Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekonomika_pravka1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.16 Mб
Скачать

Показники платоспроможності

Коефіцієнт платоспроможності (фінансової стабільності) (Kп/с) обчислюється:

де Kвл – власний капітал (статутний фонд), грн; Ззаг – загальні зобов’язання підприємства (зобов’язання власникам, акціонерам та зовнішні зобов’язання), грн.

Коефіцієнт заборгованості (Kзаборг) визначається:

де Ззовн – зовнішні зобов’язання підприємства, грн.

Нормальним вважається значення показника 0,5.

Показники прибутковості характеризують ефективність використання всіх видів ресурсів, які забезпечили одержання певного загального доходу.

Прибутковість інвестицій у фірмі (Пі) можна визначити, як відношення прибутку після сплати податків (Пр) до загальної суми інвестицій (І):

Чим вищим є прибуток на інвестований капітал, тим краще працює підприємство. Рівень прибутковості інвестицій має бути не меншим, ніж дохідність альтернативних капіталовкладень з відповідним ступенем ризику (придбання цінних паперів тощо).

Крім того, обчислюється:

коефіцієнт прибутковості власного капіталу

коефіцієнт прибутковості активівакт):

де Пчист – чистий прибуток підприємства, грн; Азаг – загальна сума активів підприємства, грн.

Якщо останній коефіцієнт є меншим за процентну ставку по довгострокових кредитах, то фінансовий стан підприємства є незадовільним.

Показником прибутковості є також рентабельність.

Рентабельність (Р) – це відносний показник, що характеризує рівень ефективності (дохідності) роботи підприємства загалом або окремих видів продукції, тощо. Р. виражений у відсотках. Розрізняють:

1. Рентабельність окремих видів продукціїі):

де Ці, Сі – відповідно ціна і повна собівартість і-го виробу, грн.

2. Рентабельність продукціїп) характеризує ефективність витрат на її виробництво та збут і обчислюється:

де Среал –повна собівартість реалізованої продукції, грн; Преал – прибуток від реалізованої продукції, грн.

3. Рентабельність виробництва – показник, що характеризує ефективність використання виробничих фондів і визначається як відношення балансового прибутку до середньорічної вартості основних виробничих фондів (Sсер) і нормованих оборотних коштів (Sноз).

Рентабельність виробництва, яка може бути загальною (Рв.заг) і розрахунковою (Рв.роз) обчислюється за формулами:

Границі рентабельності не встановлюються, а основними чинниками підвищення рентабельності можуть бути:

а) при оцінці рентабельності виробництва:

– ріст прибутку;

– зменшення вартості основних виробничих фондів та залишків нормованих оборотних засобів;

б) при оцінці рентабельності окремих видів продукції:

– зниження собівартості виробів.

Рентабельність капітала (майна) – показник, що характеризує ефективність використання капітала (майна) і обчислюється як відношення балансового прибутку до вартості капіталу (майна) підприємства.

Рентабельність активів – показник, що характеризує рівень чистого прибутку, згенерованого всіма активами підприємства, які значаться на його балансі. Його обчислюють діленням суми чистого балансового прибутку (Пчист) за певний період на середню вартість усіх використовуваних активів за цей же період.

Показники ефективності використання активів характеризують оборотність фіксованих активів: фондовіддача, оборотність всіх активів, оборотність матеріальних ресурсів.

Оборотність основних засобів (Ооз) обчислюється як співвідношення між обсягом реалізації (Вреал) та фіксованими і нематеріальними активами (Афікс):

Цей показник показує, скільки грошових одиниць продукції реалізовано на одну грошову одиницю основних засобів (фондовіддачу).

Оборотність активів (Оа) обчислюється:

де Азаг – загальна сума активів підприємства, грн.

Чим вищим є значення цього показника, тим краще використовуються основні і оборотні фонди підприємства.

Рентабельність акції – показник, обчислюваний діленням курсу акції на прибуток, який вона забезпечує її власникові.

Рентабельність інвестицій – показник прибутковості інвестиційної діяльності підприємства, який обчислюють діленням суми чистого прибутку, отриманого від інвестиційної діяльності підприємства за певний період, на суму інвестиційних ресурсів підприємства, вкладених в об’єкти реального та фінансового інвестування.

Ефективність виробництва – це узагальнене і повне відображення кінцевих результатів використання засобів, предметів праці і робочої сили на підприємстві за певний проміжок часу. Загальну економічну ефективність виробництва ще називають загальною продуктивністю виробничої системи.

Загальна методологія визначення економічної ефективності полягає у відношенні результату виробництва до затрачених ресурсів (витрат), тобто одержаного економічного ефекту до витрат на його досягнення.

Розрізняють результат самого процесу виробництва, який може виступати у формі чистої продукції підприємства, прибутку, і кінцевий народногосподарський результат роботи підприємства, який, крім обсягів виготовленої продукції, враховує її споживчу вартість, значимість для суспільства.

Проблема підвищення ефективності виробництва полягає в забезпеченні максимально можливого результату на кожну одиницю затрачених трудових, матеріальних і фінансових ресурсів.

Тому критерієм ефективності виробництва в макроекономічному масштабі є зростання продуктивності суспільної праці.

Кількісне вираження цього критерію відображається через систему показників економічної ефективності виробництва, а саме:

1. Узагальнюючі показники економічної ефективності виробництва – це рівень задоволення потреб ринку, виробництво продукції на одиницю витрат ресурсів, витрати на одиницю товарної продукції, прибуток на одиницю загальних витрат, рентабельність виробництва, народногосподарський ефект від використання одиниці продукції.

