Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki_do_Laboratornikh_robit_Barn...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
508.93 Кб
Скачать

Загальна бальна оцінка якості горілок

Оцінка

Загальний бал

Умови, при яких одержують дану оцінку

«Відмінно»

9,2—10 (для горілок, що поставляються на експорт не менше 9,5)

По всіх показниках має оцінку «відмінно»

«Добре»

8,0-9,1

Має показники «добре» і «відмінно»

«Задовільно»

6,5-7,9

Має показники «задовільно», «добре» і «відмінно»

«Незадовільно»

Нижче 6,5

Хоча б по одному з показників має оцінку «незадовільно»

Гарантійний термін зберігання горілок -12 місяців, горілок особливих- 6 місяців, з дня розливу.

7. Органоліптична оцінка якості коньяку

Дегустаційний аналіз коньяку проводять при температурі 20—25°С, використовуючи спеціальну коньячну чарку місткістю 25 см3 або спеціальний кулястий келих об'ємом 100—125 см3 з білого прозорого скла.

В чарку або келих наливають 15—20 см3 напою, затримавши в роті, визначають всю гамму коньячного аромату, потім маленькими глотками пробують на смак, відчуваючи ефект післясмаку.

Температура зразків коньяку, що подаються на дегустацію, повинна бути 16—18°С. Спочатку оцінюють ординарні, потім марочні коньяки.

Коньяк оцінюють по прозорості, кольору, аромату, букету, смаку. Для коньяків високої якості характерне світло-янтарне забарвлення, більш темне — для напою тривалої витримки, кристальна прозорість, складний букет і аромат, гармонійний смак, масляниста консистенція.

При органолептичній оцінці коньяку для більш повного виявлення його характеристик іноді користуються додатковими прийомами:

— розтирають між долонями декілька крапель коньяку і потім визначають його аромат;

  • змочують декількома краплями напою стінки келиху, накривають листком паперу, через деякий час, відкривши келих, нюхають.

Перш за все необхідно налити декілька сантиметрів коньяку в келих і доторкнутися пальцями до його зовнішньої стінки. Потім подивитися з іншого боку келиху, чи видні відбитки пальців. Якщо так, то перед вами коньяк вищої якості. Тепер покрутим келих навкруги власної осі в горизонтальному положенні, з тим щоб побачити, які сліди залишає стікаючий коньяк на його внутрішніх стінках. Якщо ці «ніжки» видні протягом 5 секунд, то ви маєте справу з коньяком, витримка якого від 5 до 8 років, якщо вони видні протягом 15 секунд, то його витримка — близько 20 років. У 50-річних коньяків ці сліди видні протягом 17— 18 секунд.

Необхідно звернути увагу на розмір і краплі, і самої «ніжки». Якщо вони приблизно однакової ширини, то ви маєте справу з коньяком високої якості, оскільки вміст добавок в ньому мінімально. Якщо це не так, то перед вами коньяк, що містить велику кількість домішок.

Тепер перейдемо до нюхового аналізу і постараємося розрізнити три «хвилі» запахів коньяку.

Перша «хвиля» (на відстані 5 см від краю келиху). Тут ви повинні відчути аромати, що легко випаровуються, такі як, наприклад, ваніль.

Друга «хвиля» (безпосередньо у краю келиху). Вдихніть квіткові і фруктові аромати. Високоякісні коньяки володіють дуже тонкими, відчутними ароматами троянди, фіалки, липи, а також фруктів і горіхів. Для отримання якнайповнішого відчуття келих слід злегка покрутить у руці (в цьому випадку збільшується випаровування), а потім вдихнути пари його вмісту кілька разів.

Третя «хвиля» (ніс знаходиться прямо в келиху). В цьому випадку ви відчуєте запах «витримки». Можна буде розрізнити запах дуба і складний «запах портвейну» (основна ознака витримки).

Всі ці нюхові відчуття повинні бути легкими і не заглушати один одного.

Нарешті, досліджуйте смак коньяку, спробувавши декілька крапель. Зверніть увагу на те, що ваші смакові відчуття повинні підкріпити нюхові, тобто в смаку ви повинні знайти всі ті аромати, які відчули за допомогою вашого носа, і нічого іншого.

Ознаки доброго коньяку — легкість, сухість, не тягуча (відсутність маслянистості) і дуже сильний аромат.

Порожня чарка, особливо після доброго коньяку, повинна видавати дуже інтенсивний і приємний солодкуватий запах ванілі. Цей запах тримається дещо днів.

Після оцінки декількох марок коньяку рот прополіскують теплим чаєм.

Оцінку органолептичних показників якості коньяків проводять по 10-балльній системі: смак — 5,0; букет — 3,0; колір і прозорість — 0,5; типовість — 1,0.

Вади в коньяках:

— присмак кольору — запах карамелізації, цукру;

— присмак дуба — сильний запах дуба;

— сивушні і ефірні тони: при використовуванні коньячного спирту, при недостатньому відборі головної фракції;

— гареві тони: при використовуванні неякісних віноматеріалів для перегонки;

— залізний смак: утворення сизого тону коньяку, перехідного в темно-синє забарвлення, оскільки багато заліза — більше 1,5 мг/дм3.

До реалізації дозволяються коньяки, що отримали при дегустаційній оцінці не нижче:

— коньяк із спиртів середньої витримки до 5 років — 8,4;

— коньяк групи KB — 8,8;

— коньяк групи КВВК — 9,0;

— коньяк групи КС — 9,5;

— бренді — 8,2.

Продукція, що отримала оцінку нижче вказаних балів, але не нижче 7,0; не може бути реалізований під цим найменуванням.

Гарантійний термін зберігання горілок -2 роки з дня розливу. Коньяки, в яких після закінчення вказаних вище термінів не з'явилося помутніння або видимий осад, придатні для подальшого зберігання і реалізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]