Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekonomika_pravka1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.16 Mб
Скачать

Вигідність моральних дій

Моральна дія

Результат (вигідність)

1

2

3

1

Взаємовідносини організації с покупцями

Забезпечувати своїх клієнтів товарами та послугами найвищої якості у відповідності з їх вимогами.

Поводитися з клієнтами чесно у всіх аспек-тах своєї комерційної діяльності, забезпечуючи високий рівень обслуго­вування їх потреб.

Приймати необхідні зусилля для гарантії того, що товари та послуги будуть підтримувати та, покращувати здоров'я та безпеку клієнтів, а також стан оточуючого середовища.

Гарантувати повагу людської гідності в запропонованих товарах, маркетингу та рекламі, поважати цілісність культури клієнтів.

Компанія проводить довгострокову політику, розраховану на далеку, корисну та надійну і стабільну перспективу.

Матеріальна вигідність

У споживачів виникає довіра до виробника – вони стають постійними клієнтами.

Компанія створює надійну клієнтуру та стає більш конкурентноздатною.

Вплив на вибір клієнта. Встановлення внутрішнього клімату, сприятливого для якісної праці та надання послуг.

Соціальна вигідність

Формується більш привабливий образ організації в суспільстві.

Підвищується довіра до організації.

Збільшується товарообіг кількість клієнтів тощо, обумовлені покращенням ставлення до організації.

Завдяки підвищеному авторитету організація може вести більш активну, ефективну політику в суспільстві, розширюючи свою діяльність, на-приклад, ринки збуту.

Результати не відобразяться негативно на майбутніх поколіннях (виснаження природних ресурсів, забруднення середовища, тощо).

Продовж. табл. 6

1

2

3

2

Відносини організації з власниками (інвесторами)

Забезпечувати професійний та ретельний менеджмент для гарантування справедливого та конкурентноздатного прибутку.

Забезпечувати власникам та інвесторам відкритий доступ до інформації, обмежений тільки рамками закону та умовами конкуренції.

Зберігати, захищати та примножувати активи власників та інвесторів.

З повагою ставитись до їхніх вимог, пропозицій та резолюцій

Матеріальна вигідність

Швидше і, можливо, на більш вигідних умовах, отримання фінансування від комерційних банків та дрібних кредитних установ.

Постачальники стають справжніми партнерами підприємцю, якщо відчувають, що до них ставляться з повагою та справедливо, тобто розраховуються за справедливою ціною та в строк, а не просто експлуатують.

Обов'язковість та вірність своєму слову відіграють головну роль у вирішенні іноземними партнерами про надання ліцензій, пільг, тощо.

Соціальна вигідність

Формується більш привабливий образ організації в суспільстві.

Підвищується довіра до організації.

Збільшується товарообіг, кількість клієнтів і, обумовлені покращенням ставлення до організації.

З'являється можливість отримати більш вигідні замовлення.

Завдяки підвищеному авторитету (іміджу) організація може вести більш активну, ефективну політику в суспільстві, розширюючи свою діяльність, наприклад, ринки збуту.

З'являється можливість домагатися зниження місцевих податків

3

Стосунки організації з персоналом

Забезпечувати працівників роботою та заробітною платою, які підвищують їхній рівень життя.

Створювати умови праці для працівників, які не приносять шкоди їхньому здоров’ю та людській гідності.

Бути чесним у спілкуванні зі своїми працівниками та забезпечувати їм відкритий доступ до інформації, обмежений лише рамками закону та умовами конкуренції.

Прислуховуватись, та за можливістю, реагувати на пропозиції робітників.

У випадку виникнення конфліктів брати участь у відкритих переговорах з трудовим колективом.

Матеріальна вигідність

Підвищується якість випускаємої продукції

Працівники працюють краще, підходять до справи більш творчо.

Вплив на сумлінність та ретельність праці співробітників, поведінку та продуктивність праці, а також якість продукції та послуг.

Розвиток творчої обстановки, здорової та сприятливої атмосфери у ко-лективі.

Продовж. табл. 6

1

2

3

Уникати дискримінаційної політики та гарантувати персоналу рівні права та можливості незалежно від статі, віку, расової належності та релігійних переконань.

Стимулювати в рамках свого бізнесу використання праці робітників з різним професійним рівнем на тих ділянках, де вони можуть принести найбільшу користь.

Забезпечувати охорону праці для уникнення нещасних випадків та професійних захворювань.

Заохочувати працівників та допомагати їм у розвитку необхідних навиків та вмінь, уважно ставитись до серйозних проблем зайнятості, часто пов’язаних з прийняттям рішень у бізнесі а також співпрацювати з державними органами, трудовими об’єднаннями та один з одним.

Надавати працівникам можливість підвищувати свій професійний навик та кар’єрний рівень.

Організація заохочує розвиток та привнесення в робочий процес таких якостей, як піклування, вміння знайти з людьми спільну мову, інтуїція, чуйність.

Компанія гармонізує стосунки між чоловіками та жінками, вміло використовує статеві відмінності у робочому процесі

Соціальна вигідність

Формується більш привабливий образ організації в суспільстві.

З'являється можливість отримати більш вигідні замовлення.

