трикутника”

Принцип трикутника передбачає, що вхід в торговий зал і вихід з нього знахо- дяться в основі уявного трикутника; в цьому випадку на вершині трикутника, тобто на найбільшій від входу та виходу відстані розташовуються товари частого попиту.

Товари, реалізацію котрих необхідно збільшити, рекомендується розташовувати з правої сторони, а товари підвищеного попиту - з лівої сторони (в напрямку до виходу). В центрі трикутника на острівному обладнанні рекомендується розміщувати товари звичайного попиту.Так, на уявній лінії з правої сторони організовуються відділи або встановлюються полиці з особливо привабливими для покупця товарами (кондитерський, м'ясний відділи) або ж виставляються товари-новинки; в той же час, для приваблення покупців у центральній частині торгового залу викладають такі товари, як цукор, олія, кава, макаронні вироби та ін., які можуть сприяти активізації продажутоварів, розташованих поряд із ними.

Метод додаткової викладки для товарів імпульсивного попиту

Метод викладки “локомотив” - слідуючи даному правилу, в сусідстві з провідною торговою маркою виставляють нову або менш ходову марку. Використовуючи популярність марок-лідерів і той факт, що вони займають багато місця і привертають на себе увагу покупця, можна істотно збільшити продажі аутсайдерів, які привернуть невисокою ціною. Цей принцип використаний при викладці для всіх груп бакалійних товарів, ковбасних виробів, пива, безалкогольних напоїв.

Метод “надібрана викладка” – полицю закладають товаром не повністю, створюючи уявлення про те, що товар постійно купують.

Використання pos-матеріалів

11. Організація і технологія системи торговельних послуг.

це сукупність суб'єктів і об'єктів, взаємозв'язаних процесом створення, надання (продажу) та споживання до реалізаційних, супутніх реалізації і після реалізаційних послуг, що надаються торговельними підприємствами

це чітке виконання працівниками торговельного підприємства заздалегідь установлених правил і процедур, виконання яких відпрацьовані до автоматизму, а відхилення виключаються. При цьому незалежно від особи клієнта, його потреб і можливостей він отримує стандартний, уніфікований набір торговельних послуг

В організації системи торговельних послуг у сучасних умовах важливе місце також посідають:

- використання новітніх досягнень науково-технічного прогресу;

- розробка і застосування зовнішніх уніфікованих символів і атрибутів;

- впровадження в систему послуг фірмових торгових марок і товарних знаків тощо.

сукупність корисних властивостей послуг, здатних найбільш повно задовольняти запити покупців. Основними такими властивостями послуг є дотримання термінів надання послуг, зручність користування послугою для покупців, доброякісність і надійність (стосовно послуг матеріального характеру)