Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
osnovi_pravoznavstva.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
2.52 Mб
Скачать

§5. Внутрішні та зовнішні функції держави

Функціями держави є основні напрямки (сторони, види) діяльності держави всередині країни і на міжнародній арені для досягнення певних цілей.

Під цілями діяльності держави мається на увазі бажаний результат її внутрішньої та зовнішньої політичної, економічної та іншої діяльності. У функціях проявляється соціальне призначення держави.

Функції держави класифікуються по-різному. За ознакою часу їх здійснення розрізняють функції постійні (підтримання правопорядку, освіта) та тимчасові (ліквідація стихійного лиха), за сферами суспільного життя - економічні, соціальні, політичні, а також здійснювані у духовній сфері.

Залежно від напрямів державної діяльності щодо меж країни функції поділяють на внутрішні та зовнішні.

До внутрішніх функцій належать напрями діяльності держави, в яких конкретизується її внутрішня політика відносно економічних, ідеологічних, екологічних, культурних та інших сторін життя суспільства. Внутрішніми функціями Української держави є такі:

а) економічна (планування і прогнозування економічного розвитку, формування бюджету, встановлення системи податків);

б) культурно-виховна;

в) соціального обслуговування (фінансування охорони здоров'я, пенсійне забезпечення, допомога безробітним та ін.);

г) охорони та захисту всіх форм власності;

ґ) охорони правопорядку, прав та свобод людини і громадянина;

д) екологічні (охорона, відновлення і поліпшення природного середовища);

e) інші.

Зовнішні функції- це основні напрямки діяльності держави за її межами у зносинах з іншими державами, міжнародними громадськими організаціями і світовим суспільством загалом.

Зовнішні функції Української держави такі:

а) організація співробітництва з іншими державами, зарубіжними громадськими організаціями і світовим суспільством в цілому;

б) захист від нападу ззовні, охорона державних кордонів;

в) підтримка миру і мирного співіснування держав, запобігання війнам, ліквідація зброї масового знищення;

28

г) економічного і культурного, співробітництва; ґ) екологічна;

д) участь у вирішенні інших світових глобальних проблем сучасності.

Внутрішні і зовнішні функції кожної держави тісно пов'язані, оскільки зовнішня політика держави значною мірою залежить від внутрішніх умов існування цієї країни.

Основні методи здійснення функцій держави:

а) переконання — метод, суть якого зводиться до виховання у населення бажаної для держави поведінки;

б) заохочення - метод, суть якого зводиться до пропаганди позитив­ ного досвіду здійснення функцій держави та надання певних переваг колективам і особам, які слідують цьому досвіду;

в) примус - метод, що полягає у можливості застосування або у реальному застосуванні до правопорушників заходів щодо притягнення їх до відповідальності.

Основними формами здійснення функцій держави є: законодавча (створення законів та інших правових норм); виконавча (реалізація правових норм, їх втілення в життя та контроль за їх виконанням); судова (скасування незаконних актів, припинення неправомірних дій, відновлення законності та ін.).

Механізм держави. Держава як велика і універсальна організація складається з численних менших організацій, які є ланками цієї великої системи. Об'єднує їх те, що всі вони беруть участь у здійсненні функцій держави. В сукупності всі ці організації називаються механізмом держави. До нього входять три групи державних організацій:

1). державні органи (апарат держави)-наділені чітко визначеними владними повноваженнями з управління конкретними сферами суспільного життя. За характером здійснюваних функцій вирізняють:

  • представницькі законодавчі органи;

  • органи виконавчої влади;

  • органи судової влади;

2). державні установи-державні організації, які під керівництвом державних органів здійснюють функції держави у сфері виробничої діяльності;

3). державні установи-державні організації, які під керівництвом державних органів здійснюють функції держави у сфері діяльності, пов'язаної з наданням послуг та створенням нематеріальних цінностей (освіта, медицина, культура, наука, спорт).

29

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]