2. Показники ефективності використання живої праці – це трудомісткість одиниці продукції, відносне вивільнення працівників, темпи росту продуктивності праці, частка приросту продукції за рахунок росту продуктивності праці, коефіцієнт ефективності використання робочого часу, економія фонду оплати праці, випуск продукції на 1 грн. фонду оплати праці.

3. Показники ефективності використання основних виробничих фондів – це фондовіддача основних фондів, фондомісткість продукції, рентабельність основних фондів, фондовіддача активної частини основних фондів.

4. Показники ефективності використання матеріальних ресурсів – це матеріаломісткість продукції, матеріаловіддача, коефіцієнт використання найважливіших видів сировини і матеріалів, витрати палива і енергії на 1 грн чистої продукції, економія матеріальних витрат, коефіцієнт вилучення корисних компонентів із сировини.

5. Показники ефективності використання фінансових коштів – це коефіцієнт оборотності обігових коштів, тривалість одного обороту нормованих оборотних коштів, відносне вивільнення обігових коштів, питомі капіталовкладення, капіталовкладення на одиницю введених потужностей, рентабельність інвестицій, строк окупності інвестицій.

6. Показники якості продукції – це економічний ефект від поліпшення якості продукції, частка продукції, яка відповідає кращим світовим і вітчизняним зразкам, тощо.

Під резервами підвищення економічної ефективності виробництва розуміють невикористані можливості збільшення випуску продукції в розрахунку на одиницю сукупних витрат завдяки більш раціональному використанню усіх видів ресурсів підприємства.

Основні чинники підвищення ефективності виробництва – це підвищення його технічного рівня, вдосконалення управління, організації виробництва і праці, зміна обсягу і структури виробництва, поліпшення якості природних ресурсів та інші.

Економічна ефективність діяльності підприємства безпосередньо пов’язана із соціальною ефективністю цієї діяльності, оскільки результат роботи підприємства є базою для вирішення цілого ряду соціальних проблем. Соціальну ефективність слід розглядати як на рівні окремо взятого підприємства (локальна ефективність), так і на загальнодержавному чи муніципальному рівнях. Визначення рівня соціальної ефективності повинно охоплювати ті заходи, які піддаються кількісному вимірюванню, а також ті, які не піддаються прямому кількісному вираженню.

Приклад 1. Відомі такі дані про роботу підприємства у звітному періоді: випущено продукції на суму 240 000 грн. загальною собівартістю 182 тис. грн.; залишки готової продукції на складах на початок року становили 20 тис. грн., а на кінець року вони зменшились на 9%; протягом року було реалізовано продукції підсобного господарства на суму 18 тис. грн. при собівартості 15,8 тис. грн.; одержано грошових коштів у вигляді сплачених штрафів за порушення договірної дисципліни на суму 3,8 тис. грн.; мали місце збитки від інших позареалізаційних операцій на суму 3,95 тис. грн.; погашені проценти за банківський кредит в сумі 2,2 тис. грн.; погашена заборгованість за енергоносії в сумі 8,3 тис. грн.; прибуток оподатковувався за ставкою 25%.

Розрахувати величину фонду споживання і фонду нагромадження підприємства, якщо вони формуються у співвідношенні 3:1.

Розв'язування.

Для обчислення прибутку від реалізації продукції визначимо обсяг реалізованої протягом року продукції:

240 + (20 – 20  0,9) = 240 + 1,8 = 241,8 тис. грн.

Собівартість становить 75,8 % в обсязі випущеної продукції

( ), тому собівартість реалізованої продукції дорівнює:

241,8  0,758 = 183,28 тис. грн.;

Преал. = 241,8 – 183,28 = 58,52 тис. грн.

Прибуток від іншої реалізації становить:

Пнш. =18 – 15,8 = 2,2 тис. грн.

Позареалізаційний прибуток дорівнює:

Ппоз = 3,8 – 3,95 = –0,15 тис. грн.

Балансовий прибуток підприємства обчислимо:

Пбал = 58,52 + 2,2 – 0,15 = 60,57 тис. грн.

Чистий прибуток дорівнює:

60,57 – (0,25  60,57) = 45,43 тис. грн.

З цього прибутку сплачено проценти за кредит і погашено заборгованість за енергоносії: 45,43 – 2,2 – 8,3 = 34,93 тис. грн. – ця сума прибутку підлягає розподілу на підприємстві:

34,93 : 4 = 8,73 тис. грн. – фонд нагромадження;

8,73  3 = 26,19 тис. грн. – фонд споживання.

Приклад 2. Розрахувати показники рентабельності по пекарні за даними таблиці 24.

Таблиця 24

Показники

Річний обсяг реалізації, тис.

Повна собівартість виробу, грн.

Відпускна ціна, грн.

Вага виробу, кг

Хліб пшеничний

70

1,12

1,75

0,4

Хліб житній

62

1,49

2,05

0,5

Батон

35

1,25

2,00

0,6

Булка українська

10

0,99

1,50

0,2

Середньорічна вартість основних виробничих фондів 145 тис. грн. і нормованих оборотних засобів 20,5 тис. грн.

Розв’язування. За наведеними даними можна обчислити рентабельність окремих виробів, рентабельність продукції і загальну рентабельність виробництва.

Рентабельність окремих виробів обчислюємо:

Для обчислення рентабельності продукції пекарні слід розрахувати виручку від реалізації продукції (Вреал) і собівартість реалізованої продукції (Среал).

Прибуток від реалізації продукції становить:

Преал = Вреал – Среал = 752116,66 – 503176,66 = 248940.

Рентабельність продукції:

Загальна рентабельність виробництва:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]