Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspect logist.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
4.3 Mб
Скачать

5.2. Типи і види логістичних систем

Як уже говорилось, по характеру задач і зв’язків логістичні системи поділяються на два типи – макрологістичн і мікрологістичні.

Якщо при системному підході в рамках логістичної системи інтегруються всі чи кілька функцій суспільного відтворення: матеріально-технічне забезпечення, виробництво, розподіл, збут, транспорт, за участю декількох незалежних суб'єктів господарювання, то систему називають макрологістичною. По суті, макрологістична система являє собою велику економічну систему керування потоковими процесами, що включає підприємства й організації промисловості, системи постачання і збуту, транспортні й інші посередницькі структури різних відомств і форм власності, не обмежених у територіальному розташуванні. Виділяють наступні макрологістичн системи:

  • Регіональні.

  • Національні (міжрегіональні).

  • Міжнаціональні (трансконтинентальні).

У процесі формування і функціонування макрологістичної системи зважуються наступні питання:

  1. Розробка загальної концепції розподілу в регіоні, країні, між країнами.

  2. Оптимізація співвідношення форм постачання (складський, транзитної).

  3. Раціоналізація каналів руху товарів.

  4. Розміщення транспортно-складських об'єктів в зоні обслуговування.

  5. Визначення обсягу і структури інвестицій у розвиток транспорту і відповідної інфраструктури.

  6. Вибір раціонального радіуса складського обслуговування.

  7. Створення мережі транспортно-складських систем.

  8. Визначення раціональних напрямків перевезень.

  9. Визначення пріоритетів у розвитку типів і видів транспортних і вантажно-розвантажувальних засобів, а також технологічного устаткування і засобів зв'язку.

  10. Розробка програми і стимулювання створення мережі структур по інформаційному обслуговуванню і наданню ділових послуг логістичного характеру і т.д.

Показовим прикладом є створення в 1993 р. загальноєвропейського ринку. Замість того щоб на кожнім рівні постачання, збуту і транспорту самостійно шукати оптимальні варіанти, країни — члени загального ринку, керуючись логістичної концепцією, здійснюють інтеграцію своїх транспортних, постачальницько-збутових і інформаційних мереж у єдину мережу, що функціонує за загальними правилами і переслідує досягнення єдиних логістичних цілей.

Мікрологістичн системи керування охоплюють внутрівиробничу логістичну область одного підприємства чи групи підприємств, об'єднаних на корпоративних основах. Мікрологістичні системи містять у собі технологічно зв'язані виробництва, об'єднані єдиною інфраструктурою і працюючі на єдиний економічний результат. Найважливіші комплексні функції даних економічних систем полягають в:

  1. Здійснення закупівель і реалізація плану постачань відповідно до потреби виробництва, орієнтованого на виконання замовлень покупців.

  2. Організація і керування роботами, що транспортно-переміщають, у сфері виробництва на основі оптимізації потокових процесів.

  3. Реалізація і контроль плану збуту, забезпечення відповідності продукції, що збувається, замовленням, створення необхідних умов її транспортування і доставки.

  4. Вплив на окремі логістичні процеси в зовнішньому середовищі.

У залежності від виду логістичних ланцюгів (каналів) логістичні системи поділяються на три види:

  1. Логістичні системи з прямими зв'язками.

  2. Ешелоновані логістичні системи.

  3. Гнучкі логістичні системи.

Логістичні системи з прямими зв'язками — це системи, у яких матеріальний потік доводиться до споживача без участі посередників, на основі прямих господарських зв'язків.

Ешелоновані, чи багаторівневі, логістичні системи — це системи, у яких матеріальний потік доводиться до споживача за участю як мінімум одного посередника.

Гнучкі логістичні системи — такі системи, у яких доведення матеріального потоку до споживача здійснюється як по прямих зв'язках, так і за участю посередників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]