Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekonomika_pravka1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.16 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ КОРАБЛЕБУДУВАННЯ

імені адмірала Макарова

О.М. Горбатюк

Економіка та організація виробництва

Навчальний посібник

Рекомендовано методичною Радою НУК

Миколаїв 2011

УДК 334.723 (075.8)

ББК 65.529 (73)

Г 67

Рецензенти:

Погорелова О.В., доц., к.е.н., зав. кафедрою «облік і економічний аналіз»

О.М. Горбатюк

Г 67 Економіка та організація виробництва. Навчальний посібник. – Миколаїв: НУК, 2010. – 465 с.

ISBN

Посібник охоплює всі теми типової програми курсу «Економіка та організація виробництва», контрольні питання, тести та рекомендації щодо самостійного вивчення дисципліни та виконання курсових і контрольних робіт. Приділено увагу передовому іноземному досвіду можливостям пристосування його до вітчизняної практики. Рекомендований для підготовки студентів інженерних спеціальностей очного та заочного навчання. Посібник може бути корисним студентам економічних спеціальностей, інституту післядипломного навчання, викладачам, менеджерам та спеціалістам підприємств організацій і установ, які займаються господарською діяльністю.

УДК 334.723 (075.8)

ББК 65.529 (73)

© Горбатюк О.М.

© Видавництво НУК, 2011 р.

ISBN

Повний або частковий передрук, тиражування, відтворення чи запозичення матеріалів, надрукованих у цьому виданні, будь-якими електронними або механічними засобами, включно фотокопіювання та запис на магнітний носій допускається лише з письмового дозволу автора.

Передмова

З моменту здобуття незалежності Україна стала ареною історичних змін, пов’язаних з переходом від централізованої планової економіки до ринкового господарства. Досвід показав, що ці зміни є набагато складнішими та триватимуть значно довше ніж прогнозується.

Економіка є досить потужною і подеколи небезпечною зброєю в руках державної влади. Використовуючи їх, держава може активно впливати на економічний і соціальний розвиток країни як у позитивному, так і негативному плані. Економіка є економічним інструментом втручання держави в процеси розширеного відтворення, розподілу і перерозподілу частини вартості національного продукту.

Сучасні кризові явища і реформації у економіці нашої країни відбивають внутрішні суперечності відтворювального процесу в цілому. Стало очевидним, що без рішучої перебудови економічного господарського механізму та всієї економіки не можна побудувати політичну систему нашого суспільства, розраховувати на успіх та здійснення соціально-економічних зрушень.

Термін економіка (від грец.) – мистецтво управління домашнім господарством, уживається в декількох значеннях: а) виробничо-фінансовий базис суспільства; б) сукупність галузей і видів виробництва (народне господарство країни); в) галузь науки, що визначає функціональні або галузеві аспекти економіч-них відносин.

Економіка та організація виробництва підприємства – це одна з економічних наукових дисциплін, що вивчає закономірності формування і функціонування підприємства як конкурентноздатного, високопродуктивного суб’єкта господарювання, властиві підприємствам всіх галузей народного господарства.

Об’єктом економіки та організації виробництва як наукової і учбової дисципліни – є відносини між підрозділами підприємства і між ними і навколишнім середовищем з приводу здійснення ними виробничих, комерційних, інвестиційних, інноваційних, соціальних, екологічних і економічних завдань.

Предметом вивчення економіки та організації виробництва підприємства є методи і способи раціонального поєднання й ефективного використання всіх елементів виробничого процесу на рівні підприємства. При цьому економічні та організаційні питання розглядаються в тісному зв’язку з технікою і технологією.

Основу цієї системи економічних законів складає закономірність, що визначає відтворювальний процес на підприємстві, кругообіг його капіталу (засобів), який виражається формулою: Г–Т…П…Т…–Г.

Порушення даної закономірності веде до дезорганізації всіх сторін діяльності підприємства. Все це чітко простежується на прикладі економіки України, в якій допущений великомасштабний витік капіталу за рубіж на стадії кругообігу капіталу Т–Г, тобто вилучення крупних сум капіталу з кругообігу, що і призвело до спотворення відтворювального процесу на більшості підприємств країни.

Для цього необхідні глибокі вивчення сукупності економічних законів, специфічної форми суспільних відносин вирішення питань економічних витрат ресурсів, використання високопродуктивної техніки, технології, зниження до мінімуму витрат на виробництво та реалізацію продукції з метою отримання максимального прибутку.

У посібнику викладено скорочену програму курсу основи теоретичного матеріалу економіки та організації виробництва в умовах ринкових товарно-грошових відносин. Всі підрозділи посібника були підготовлені, виходячи з ринкової концепції управління, орієнтованого на задоволення запитів споживачів, швидку реакцію на будь-які зміни, які відбуваються у зовнішньому середовищі.

Без достатньої кількості висококваліфікованих професіоналів неможливо забезпечити відповідну результативність економічної діяльності, надійності і стабільності економіки країни.

Викладання даної дисципліни націлене на формування у студентів цілісної системи знань у галузі економіки, які дозволяють компенсувати моральне старіння знань у даній галузі, освоювати передові технології у формуванні економічного механізму функціонування підприємств різних форм власності. Дає змогу сприяти переосмисленню застарілих поглядів на економіку, усталенню нового економічного світогляду використовуючи багатий світовий досвід, який слугуватиме подальшому розвитку української економіки.

Автор виносить подяку усім, хто висловив свої критичні зауваження і побажання щодо поліпшення змісту і структури посібника при його підготовці до друку. Також сподівається на подальшу допомогу тих науковців і спеціалістів – практиків, кому не байдужі проблеми удосконалення підготовки висококваліфікованих фахівців-технарів, економістів та підвищення якості призначених для цього навчальних видань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]