Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspect logist.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
4.3 Mб
Скачать

5. Фпктори Формування логістичних систем

5.1. Сутність логістичних систем

Логістична система — це економічна система, що володіє високими адаптивними властивостями в процесі виконання комплексу логістичних функцій і операцій. Вона формується з декількох підсистем, широко інтегрованих між собою і з зовнішнім середовищем. Суб'єктами логістичної системи можуть бути промислові чи торгові підприємства, територіально-виробничий комплекс, сукупність виробничих і інфраструктурних елементів, а також зв'язків на різних рівнях.

Метою створення логістичної системи є забезпечення доставки продукції (товарів, послуг, інформації і т.д.) у задане місце в потрібній кількості й асортименті в максимально можливому ступені підготовлених до виробничого чи особистого споживання при заданому рівні витрат.

Усі підсистеми логістичної системи поділяються на дві категорії:

  • функціональні підсистеми (виробнича, транспортна, складська).

  • Підсистеми, що забезпечують, (інформаційна, правова, кадрова).

Внутрішні системні зв'язки є більш потужними, чим зв'язки з зовнішнім середовищем. Звичайно вони мають циклічний характер, тому що відбивають послідовність передачі матеріального і інформацій­ного потоків між ланками відповідної логістичного ланцюга. Тут найбільше явно виявляється еквіфінальність логістики. Властивість еквіфінальності обумовлена поступальністю руху.

Зв'язки логістичної системи з зовнішнім середовищем можуть бути:

  • циклічними;

  • синергичними.

Останні пов'язані з вивільненням так званої логістичної синергії.

Логістична синергія — це ефект, що виникає в процесі взаємного посилення зв'язків однієї логістичної системи з іншою чи з зовнішнім середовищем на рівні вхідних і вихідних матеріальних і інформаційних потоків. Логістична синергія може бути позитивної і негативний.

Позитивна синергія можлива у випадку виконання всіма партнерами і контрагентами своїх зобов'язань перед ініціативною структурою. Вона проявляється в підвищенні рівномірності чи виробництва реалізації продукції, у дотриманні ритмічності (рівномірності) постачань товарів, у поліпшенні технологічної й організаційної дисципліни. Ці й інші позитивні явища ведуть в остаточному підсумку до підвищення якості продукції (матеріальної, нематеріальної).

Негативна логістична синергія виникає у випадку одночасного невиконання декількома основними контрагентами своїх зобов'язань. Тоді втрати ресурсів, часу і засобів можуть бути досить великі. Слід зазначити, що імовірність виникнення негативної синергії значно зменшується в логістичних системах з вертикальною інтеграцією, коли здійснюється наскрізний контроль по керуванню матеріальними потоками від сировини до випуску кінцевої продукції.

Логістична система характеризується як система з тимчасовими обмеженнями, коли порушення одного з обмежень зв'язано з обов'язковою і негайною появою відповідних санкцій.

Особливими ознаками логістичної системи від інших економічних систем є:

  • наявність керованих потокових процесів;

  • специфічна системна цілісність;

  • інфраіндустріальність організації і керування.

Найважливішою характеристикою логістичних систем є показник логистического циклу.

Логістичний цикл виражається періодом часу, необхідним для оформлення замовлення на постачання визначеного товару, його виготовлення, включаючи придбання потрібних для цього засобів виробництва, і безпосередньо на доставку замовленої продукції на склад чи споживача до іншого місцеві призначення.

На практиці для споживача найбільш важливими є ті елементи логістичного циклу, що відносяться вчасно виконання замовлення постачальником і часу доставки продукції до місця призначення. Стосовно замовника вони можуть бути частково керованими і некерованими. Ці ж елементи виступають найбільше важливими критеріями для покупця в процесі вибору й оцінювання постачальника.

Поняття і показники логістичного циклу використовуються при формуванні логістичних каналів (ланцюгів), при проектуванні і створенні логістичних систем і в ряді інших випадків.

Особливістю логістичного циклу в сучасних умовах розвитку виробництва і звертання є його неухильне скорочення. Воно відбувається за рахунок упровадження гнучких виробничо - логістичних систем, новітніх засобів зв'язку й обробки інформації, передових технологій в організації транспортно-складських робіт і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]