Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Hark_vska_zhurnal_stika.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
355.84 Кб
Скачать

23. «Протоколы заседаний совета Императорского Харьковского университета».

Реформування університетів у бік демократизації внутрішнього життя відбулося у процесі Великих реформ 18 червня 1863 р. імператором був підписаний Височайший указ про затвердження загального статуту і штатів російських університетів, у якому передбачалося право навчальних закладів на створення своєї наукової преси. У 1863 Харк.унів. починає видавати часопис «Протоко­ли заседаний совета Императорского Харьковского университета» (1863-1873). Діяльність університету передбачалася бути про­зорою для громадськості. Протоколи друкуються щомісяця. Засі­дання Ради універу відбувалися в міру нагромадження питань. Рада розгля­дала всі питання діяльності університету: затвердження бюдже­ту на наступний рік, кошторис витрат на придбання навчально­го приладдя, звіти професорів про закордонні відрядження, про надання їм чергових службових рангів, заяви студентів, переве­дення студентів з курсу на курс та ін. Якщо рада присвоювала наукові звання магістрів та докторів, протоколи наводили відзиви опонентів, протоколи перетворювалися на наукові праці (Шимков, Надлер, Мечников). Також рада розглядала питання заміщення вакантних посад, проводила балотування (ціла епопея на сторінках протоколів про завершення конкурсу по кафедрі терапевтичної клініки у 1864). «Протоколи» видавалися до 1873 р. включно. У 1874 р. це канцелярське видан­ня перетворене на цілком наукове під назвою: «Записки Императорс­кого Харьковского университета» (1874-1882; 1893-1894), а на початку XX ст. дістало назву - «Записки Харь­ковского университета» (1901-1917). Виходив щоквартально. Видавець - Харківсь­кий універ, редактори у різні часи: проф. Г. М. Цехановський, Г. Ф. Шульц, Д. І. Овсянико-Куликовський, Є. К. Редін, С. М. Кульбакін. У 1882 наказом вищого начальства й видання «Записок» було припинене. Відновилися у 1892. «Записки...» реп­резентували науковий Харків перед спільнотою країни, вміщували здо­бутки учених різних факультетів.

24. Розвиток вищих закладів освіти в Харкові та їх журналістика.

Реформування універів у бік демократ. внутрішнього життя процесі Великих реформ 1863 р. давав право навч закладам створювати свою наук пресу.

У 1863 Харк.унів. починає видавати часопис «Протоко­ли заседаний совета ИХУ» (1863-1873). Висвітлюється діяльність університету. Щомісяця. Засі­дання Ради У розгля­дали всі питання діяльності універу: затвердження бюдже­ту, кошторис витрат, звіти професорів, присвоєння наукових звань магістрів та докторів. «Протоколи» видавалися до 1873 р. включно. У 1874 р. це канцелярське видан­ня перетворене на наукове під назвою: «Записки ИХУ» (1874-1882; 1893-1894), а на початку XX ст. дістало назву - «Записки Харь­ковского университета» (1901-1917). Виходив щоквартально. Видавець - Харківсь­кий універ, редактори у різні часи: проф. Г. М. Цехановський, Г. Ф. Шульц, Д. І. Овсянико-Куликовський, Є. К. Редін, С. М. Кульбакін. У 1882 наказом вищого начальства й видання «Записок» було припинене. Відновилися у 1892. «Записки...» реп­резентували науковий Харків перед спільнотою країни, вміщували здо­бутки учених різних факультетів.

Харківський ветеринарний інститут був заснований у 1851 р. як училище, віднесене до навчальних закладів першого розряду, тобто вищих. У 1873 р. училище було реорганізоване в інститут. Ректор Раєвський заснував у Харкові при інституті ветерин.-бактеріол. станцію для виготовлення вакцини проти ін­фекційних хвороб. З 1887 р. інститут видає - «Сборников трудов ХВИ» (1887-1919), де викладав новий досвід профілактики захворювань та лікування тва­рин, доповіді про досліди, проведені в його лабораторіях. Ре­дактор журналу – проф. М. В. Рязанцев. Оприлюднення наслідків наукової діяльності в спеціальному журналі поставило ХВИ на перше місце серед навчальних закладів цього профілю. Успішно існувало за Ра­дянської влади. Харківський технологічний інститут відкрито у 1885 р., директ. проф. Кирпичов. «Известия ХТИ» (1905-1917) Ред. проф. Пильчиков. Після його смерті редактор - Красуський. У журналі друкувалися нау­кові праці професорів інституту, доповіді, прочитані на засіданнях ученої ради й наукових товариств, курси лекцій з основних пред­метів, результати спостережень метеорологічної обсерваторії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]