Завдяки підвищеному авторитету (іміджу) організація може вести більш активну, ефективну політику в суспільстві, розширюючи свою діяльність, наприклад, ринки збуту.

Вихід на мудрі, далекоглядні рішення, досягнення єдності при їх виконанні.

Досягнення довгострокової рентабельності та конкурентноздатності. Здорове суспільство скоріше залучає та допомагає утримувати хороших робітників.

Сьогоднішня ситуація в Україні, якщо ми її не змінимо дасть свої плоди – негативні наслідки у майбутньому, за ці наслідки буде розплачуватися сьогоднішня молодь.

Як казав А. Екзюпері: «Ми у відповіді за тих, кого приручили», тобто ми відповідаємо перед нашим майбутнім поколінням.

Люди характеризують ситуацію неетичної та неморальної поведінки так званих бізнесменів як природну, звичайну, зрозумілу необхідну та справедливу. Тому постала нагальна потреба у розв'язанні подібних стереотипів, міфів та установок, шляхом доведення вигідності та істинності моральної поведінки у бізнесі та виховання у молодих бізнесменів на тій світоглядній основі, яка виведе Україну із економічної, екологічної та культурної стагнації.

Кібернетична модель суспільства

Суспільство являє собою своєрідну систему, яку можна зобразити у вигляді кібернетичної моделі САУ (системи автоматичного управління). Блок-схема САУ зображена на рис. 6. Схема суспільства, зображена на рисунку, розроблена в аспекті позитивних (моральних) дій-вчинків та негативних (аморальних) дій-вчинків. Модель являє собою систему руху позитивних та негативних сигналів-дій-вчинків.

F

Е

F

Е

P

t

P

ө ө

ө

t

Рис. 6. Блок-схема САУ:

Хвх – вхідний (первинний, початковий) сигнал-вчинок, Хвих – вихідний (результуючий, кінцевий) сигнал-реакція, Х33 – сигнал зворотного зв'язку САУ (внутрішня властивість системи), F – зовнішні сигнали (збурення, природні впливи), Σ – суматор, Е – похибка, t – час, Р – розвиток (економічний), – позитивність (моральність), Ө – негативність (аморальність).

Система працює наступним чином: якщо на вхід подавати позитивний сигнал-вчинок , то на виході, завдяки дії зворотного зв'язку Х33, матимемо позитивний сигнал-реакцію та приріст Р, що зображений на графіку висхідною прямою. Якщо ж на вхід системи подавати негативний сигнал-вчинок Хвихθ, то на виході системи матимемо негативний сигнал-реакцію Хвихθ – відгук економіки – спад, стагнація, інфляція, руйнація, забруднення, дисгармонія та ін. І відповідно графіком розвитку суспільства буде низхідна лінія.

Протягом історії людської цивілізації мислителі історичних періодів та всіх регіонів планети Земля стверджували і доводили, що моральні дії приводять до позитиву – Розвитку, Розбудови, Гармонії, Добра, Життя, Буття, Щастя, Прогресу та ін. А неморальні дії приводять до негативу : Руйнації, Дисгармонії, Зла, Біди, Горя, Смерті, Небуття та ін. Така універсальна Всесвітня градація людської особливості зображена на рис. 7.

A nimals – тварини, розміщені на рисунку в центрі, в так званому «нейтральному полюсі», адже тварин не можна розцінювати з позиції Добра чи Зла, – тварини живуть за інстинктами.

Рис. 7. Всесвітня градація

людської особистості

Homo sapiens – люди, які живуть морально та чинять добро (соціально відповідальні підприємці, філантропи, меценати, благодійництво).

Ноmo moralitas – люди з високо розвиненою духовною свідомістю, вони інтуїтивно відчувають закони Космосу та Природи і живуть за принципами Триєдності: Добра, Любові та Краси (Ісус Христос, Будда в наші, дні повинні бути наукові робітники, вчителя, керівники країни підприємств та інші).

θ Homo sapiens – люди з розвиненим інтелектом, який свідомо та несвідомо використовують на Зло: шахрайство, хабарництво, злочинність, маніпуляція людьми та ін.

θ Ноmo amoralitas – абсолютно деструктивні та ментально деградовані особи, які чинять Зло у особливо великих масштабах (А. Гітлер, І. Сталін). В нас час це керівники країн, чиновники, правники, керівники підприємств, які крадуть або беруть хабарі в особо великих розмірах, тощо.

Узгоджуваність інтересів. Для того, щоб рухатись в своєму розвитку по вертикалі вгору мало чинити просто Добро. Іще необхідно поряд зі своїми особистими інтересами розглянути інтереси близьких, оточуючих, суспільства в цілому, Природи, і узгодити свої інтереси із загальними. Якщо реалізація приватного інтересу може зашкодити суспільству або природі, то необхідно переглянути свій інтерес, скоригувати його у відповідності із «загальною узгоджуваністю інтересів» (рис. 8), і тільки потім діяти. Така поведінка буде проявом справжньої істинної Моралі, а бізнес, оснований на взаємоузгоджених інтересах приведе до довгострокової рентабельності та стабільного успіху у майбутньому. Як приклад: Бізнес по – японські.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]