Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_referat.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
59.14 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

Київський національний університет

культури і мистецтв

Методичні рекомендації до написання реферату

м. Одеса, 2014 рік

Укладач: Проноза Інна Іванівна – кандидат політичних наук, викладач суспільних дисциплін циклової комісії філологічних та соціально-філософських дисциплін

Рецензенти:

Петінова Оксана Борисівна - кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії та соціології Державного закладу «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського».

Кисіль Василь Якович – «спеціаліст вищої категорії», викладач суспільних дисциплін ВНКЗ «Одеське педагогічне училище».

Розглянуто на засіданні циклової комісії філологічних та соціально-філософських дисциплін

Протокол № 6 від . 01. 2014 р.

Голова комісії ___________________ Крохмаль В.В.

Розглянуто на засіданні методичної ради ВНКЗ «Одеське педагогічне училище»

Протокол № ____ від . 02. 2014 р.

Голова методичної ради ______________________

МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

Київський національний університет культури і мистецтв

Методичні рекомендації до написання реферату

м. Одеса, 2014 рік

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………………4

  1. Вибір теми реферату

  2. Вимоги до структури роботи

  3. Вимоги до оформлення реферату

  4. Оформлення додатків, ілюстративного матеріалу

  5. Вимоги до оформлення висновків

  6. Вимоги до оформлення списку використаних джерел

  7. Критерії оцінювання реферату

Додатки:

Додаток 1. Зразок оформлення титульної сторінки реферату

Додаток 2. Приклад оформлення змісту реферату

Додаток 3. Зразки оформлення використаних джерел

ВСТУП

Реферат підводить підсумок вивчення студентами як окремої теми, так і дисципліни в цілому.

Написання реферату з філософії є однією з форм індивідуальної роботи студентів. Реферат має бути самостійною, завершеною роботою, що відображає наукові інтереси студента, його знання, навички, уміння й виступає формою залучення автора до специфіки теоретичної праці. Компілятивність реферату не знімає з нього необхідності бути цілісною, завершеною за певною структурою працею, де автору необхідно показати вміння послідовно, логічно викладати зміст поставленої проблеми. Окрім цього, повинно мати місце і творче осмислення, інтерпретація, тлумачення останньої, її хоча б часткове узагальнення, розв'язання як науково значущої проблеми.

Основна мета виконання реферативної роботи – закріпити, поглибити, розширити, систематизувати теоретичні знання та розвинути навички самостійного вирішення питань навчальної дисципліни та роботи зі спеціальною літературою. Реферат служить також засобом діагностики набутих знань, умінь та навичок студентів. Використовуючи різноманітну літературу, студент повинен уміти викласти зміст питання у обсязі, необхідному для його розуміння.

Головні завдання виконання реферату:

- узагальнення, поглиблення, закріплення знань, одержаних студентами при вивченні навчальних дисциплін і використання цих знань для комплексного вирішення конкретної практичної ситуації або проблеми;

- зміцнення світоглядних позицій;

- формування навичок роботи дослідницького характеру.

У рефераті автор зобов’язаний продемонструвати власну філософську культуру, знання як класичної, так і сучасної літератури з досліджуваного питання, а також уміння захищати основні положення своєї наукової роботи на іспитах. При виборі теми реферату доцільно враховувати такі моменти, що впливають на процес написання наукової роботи малої форми:

- по-перше, рівень особистої підготовленості, коло наукових інтересів і заохочень, схильність до наукового дослідження саме філософії;

- по друге, важливість теми її актуальність і рівень складності;

- по-третє, певна допомога кафедри, яку вона може надати студентам при виборі теми і її розробці.

Науково-теоретичний рівень реферату досягається за рахунок ретельного аналізу питання, що досліджується, джерельної бази з урахуванням сучасних досліджень.

Практична спрямованість виявляється у зорієнтованості на практику вирішення актуальних проблем сьогодення, що дозволить забезпечити прикладний характер роботи, більш повно використовувати особистий досвід студента.

Готуючи реферат, студенти повинні отримати навички опрацьовування літератури, складання плану і розкриття його з використанням джерельної бази, особистого досвіду тощо.

При написанні реферату студент повинен не лише опрацьовувати матеріал з обраної теми, але й проявивши творчий підхід, зробити спробу узагальнити отриманий досвід, зазначити власне бачення проблеми, визначити шляхи вирішення питань, що досліджується. Реферативна робота – це не просто повторення засвоєного матеріалу лекції або практичних занять. Вона повинна являти собою самостійне розроблення проблеми, достатньо чітко окресленої від інших.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]