Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Hark_vska_zhurnal_stika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
355.84 Кб
Скачать

10. «Украинский вестник»: літературний склад.

«У.в.» (1816-1819) - перший у підросійській Україні літ.-мистецький і громадсько-політ. місячник. Ініціатива створення належала І. Срезневському. Редакторами стали студенти Є. Філомафітський та Розумник Гонорський. Журнал складався з чотирьох розділів: «Наукові статті», «Красне письменство», «Суміш» та краєзнавчий розділ. Для художнього відділу журналу естетичною програмою стала теорія мальовничої прози Р. Гонорського – зірки літ-го Х. початку ХІХ ст. Головна ознака такої прози – вміння зображати картини дійсності так, щоб передавати у фонетичній значимості слова ознаки відтворюваних явищ. У журналі панував культ навчання, засвоєння кращих світових зразків на своєму нац. ґрунті. Гонорський прагнув збагачення рос. мови за рахунок мови, з якої перекладався твір. Тому переважали твори іноземних авторів, перекладені місцевими діячами. Друкувались уривки творів, які найбільше відповідали еталонам мальовничої прози. Це були твори Шатобріана, Вінкельмана, Мармонтеня та ін. Лише один місцевий письменник витримав конкуренцію зі світовими авторитетами. Гонорський запросив до журналу Івана Вернета, твори якого являли собою зразки ліричної прози, побудовані на суб’єктивному погляді на світ.

У відділі віршів друкувались твори Срезневського, Філомафітського, Кричевської тощо:) Видатним співробітником журналу став Гулак-Артемовський, з приходом якого журнал почав відводити більше місця перекладам з польської мови. Журнал друкує твори Гулака-А. укр. мовою, які були виконані у бурлескно-травестійному стилі та відображали укр. нац. колорит. У журналі був опублікований і Г. Квітка (Фалалей Повінухін) – «Листи до видавців».

Головний здобуток журналу – публікування худ. прози І. Вернета, укр. поезії Гулака-Артемовського, естетичних праць Р. Гонорського. Літ. творчість може призвести до зростання нац. самосвідомості – уряд заборонив видання.

11. «Украинский журнал».

«У.ж.» (1824-1825) було дозволено видавати за двох умов: часопис повинен залежати від універу; упорядковувати його повинен один з членів універу. Їм став О.В. Склабовський з кафедри історії рос. літ. Це перше видання, на обкладинці якого було зазначено « издаваемый Х. универом». Поділу на розділи часопис не мав. В одну рубрику збиралися матеріали пвд заголовками «Вірші» і «Суміш». Саме в цей час міністерство освіти було передане під контроль духовенства. І релігійно-проповідницька проблематика стає типовою для «У.ж.». Джерела таких статей – доповіді на Біблійному товаристві та зборах універу. Та вплив універу був і позитивний: друкувалися матеріали з природничих наук. Журнал друкував праці, що становили практичний інтерес. Слабко були представлені історія та етнографія. Найвагоміше місце у науковому відділі посідали праці, пов’язані з естетикою. Відзначився матеріал І. Кульжинського, який звернув увагу на багатство укр. фольклору і на літ. укр. мову. Хоч часто погляди автора є досить суперечливими, стаття – перша постановка питання про укр. письменство. Головним автором літературознавчих матеріалів був редактор О. Склабовський. У праці «Розгляд оди, вибраної Ломоносовим з Іова» автор критично розглядає твори Ломоносова. До цього критика в рос. суспільстві була відсутня. Стаття «Про наслідування» доводить думку, що всі худ. твори – лише копії, зняті з природи. Природа розумілась як справжній, історичний, міфологічний та ідеальний світи. Крім того, наслідування – шлях для поетичного навчання. Праця «Про користь і мету поезії» визначає центральне місце поезії у житті освіченої людини. Поезію поєднує в собі філософію та історію, доповнюючи та збагачуючи їх поетичною формою та почуттям. Поезія має під виглядом задоволення давати повчання! У журналі друкувались і доволі посередні поетичні твори Склабовського. Крім того, було надруковано 4 вірші декабриста В. Раєвського про становище політ. в’язня. Обговорювалась також поема К. Рилєєва, що могло послужити закриття журналу. Худ. проза представлена слабко. Друкувалися релігійно-дидактичні твори І. Вернета.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]