Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspect logist.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
4.3 Mб
Скачать

4.3. Логістичні операції і інші поняття в логістиці

Логістична операція — це відособлена сукупність дій, спрямованих на перетворення матеріальних і інформаційних потоків для реалізації логістичних функцій через систему логістичних відносин. У виробничому циклі тривалість виконання логістичних операцій складає в середньому 30-40% від загальної суми логістичних тимчасових витрат. Найбільше що часто зустрічаються логістичні операції з матеріальним потоком: навантаження, розвантаження, комплектація, транспортування, складування і т.д.

Логістичні операції з інформаційним потоком — збір, закріплення, обробка і передача інформації.

На вибір і реалізацію логістичних операцій впливає також суб'єкта логістичної системи і характеристики цільових функцій.

Стосовно логістичної системи операції можуть бути класифіковані на зовнішні і внутрішні.

Зовнішні логістичні операції орієнтовані на інтеграцію логістичної системи з зовнішнім середовищем. Логістичні операції, що виконуються усередині логістичної системи, називають внутрішніми. Зовнішні логістичні операції піддаються впливу випадкових перемінних у більшому ступені, чим внутрішні. Нерідке планування і реалізація цих операцій виробляються в умовах різного ступеня невизначеності (коливання ринкової кон'юнктури, невиконання постачальниками зобов'язань за договором постачання, зриви транспортних перевезень і т.д.).

Уже відзначалося, що в логістичних системах діють синергічні зв'язки. Виходячи із цього, стосовно логістичних операцій найважливіше значення має такий показник, як пріоритетність.

Пріоритет у логістиці - це величина, що характеризує значимість деякої логістичної операції стосовно іншої, якщо між ними можлива конфліктна ситуація. Наприклад, черговість задоволення заявок споживачів, послідовність укладання на чи збереження завантаження транспортних засобів і т.д. Розрізняють два види пріоритету:

  • абсолютний;

  • відносний.

Абсолютний пріоритет означає, що при надходженні вимоги більш високого класу обслуговування вимог більш низького класу переривається. Відносний пріоритет означає, що обслуговування поточного вимоги доводиться до кінця, а потім надійшла вимога приймається до обслуговування позачергово.

Важливу роль відіграє також порядок виконання логістичних операцій. Як і в багатьох інших в логістичних системах може бути реалізовано дві основні процедури виконання операцій FIFO (first-in, first-out) – обслуговування в порядку надходження і LIFO (last-in, first-out) – обслуговування в інверсному порядку.

Однак у зв'язку з тим що логістичні системи найчастіше функціонують в умовах невизначеності, найбільш розповсюдженими є системи з динамічними пріоритетами. Це означає, що послідовність виконання логістичних операцій визначається кількісними і якісними ознаками вимог, що надходять.

Стосовно логістичних систем поняття «швидкість» у числі інших характеризує рівень організації виробничо-господарської діяльності.

У логістиці «швидкість» означає наступне.

  • Швидкість реакції підприємства на ринкові зміни.

  • Зниження тривалості узгодження замовлень і їхнього виконання.

  • Прискорення відновлення асортименту продукції і технології.

  • Забезпечення безперервності матеріальних і інформаційних потоків між учасниками логістичних відносин.

Збільшення швидкості в логістичної системі дозволяє підприємству забезпечити:

  • зниження вартості продукції, що випускається;

  • можливість більш вільного регулювання цін;

  • зменшення ступеня ризику при погіршенні збуту.

Кожна логістична система для виконання своїх функцій повинна мати у своєму розпорядженні цілий комплекс логістичних операцій, об'єднаних у визначеній послідовності при виконанні намічених робіт. Щоб керувати логістичними процесами знизу, тобто через логістичні операції, широко використовуються технологічні карти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]