Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekzamen_TMK (1).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
617.98 Кб
Скачать

2. Різновиди комунікації. Комунікація за кількістю співрозмовників.

Класифікація комунікації:

а) вербальна (звичне використання мови) і невербальна (міміка, жест, поза одяг);

б) усна, письмова, друкована;

в) внутрішня, міжособистісна, в малих групах, публічна, організаційна, масова;

г) міжнародна, міжкультурна.

Передача будь-якої інформації можлива лише за допомогою знакових систем. Існує кілька таких систем, які використовуються в комунікативному процесі і відповідно до яких можна класифікувати засоби комунікації на вербальні та невербальні.

Вербальна комунікація використовує як знакову системну мову, і походить її назва від латинського слова (вербум - слово, словесний, усний).

Мова може бути при вербальній комунікації монологічною, тобто мовою однієї особи і діалогічною, тобто мовою двох і більше осіб.

Невербальна комунікація має різні знакові системи. Зокрема оптикокінетичну систему, паралінгвістичну систему, екстралінгвістичну систему, просторово-часову систему, візуальний контакт. Кожна з цих систем має свої особливості.

За кількістю співрозмовників виділяють:

  • внутрішня

  • між людська (2 особи)

  • комунікація в малих групах (3-5 осіб)

  • публічна (від 20 і вище)

  • організаційна (100 і більше)

  • масова (1000 і більше)

3. Комунікація і мовлення

Мова має великий вплив на мислення і поведеніе.і як Одиницями вербальної комунікації є висловлювання і дискурс. Мовний акт являє собою цілеспрямоване мовленнєвий поведінку відповідно до прийнятих правил. Мовний акт характеризує намеренность, як конкретна комунікативна установка мовного акту; цілеспрямованість, як прагнення впливати на співрозмовника за допомогою експресивних засобів передачі та оцінки інформації; конвенціональність, як відповідність мовним нормам, прийнятим у даному суспільстві. Вербалізовані результатом висловлювання, продуктом мовного дії є висловлення. Висловлення за формою, стройовим характеристикам в основному збігається з пропозицією. Однак вислів має більш широкі комунікативні можливості, ніж пропозиція. Це досягається шляхом використання інтонації, логічного наголосу, суміщення висловлювання з такими невербальними засобами як пауза, тональність, темп мови, висота голосу, його тембр. Висловлювання є комунікативною одиницею вербального (мовного) рівня. Висловлення характеризується ситуативністю; соціальної обумовленістю, варіативністю, вибірковістю, нестійкістю. Дискурс - це змодельований в мові пов'язаний цілісний текст, що розглядається в подієвому плані. У дискурсі присутні і мовні та невербальні засоби. Фото та фактори враховують сполучуваність слів, послідовність висловлювань, інтонаційні нюанси, включення в мовлення елементів реакції на питання, переспрашіванія і перебивання партнера. Невербальні фактори дискурсу, засоби ділового етикету сприяють актуалізації мови в життєвих ситуаціях. Соціальну комунікацію дискурс цікавить як мовна діяльність як інструмент передачі, сприйняття та обміну інформацією. З її допомогою організується комунікативна взаємодія індивідів, що представляють собою частина соціуму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]